PİRHA- Emek Partisi, işçilerin sendikal özgürlüklerini ve grev hakkını anayasal güvence altına almak için ülke genelinde “Barajsız Sendika, Yasaksız Grev, Güvenceli İş” sloganıyla imza kampanyası başlattı. Kampanyada toplanan imzalar, 16 Haziran’da Meclis’e sunulacak yasa teklifiyle birlikte teslim edilecek.
Emek Partisi (EMEP), işçilerin sendikal haklarını ve iş güvencesini güçlendirmek amacıyla “Barajsız Sendika, Yasaksız Grev, Güvenceli İş” sloganıyla ülke genelinde kapsamlı bir imza kampanyası başlattı. Parti, mevcut iş yasalarının patronları koruduğunu; işçilerin örgütlenme, grev ve iş güvencesi gibi temel haklarını kullanmalarını ciddi şekilde engellediğini belirterek, bu duruma karşı anayasal güvence talep ediyor. Kampanya kapsamında hazırlanan yasa teklifinin 16 Haziran’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulması planlanıyor.
Kampanyaya ilişkin PİRHA’ya konuşan EMEP Mersin İl Yöneticisi Halil Kara, Türkiye’deki iş yasalarının büyük ölçüde patronları koruduğunu ve işçilerin haklarının yeterince güvence altına alınmadığını belirtti. Kara, “Birçok iş yasasında işçilerin hakları gözetilmemiş, patronlar ise her geçen gün daha da güçlü hale gelmiş” diyerek mevcut yasal durumu eleştirdi.
“FİİLİ BİR GREV YASAĞI VAR”
Halil Kara, Türkiye’de görünürde sendikal yasakların olmadığını ancak fiiliyatta sendikal mücadelenin önüne birçok engel konulduğunu ifade ederek, “Sendikalaşma açısından baktığımızda bir sendika yasağı yok gibi gözüküyor ülkemizde. Ama işçiler sendikalaşmaya başladığında hemen işten atılmayla yüz yüze kalıyorlar. Grev yasağı yok gibi gözüküyor. Yani isterse grev yapabilir diye düşünülüyor ama en ufak bir meselede bile ‘Milli Güvenlik’ gerekçe gösterilerek Cumhurbaşkanı kararıyla birçok alanda 60 gün civarında grev ertelemeleri gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla aslında grev yasaklamadır bu” dedi.
Bir diğer önemli sorunun ise işçi sendikalarının örgütlenmesinin önündeki engeller olduğunu kaydeden Kara, yüzde1’lik iş kolu barajının, sendikaların işyerlerinde yetki kazanmasını engellediğini vurguladı. Bu barajın, küçük işyerlerinde dahi örgütlenmeyi zorlaştırdığını söyleyen Kara, “Bir fabrikada bin işçi varsa, hepsini sendikaya üye yapsanız bile iş kolu barajını aşamıyorsunuz. Bu durum, işçilerin haklarını savunmalarını imkansız hale getiriyor” diye konuştu.
16 HAZİRAN’DA MECLİS’E YASA TASARISI SUNULACAK
Emek Partisi’nin tüm bu sorunlara çözüm bulmak amacıyla 16 Haziran’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir yasa tasarısı sunacağını duyuran Kara, “Hazırlanan yasa tasarısı, sendikal hakların genişletilmesi ve grev özgürlüğünün güçlendirilmesi gibi önemli düzenlemeler içerecek. İmza kampanyasına Türkiye genelinde büyük bir ilgi var. İşçi sınıfının haklarını savunmak için bir araya gelen binlerce insanın desteğiyle bu yasa tasarısının yasalaşmasını sağlamaya çalışıyoruz. 15-16 Haziran işçi sınıfının mücadelesinin önemli tarihlerinden. 16 Haziran günü mecliste bu konuyla ilgili bir yasa tasarısı vererek, Türkiye genelinde topladığımız imzalarımızı oradan milletvekilleri aracılığıyla sunup yasalaşmasını sağlamaya çalışıyoruz. Mücadele etmeye devam ediyoruz” sözlerini kullandı.
Fatoş SARIKAYA/ MERSİN
Yoruma kapalı.