Alevi Haber Ajansi

Ayten Kordu: Sap Köyü ve Koçlar Mezrası’ndaki risklere karşı önlem alınsın

PİRHA- DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Dersim’in Nazımiye ilçesi Sap Köyü ve Koçlar Mezrası çevresinde gözlemlenen yüzeysel yarıkların oluşturduğu olası risklere karşı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na soru önergesi vererek gerekli önlemlerin alınmasını talep etti.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Dersim’in Nazımiye ilçesi Sap Köyü ve Koçlar Mezrası çevresinde gözlemlenen yüzeysel yarıkların oluşturduğu olası risklere ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

“YARIKLAR HEYELAN RİSKİ OLUŞTURUYOR”

Ayten Kordu, morfolojik yüzeysel yarıkların, bölgedeki doğal dengeyi tehdit ederek; potansiyel heyelan riskleri, yeraltı suyu çekilmesi ve fay hattı etkisi gibi faktörlerle bu risklerin daha da arttığını kaydetti. Verilen soru önergesinde bölgedeki su seviyesinin düşüklüğünün, kuraklığın, yapılan jeotermal ve sondaj faaliyetlerinin yüzeyde çatlaklara yol açtığı, bu durumun da kütle hareketine yol açabileceği endişelerine yer verildi.

Uzmanlarının Koçlar Mezrası’nın ve çevresindeki yerleşim yerlerinde heyelan riskine işaret ettiğini ifade eden Kordu, soru önergesinde şunları belirtti:

“Özellikle, Koçlar Mezrası ile Sap Köyü arasındaki kayalık yapının, bölgedeki kütle hareketlerini tetikleyebileceği öngörülmektedir. Yine, Nazımiye merkezinin güneybatısındaki yerleşim alanları da bu olası kayma sürecinden etkilenecek bölgeler arasında yer almaktadır.

Bölgedeki riskler, çevresel boyutunun yanı sıra yerel halkın olası afetlere karşı can güvenliği açısından da büyük bir önem taşımaktadır. Söz konusu risklerin bilimsel olarak incelenmesi ve etkilerinin önceden tespit edilerek gerekli tedbirlerin alınması büyük önem arz etmektedir. Bölgedeki olası doğal afetlerin önüne geçebilmek adına, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ilgili meslek odaları ve kurumlarla iş birliği yaparak detaylı bir inceleme başlatması gerekmektedir.

“RİSKLERE KARŞI ÖNLEM ALINACAK MI?”

 1- Dersim’in Nazımiye ilçesi Sap Köyü ve Koçlar Mezrası çevresinde gözlemlenen yüzeysel yarıkların içeriği hakkında hangi bilimsel tetkikler ve araştırmalar yapılması planlanmaktadır?

2- Yeraltı suyu seviyelerindeki düşüşün ve kuraklığın, bu bölgedeki morfolojik değişikliklere etkisi konusunda yapılan bir inceleme var mıdır? Eğer varsa, bu değişikliklerin heyelan gibi risklere yol açma potansiyeli hakkında bilgi verilebilir mi?

3- Yeraltı su kaynaklarının çekilmesinde bölgede yürütülen jeotermal sondaj çalışmalarının veya madenciliğe bağlı sondaj çalışmalarının etkisi var mıdır? Varsa ne düzeydedir?

4- Bölgede geçerli olan aktif fay hattının, bölgedeki yüzeysel yarıklar ve kütle hareketleriyle olan ilişkisinin bilimsel açıdan değerlendirilmesi için bir çalışma yapılacak mıdır? Deprem riski bu yüzeysel yarıklara nasıl etki etmektedir?

5- Bölgedeki Koçlar Mezrası, Sap Köyü ve Nazımiye merkezinin güneybatısındaki yerleşim alanlarının heyelan riski açısından değerlendirilmesi ve bu risklere karşı hangi önlemlerin alınacağı konusunda bir çalışma yapılacak mıdır?

6- Bu tür risklerin önlenmesi ve zararların en aza indirilmesi için kısa, orta ve uzun vadede hangi önlemler alınması planlanmaktadır? Özellikle, yerleşim yerlerinde yaşayan halkın olası afetlere karşı can güvenliği açısından yapılacak düzenlemeler nelerdir?

7- Nazımiye ilçesindeki bu risklere karşı afet yönetimi ve önleyici tedbirler için hangi kurumlarla işbirliği yapılacak ve bu konuda ne tür bir koordinasyon sağlanacaktır?”

PİRHA/ ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak