PİRHA- Depremin 2’nci yılında Adıyaman’da yaşanan sorunlar hakkında konuşan Alevi kurum başkanları, 6 Şubat’ta yıkılan kentte sorunların iktidar tarafından giderilmediğini ifade ederek, depremde hayatını kaybedenleri anacakları eyleme katılım çağrısında bulundular.
6 Şubat 2023 Maraş merkezli depremlerde çok büyük hasar alan Adıyaman’da 2 yıl geçmesine rağmen şehirde yıkım çalışmaları devam ediyor. 1 yılda teslim edilmesi gereken deprem konutlarının 2 yıl geçtiği halde tamamlanmazken, birçok kişi hala konteynerlerde yaşamaya devam ediyor. Kentin alt yapı çalışmaları ve yıkım işlemleri sürerken tozdan dolayı şehirde hava kirliliğini de beraberinde getiriyor. Toplumun büyük bir kısmı akciğer hastalıkları için hastaneye başvurmak zorunda kalıyor.
Konteyner kentlerde yaşayan insanlar 21 metre karelik alanda yaşamaya mecbur kaldığı için birçok ihtiyacını karşılamakta zorluk çekiyor. Küçük bir alanda yaşamak zorunda kalan çocuklar derslerine çalışamıyor bu da eğitimlerinde geri kalmasına neden oluyor. Bazı konteynerlerde elektrikten yaşanan aksaklıklardan dolayı kesintiler yaşanırken, soğuk havaların etkisiyle beraber ısınma sorunu da en çok şikayet edilen konular arasında. Bazı aileler iki elektrikli soba yakmak mecburiyetinde kalıyor. Devletin verdiği yardımlar dışında başka gelirleri olmayan bazı aileler beslenme ihtiyaçlarını yeteri kadar karşılayamıyor.
“İNSANLAR GEÇMİŞTEN GELEN BAĞLARINI KOPARMAK İSTEMİYOR”
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Adıyaman Şube Başkanı Ali Sekman, 2 yıldır devam eden problemlerle ilgili konuştu. Sekman, süreçle ilgili olarak şunları söyledi:
“Adıyaman’da depremin 2’nci yılında TOKİ ve deprem konutları devam ederken insanların beklentileri tamamıyla karşılanmış değil. Biz bile şu anda yaptığımız konteynerlerde geçici olarak kalıyoruz. Toplumumuzda özellikle yerinde dönüşümlere talep daha fazla. İnsanlar geçmişte yaşadığı komşuluk ilişkilerinden dolayı başka yerlere gitmek istemiyor. Halk geçmişten gelen bağlarını koparmak istemiyor. İki yıllık bir süreç geçmesine rağmen yıkım işlemleri devam ediyor. Haliyle tozlardan kaynaklı asbest insan sağlığını etkiliyor. Yıkımlar bir süre daha da devam edecektir., Mülk sahibi dışındaki ailelerin birçoğu konteynerlerde yaşıyor. 4-5 kişilik aileler 21 metre karelik alanlara sıkışmış durumdalar.”
“6 ŞUBAT’TA SAAT KULESİ ÖNÜNDE OLACAĞIZ”
Ali Sekman, deprem anmasının 2’nci yılında 3 gün boyunca yapacakları çalışmalara ilişkin konuştu. Sekman, depremden en çok etkilenen yerleri ziyaret edeceklerini söyleyerek, “5 Şubat’ta Adıyaman Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin yeni konteyner alanında emek ve demokrasi güçleriyle birlikte anma programı gerçekleştireceğiz. Anma programında sinevizyon gösterimi, söyleşi ve devamında ağıtlar okunacak. Sabah saat 03.00’te eski devlet hastanesinde toplanıp 6 Şubat’ta Adıyamanlılar için anlam taşıyan saat kulesine doğru meşaleli bir yürüyüş gerçekleştireceğiz. Depremde Hakk’a yürüyen eski şube başkanımız Zülfikar Yılmaz’ın bulunduğu binaya karanfil bırakacağız. Depremde yakınlarını kaybeden herkesi saat 19.00’da yeni konteyner alanımıza davet ediyoruz” dedi.
“BU ACI UNUTULMAZ!”
Depremin yaşandığı 6 Şubat günü kendisine ilk yardımın Urfa’dan geldiğini söyleyen Alevi Kültür Derneği (AKD) Adıyaman Şube Başkanı Hasan Çalış, yaşadıklarını şu şekilde anlattı:
“Depremin ilk 3 günü devlet kurumundan hiç kimseyi görmedik. Halkımızın getirdiği yardımlarla ayakta durmaya çalıştık. Yaşanan yıkımlardan dolayı evlerini kaybeden insanlara cemevinden ihtiyaçları için yardım ettik, evleri olmayan insanlarımıza cemevinde yer açtık. Depremin ardından insanlar çaresizdi, hayat durmuştu; iş yoktu. Birçok şey değerinin üstünde bir fiyatla satılıyordu.”
Depremin toplum üzerinde çok büyük bir hasar bıraktığını belirten Çalış, “Bu acı unutulmaz. Yetim kalan çocuklar, vücudunu bir parçasını kaybeden insanlar var. Hala da acı var, hala da sıkıntılar var.”
Kamber YILDIZ- Cihan BERK/ADIYAMAN
Yoruma kapalı.