Alevi Haber Ajansi

PSAKD Kadıköy Şubesi’nin elektrik faturası davasında bir türlü karar verilmiyor!-VİDEO

PİRHA – Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kadıköy Şubesi’nin, elektrik faturalarını ödememesi üzerinden açılan davada yine karar çıkmadı. Bilirkişi raporunda “Cemevleri ibadethanedir” görüşü yer alsa da davacı taraf “Anayasada cemevleri ibadethane değildir, o nedenle ticari fatura kesilmelidir” savunmasını yineledi. Mahkeme başkanı, dava konusu yerle ilgili bilirkişiden bir kez daha ek rapor alınmasına karar vererek duruşmayı 17 Nisan’a erteledi.

PSAKD Kadıköy Şubesi’nin, elektrik faturalarının ödenmemesine dönük kararına yönelik mahkeme süreci devam ediyor.

2014 yılından bu yana elektrik faturalarını ödemeyen PSAKD Kadıköy Şubesine dönük açılan davanın 10 Şubat’taki duruşmasında da karar çıkmadı.

İstanbul Anadolu Adliyesi 49. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşmaya PSAKD Kadıköy Şube yöneticisi Ali Mola ile önceki dönem şube başkanı İbrahim Karakaya katıldı. Av. Hasan Cem Yılmaz ise SEGBİS yoluyla savunma yaptı.

Elektrik dağıtımcısı Enerjisa’nın avukatlarının da katıldığı davada yine karar çıkmadı. Bir sonraki duruşma 17 Nisan’da görülecek.

BİLİRKİŞİ “CEMEVLERİ İBADETHANEDİR” KARARINI VERMİŞTİ!

Duruşma sonrası Pir Haber Ajansı’na konuşan İbrahim Karakaya, Alevilerin cemevleriyle ilgili elektrik giderlerinin kamu tarafından karşılanması yönünde uzun yıllardır mücadelesi olduğunu vurguladı. Cemevlerinin ibadethane statüsünde kabul edilmesi gerektiğini söyleyen Karakaya, duruşmaya dair şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu kapsamda anayasanın eşitlik ilkesi dolayısıyla cemevlerindeki bazı giderlerin; özellikle aydınlatma giderlerinin devlet tarafından karşılanması ile ilgili bir mücadelemiz vardı. 2014 yılında başlayan dava halen süregitmekte. Bu davada birçok kere bizim lehimize karar verildi. Elektrik idaresi ise bu davayı istinafa götürdü, dava bozuldu ve ardından yeniden açıldı. Şimdi tekrar o davanın son aşamasındaki süreçteyiz. Ama bütün bu davalarda mahkemeler burada da olduğu gibi bizim lehimize karar verdi. Bilirkişi, karşı tarafın itiraz ettiği bütün konularda şöyle karar verdi; mesela cemevi ‘ibadethane statüsünde’ deniliyor ki ayrıştırılma yapılmadan, yani morgu, yemekhanesi, taziye yeri, cem salonu, derslikler… Yani hiçbir yerde ayrıştırma yapılmadan toptan ibadethanedir deniliyor ve genel aydınlatma giderleri kapsamında karşılanmasına yönelik mahkemenin verdiği kararlar da var. Ama Enerjisa, elektrik idaresi buna sürekli itiraz ediyor ve farklı gerekçeler sunuyor. ‘Aydınlatma giderlerinin bir kısmı olur, diğer kısımları kapsam içerisinde değildir’ noktasında itirazları var.”

