Alevi Haber Ajansi

Oto lastikçi Yasin Toprak: Devletten destek görmedim, günde yarım yevmiye zor kazanıyoruz-VİDEO

PİRHA- 6 Şubat depreminden 6 ay sonra Malatya Valiliği tarafından kendisine iş konteyneri verildiğini söyleyen oto lastikçi Yasin Toprak, “Depremden dolayı 6 ay boyunca çok kaybımız oldu. Bu zorlu süreçte devletten bize bir destek gelmedi. İşler iyi gitmiyor günde yarım yevmiye zor kazanıyoruz” dedi.

Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde, resmi açıklamalara göre en az 53 bin kişinin ölümüne 100 binden fazla kişinin yaralanmasına neden oldu. 6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçmesine karşın Malatya’da eğitimden sağlığa, barınmadan ekonomiye dair sorunlar giderilmedi.

Malatya’da 25 yıldır oto lastik dükkanı olan Yasin Toprak’ın dükkanı ve evi 6 Şubat depremlerinde yıkıldı. 6 Şubat depremlerinden 6 ay sonra Malatya Valiliği Yasin Toprak’a iş konteyneri verdi.

Toprak, depremin ardından geçen iki yılda yaşadığı sorunları PİRHA’ya anlattı.

“İŞLER İYİ GİTMİYOR, YARIM YEVMİYE ZOR KAZANIYORUZ”

6 Şubat depreminde mağduriyet yaşamış bir esnaf olduğunu söyleyen Yasin Toprak, “Dükkânın ve evin bütün eşyalarını köye taşıdık ve 6 ay orada kaldık. Depremden 6 ay sonra iş konteynerini valilik bana verdi. 14 Temmuz 2023 tarihinde buraya geldim ama geldiğimizde işler yolunda gitmedi. Müşteri bulana kadar kaybımız çok oldu zaten depremden dolayı 6 ay boyunca kaybımız vardı. Bu zorlu süreçte devletten bize hibe anlamında bir destek gelmedi. Herkese verdikleri 10 bin TL’yi bize de verdiler, bize verilen kredileri de geri ödeyeceğiz, bize bağışlanmış bir şey yok. İşler iyi gitmiyor günde yarım yevmiye zor kazanıyoruz, benden daha mağdur durumda olan esnaf arkadaşlarımız var. Şehir yıkıntılarını ortadan kaldırıp evleri bir an önce yapsalar da insanlar evlerine taşınsa ve şehir toparlansa belki o zaman işler de iyiye gidecek” dedi.

“BAZI EVLERİN ENKAZLARI BİLE DAHA KALDIRILMADI”

Depremin ikinci yılına girilirken bazı evlerin enkazlarının dahi kaldırılmadığını belirten Toprak, “Bu süreç epey zaman alacak gibi gözüküyor. Yetkililer işin bürokrasi kısmını bu kadar ağır yürütmesinler. Müteahhitler ruhsat almak için aylarca belediyede bekliyor. Böyle bir felakette bu sistemin böyle hantalca yürümesi tahammül edilecek bir şey değildir. Sanki felaket değil de sanki keyfiyet dönemi yaşıyormuşuz gibi belediye işlemleri çok ağır yürütüyor. İnsanlar evlerine kavuşabilmeleri için bir an önce işlemler hızlı bir şekilde yapılsın. Depremin ardından yıkılan binaların inşaatları halen ağır bir şekilde devam ediyor. Bu şekilde bu şehir nasıl toparlanacak” diye konuştu.

Cihan BERK-Kamber YILDIZ/MALATYA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak