PİRHA- PSAKD Mamak Şubesi Dersim Tertelesi’nde katledilenler için anma programı yapıldı. AnnasaDeyişler okunurken lokmalar pay edildi.
37-38 yılları arasında on binlerce yurttaşın katledildiği ve sürgün edildiği Dersim Tertelesi’nin üzerinden 88 yıl geçti. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Mamak Şubesi yaptığı anma programı ile katledilenleri andı.
“ÖFKEMİZİ ÖRGÜTLEYEREK MÜCADELEMİZİ BÜYÜTMEYE İHTİYACIMIZ VAR”
PSAKD Mamak Şube Başkanı Rukiye Kara, “Katliamı bu Cumhuriyetin en karanlık katliamlarından. O günden beri hala bu katliam ile yüzleşilmedi. Hala mezarlarına ulaşılamadı. O bölgede yaşanılan kolay atlatılabilir bir travma değil. Direncimizi ve öfkemizi örgütleyerek mücadelemizi büyütmeye ihtiyacımız var” dedi.
“KIZ ÇOCUKLARINI ÇALARAK, TOPLUMUN SOSYOLOJİK YAPISINI BOZMAYI HEDEFLEDİLER”
PSAKD Mamak Şubesi Yöneticisi Aslıhan Han, Dersim Katliamı sürecine ve sonrasında yaşananlara ilişkin sunum yaptı. Han şunları kaydetti:
“Resmi rakamlara göre 1937/1938 harekatlarında 13 bin kişi öldürülmüştü. Gayrı resmi kaynaklara göre ise bu sayı kat kat fazla. Ancak tüm “Kurtuluş Savaşı” sırasında verilen şehit sayısının 9-10 bin civarında olduğu bilinince resmi rakamların bile ne anlama geldiği anlaşılıyordu.
1937-38’de yaşanan Dersim Soykırımı’nda ‘Dersim’in Kayıp Kızları’ olarak bilinen bir kuşağın ise ailelerinden koparılarak tanımadıkları, bilmedikleri ailelere evlatlık ve eş olarak verildiği gerçeği de soykırımın bir başka boyutunu oluşturmaktadır.
Kadınlar üzerinden bir toplumu yeniden dizayn etmek, toplum mühendisliğinin temelinde var. Bu uygulamaları bütün soykırımlarda görüyoruz. Kız çocuklarını çalarak, toprağından kopararak, aileyi dönüştürmeye, toplumun sosyolojik yapısını bozmayı hedeflediler.”
“DERSİM’İN KAYIP KIZLARININ BİLGİLERİ AÇIKLANMAMIŞTIR”
Bugün halen devletin arşivlerinde gizli tutulan Dersim’in kayıp kızlarının bilgilerinin açıklanmadığını belirten Han, “Alevi Kızılbaş Dersim’li kadın toplumda eşitlikçi, katılımcı ve çocuklarını da böyle yetiştirmesi nedeniyle soykırımda ilk hedefe konulan kesim olmuştur. Bugün halen devletin arşivlerinde gizli tutulan Dersimin kayıp kızlarının bilgileri açıklanmamıştır.
Bundan 88 yıl önce Dersim’de yaşanan soykırımın sorumluluğundan, ne hükümet yetkilileri ne askeri yetkililer ne de ses çıkarmayan partiler kurtulamaz” dedi.
“HESAP SORULAMADIĞI İÇİN BUGÜN SURİYE’DEKİ ALEVİ SOYKIRIMI SÜRÜYOR”
“Dersim’in yaralarını sarmaya, kefensiz yatanları anmaya devam edeceğiz” diyen Aslıhan Han, şunları kaydetti:
“Tarihimizin bu karanlık sayfalarıyla hesaplaşılmadığı için Maraş yaşandı, Çorum, Sivas yaşandı. Gazi, Suruç ,10 Ekim yaşandı. Suriyede yaşanan Alevi soykırımı da bundardan ayrı düşünülemez. Geçmişteki Alevi katliamlarıyla yüzleşilmediği için , hesap sorulamadığı için bugün Suriye’deki Alevi soykırımı sürüyor ve dünya izliyor.
Dersimle yüzleşmeye, hesaplaşmaya, mağdurlardan devletin özür dilemesiyle başlanmalı, kayıp kız çocuklarının bilgilerinin açıklanmasıyla başlanmalı, Dersim adının iadesiyle başlanmalı, Seyit Rıza ve diğerlerinin mezar yerlerinin açıklanmasıyla başlanmalı.”
LOKMALAR PAYLAŞILDI
Anma, PSAKD Genel Merkez Yöneticisi ve Mamak Şube Yöneticisi Yoldaş Mustafa Ceylan’ın okuduğu şiir ile devam etti.
Şiir dinletisinin ardından Orhan Erdoğan ve Yoldaş’ca Türküler’in deyişleri ile devam etti.
Anma programı lokmaların pay edilmesinin ardından sona erdi.
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.