“DEVLET, İŞİ ŞANTAJA DÖNÜŞTÜRDÜ”

İbrahim Karakaya, elektrik giderlerinin karşılanması talebinin devlet tarafından şantaja dönüştürüldüğünü söyleyerek şöyle devam etti:

“Bizim temel amacımız şu; torba yasa içerisinde cemevleriyle ilgili bazı aydınlatma giderlerinin devlet tarafından karşılanması ile ilgili yasal bir düzenleme yapıldı ve bunun Kültür Bakanlığı üzerinden ödenmesi ile ilgili karar alındı. Kültür Bakanlığı üzerinden faturaların ödenmesi konusu daha sonra şuna dönüştü; Kültür Bakanlığına bağlı olarak kurulan Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı üzerinden ödenmesine karar verildi. Bu durum bizim açımızdan tartışmalı bir konuydu, çünkü o kurumun kuruluş amacını kabul etmediğimizi belirterek itirazlarımız vardı. Dolayısıyla devlet şöyle bir şey yapmaya çalıştı; kamusal anayasal hakkımız olan elektrik giderlerinin karşılanması işini şantaj şeklinde ‘Cemevi Başkanlığını kabul ederseniz onun üzerinden ödeme yapılır’ noktasına getirdi. Şimdi böyle bir süreçle karşı karşıyayız. Bugün aslında davamızın karar aşamasıydı ama elektrik idaresi yine itirazda bulundu ve bilirkişi raporu istediler. Onun için 17 Nisan’a ertelendi. Vakıf statüsünde olan Alevi kurumlarının dahi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları doğrultusunda elektrik giderleri Diyanet bütçesinden karşılanıyor. Ama bu yeni dönemde, faturaların hangi kurum tarafından nasıl ödenmesi ile ilgili karar verilecek. İkincisi, geçmişten bugüne kadar biriken elektrik giderlerinin de bir şekilde tahsiline yönelik karar verilecek. “

“EŞİT YURTTAŞLIK HAKKIMIZI ALMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Kadıköy Şube Başkanı Ali Mola, Pir Sultan Abdal Kültür Derneğine bağlı Ataşehir Şubesinin de elektrik faturasını ödemediği sebebiyle davalık olduğunu hatırlattı. Ali Mola, hükümetin, Cemevi Başkanlığına bağlanılması konusunda bir dayatmada bulunduğunu söyleyerek duruşmaya dair şunları söyledi:

“Bizlere yapılan dayatmada şu ayrım da söz konusu; ‘elektrik faturası konusunda sadece cemevinin kullanımını biz ödeyelim, diğer tarafları siz karşılayın’ deniliyor. Onlar bizi kabul etmese de cemevlerimiz bir bütün ibadethanedir. Yemekhane, morg gibi elektrik giderlerinin de devlet tarafından karşılanmasını istiyoruz. Dayatmalara tabii ki boyun eğmeyeceğiz. Anayasal hakkımız neyse onu alacağız. Bizler eşit yurttaşlık hakkımızı almaya çalışıyoruz. Devlet de bizi hiçbir şekilde tanımayarak eşit yurttaşlık hakkımızı vermemesinin yanında cemevlerimizi de ibadethane olarak saymıyor.”

“DAVANIN ERTELENMESİ HUKUKSUZDUR”

PSAKD’nin avukatlarından Hasan Cem Yılmaz ise “Mahkeme ipe un seriyor” diyerek davanın uzatılmasını eleştirdi. Av. Yılmaz, mahkeme sürecine dair şunları aktardı:

“Gerek AİHM kararı, gerek AYM kararları gereği artık cemevleri ibadethane sayılmıştır. Bugün halen ticarethaneler gibi cemevlerine fatura kesilmesine karşıyız. ‘Diyanet bizim elektrik faturamızı ödesin’ de demiyoruz. İbadethane olarak kabul edilirsek tıpkı camiler gibi bizler de fatura ödemeyeceğiz. Oysa aydınlatma giderleri kapsamında, tıpkı bir caminin içerisinde genel aydınlatma ve morg varsa cemevinde de bunlar var. Eğer bugün mahkeme bunu anlayabilseydi emsal karar gibi davamıza karar verecekti. Davanın ertelenmesi bizce hukuksuzdur. Karşı taraf, ‘cemevleri ibadethane değildir’ diyerek ‘bu sebeple ben ticarethane gibi elektrik faturası’ düzenlerim diyor. Mahkeme ipe un seriyor diye düşünüyorum. Belki konuyla ilgili bir yasa değişikliği olur beklentisi içerisindeler diye düşünüyorum”

Eren GÜVEN/İSTANBUL

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.