Alevi Haber Ajansi

Veli-der: Eğitimde yaşanılan sorunlar zorunlu eğitim süresinin sonucu değil eğitimin niteliği ile ilgilidir-VİDEO

PİRHA- Veli-der, yapılan açıklamalar ve atılan adımlarla çocukların yüz yıl önce sahip oldukları haklarını kamusal, parasız, zorunlu eğitim hakkını, karma eğitim hakkını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Yapılan açıklamada, “Çocuklarımızın artık kırıntıları bırakılan parasız, zorunlu, bilimsel, karma eğitim hakkına dokunmayın” denildi.

Öğrenci Veli Derneği (Veli-der), “Zorunlu eğitim problem alanı değil, çocukların en temel hakkıdır” diyerek açıklama yaptı.

Eğitim-öğretim yılı başında Milli Eğitim Bakan Yardımcısının 4+4+4 eğitim sisteminin değiştirileceğini açıkladığının hatırlatıldığı açıklamada, “Milli Eğitim Bakanı geçtiğimiz günlerde katıldığı programda eğitim süresinin değiştirilebileceğine yönelik açıklamalar yaptı. Eğitim hakkı ve zorunlu eğitim süresi; Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki çeşitli isimlerin, sermaye gruplarının, sendika, vakıf, dernek, platform adı altında çeşitli yapıların uzun dönemdir temel gündemlerinin başında geliyor” denildi.

“TÜM ÇOCUKLARIN EN TEMEL HAKKI OLAN EĞİTİMİN HAK OLMAKTAN ÇIKARILMASI, EĞİTİMİN PİYASALAŞTIRILMASI GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYORLAR”

Yapılan açıklamada Milli Eğitim Bakanının katıldığı programla eş zamanlı Maarif Platformu, Enderun Özgün Eğitimciler Derneği, Medeniyet Üniversitesi ve sanayiciler adıyla sermaye grupları “Son 4 Yıl Zorunlu Olmaktan Çıkarılmalı” başlığıyla açıklama yaptığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Açıklamayı yapan bu yapılar 20 Kasım 2024’te “Bir Problem Alanı Olarak Zorunlu Eğitim” adıyla çalıştay gerçekleştirdi ve 28 Kasım’da “Türk Eğitim Sistemi ve Zorunlu Eğitimin Yansımaları” adıyla çalıştay raporunu açıkladı.
Kamusal, parasız eğitimin devletin masraflarını artırdığını, bütçe için yük olduğu, tüm çocukların en temel hakkı olan eğitimin hak olmaktan çıkarılması, eğitimin piyasalaştırılması gerektiğini söylüyorlar. Akıl dışı, bilim dışı ifadelerle ‘teknolojinin bu kadar geliştiği bir dönemde okula ne gerek var’ okul tamamen ortadan kalkmalı, ilk adım olarak liseler zorunlu eğitim kapsamından çıkarılmalı diyorlar.
Basın toplantısında, raporda ana vurgu sermayenin, işgücü piyasasının ihtiyaçları. Sermayenin erken yaşta ucuz iş gücüne ihtiyacı var, 12 yıllık zorunlu eğitim erken yaşta, ucuz iş gücüne engel bu yüzden lise zorunlu olmaktan çıkarılmalıdır diyorlar. Çocuk yaşta işçiliği, eğitimi zorunlu olmaktan çıkararak nasıl yaygınlaştırmak gerektiğini anlatıyorlar. Bir buçuk milyonu aşkın çocuk okuldan kopartılırken, Yalnızca son bir yılda 71 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybederken yetmez daha çok ve daha küçük yaşta çocuk işçi istiyoruz diyorlar”

“ZORUNLU EĞİTİM SÜRESİ EVLİLİK YAŞINI YÜKSELTİYOR İFADESİ ÇOCUK YAŞTA EVLİLİKLERİN ARTMASI ÇAĞRISIDIR”

Yaptıkları açıklamada temel vurgulardan birinin de zorunlu eğitim süresinin evlilik yaşını yükselttiği vurgusu olduğunu belirten Veli-der şunları söyledi:
“Zorunlu eğitim kapsamındaki öğrenciler 18 yaş altı tüm çocuklar. Zorunlu eğitim süresi evlilik yaşını yükseltiyor ifadesi çocuk yaşta evliliklerin artması çağrısıdır. Aynı zamanda açıklamayı yapan yapılardan olan Maarif Platformu 19-27 Temmuz 2023’te yaptığı Karma Eğitim Çalıştayı sonrası açıkladıkları raporda karma eğitimin kaldırılması gerektiğini açıklıyordu. Zorunlu eğitim hakkı ile eş zamanlı karma eğitim hakkı hedef alınıyor. Çocuk yaşta işçilikle birlikte çocuk yaşta evliliklerin yaygınlaştırılması çağrısı yapılıyor. 2012’de 4+4+4 kapsamında yapılan değişikliklerle karma eğitim önce imam hatip okullarında, imam hatip ortaokul ve liselerinde kaldırıldı. Nişanlanan veya evlenen öğrencilerin okulla, örgün eğitimle ilişkisi kesilir ifadesiyle yönetmelik eliyle çocuk yaşta evliliklerin önünü açan düzenleme yapıldı. 2018’de ortaöğretim kurumları yönetmeliğinde yapılan değişiklikle tüm liselerde karma eğitimin kaldırılması yönünde uygulamalar başlatıldı. Zorunlu eğitim süresi tartışması ile bu adımlar daha da hızlandırılıyor”

“ÇOCUKLARIMIZ YÜZ YIL ÖNCE SAHİP OLDUKLARI HAKLARINI KAYBETME TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA”

“Eğitimde yaşanılan sorunlar zorunlu eğitim süresinin sonucu değil eğitimin niteliği ile ilgilidir” diyen Veli-der, “Sorun atılan her adımla çocuklarımızın eşit, parasız, zorunlu, karma, bilimsel, kapsayıcı eğitim hakkında yaratılan tahribattır. Okul öncesi eğitimin parasız ve zorunlu olması da tüm çocuklarımızın en temel hakkıdır. Okul öncesi eğitim parasız olmalı ve zorunlu eğitim süresine dahil edilmelidir. Yapılan açıklamalar ve atılan adımlarla görüyoruz ki; çocuklarımız yüz yıl önce sahip oldukları haklarını kamusal, parasız, zorunlu eğitim hakkını, karma eğitim hakkını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. Çocuklarımızın artık kırıntıları bırakılan parasız, zorunlu, bilimsel, karma eğitim hakkına dokunmayın” diye ekledi.

PİRHA/İSTANBUL

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.