PİRHA-Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen Malatya’da konteynerlerde yaşayan binlerce insan olduğunu belirten PSAKD Malatya Şube Sekreteri Hatice Zengin, “Yetkililer tarafından bir yıl sonra herkesin evleri teslim edilecek denilmişti ancak ikinci yıla giriyoruz ve bizim evlerimiz dahi yıkılmadı, sorunlarımız da devam ediyor” dedi.
Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler, resmi açıklamalara göre en az 53 bin kişinin ölümüne 100 binden fazla kişinin yaralanmasına neden olurken, kamuoyunda ise ölü sayısının 100 bini, yaralı sayısının 200 binin üzerinde olduğu ifade ediliyor.
6 Şubat’ta Maraş merkezli meydana gelen ve büyük yıkıma neden olan depremlerin ikinci yıl dönümünde yaşamını kaybedenler anılıp, sorumluların cezalandırılması talebi yükselecek. Depremlerin en çok yıkıma uğrattığı kentlerden biri Malatya oldu. Birçok ilçede iki yıl geçmesine karşın eğitimden sağlığa, barınmadan ekonomiye dair sorunlar giderilmedi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Malatya Şube Sekreteri Hatice Zengin ile depremin ikinci yılına girilirken Malatya’da yaşanan sorunlar ve 6 Şubat’ta yapılacak anmalara ilişkin konuştuk.
“DEVLETTEN BİR YARDIM GÖRMEDİK”
Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen değişen bir şey olmadığını belirten Hatice Zengin, “Biz PSAKD olarak halen konteynerde kalıyoruz bu durum da Malatya’da değişen bir şey olmadığının göstergesi. Sağlığımız tehdit altında. Eğitimde de bir fırsat eşitliği yok derslerin 30 dakika yapıldığı bir yerde yaşıyoruz. 2 yıllık süre içerisinde devletten bir yardım görmedik, kendi çabalarımızla köylerimize ulaşmaya çalıştık” diye belirtti.
“DEPREMİN ÜZERİNDEN 2 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN SORUNLARIMIZ DEVAM EDİYOR”
PSAKD Malatya Şubesi olarak ellerinden gelen dayanışmayı göstermeye çalıştıklarını ifade eden Zengin, “Bugün halen konteynerlerde yaşayan binlerce insan var. Yıkımlar yapılırken olumsuzluklar var su kullanımı çok yetersiz her yer toz, toprak içerisinde kalıyor. Hayat bir yandan devam ederken bir yandan da önlem alınmadan yapılan yıkımlar var” diyerek yıkımkarın mevzuata uygun yapılmadığına işaret etti.
Depremin olduğu yerlerin ortak sorunlarından bir tanesi de TOKİ tarafından yapılan evlerin durumu. Bir taradftan acale kamulaştırma adı altında tarım arazilerine el konulurken, diğer taraftan evleri yıkılan yurttaşlara verilecek dailerin ev sahipleri için ne kadara mal olacağı sorunu ortada duruyor.
Bu duruma dikkat çeken Zengin, “Teslim edilen TOKİ’lerde vatandaşların ne kadar borçlanmaya gittiğini bilmiyor, boş belgelere imza atılıyor. Kentte yıkımlar devam ettiği için yatırım da yapılmıyor. Yetkililer, bir yıl sonra herkesin evleri teslim edilecek denilmişti ancak ikinci yıla giriyoruz ve bizim evlerimiz yıkılmadı. Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen sorunlarımız devam ediyor” dedi.
“6 ŞUBAT’TA KAYBETTİKLERİMİZİ ANACAĞIZ”
Zengin, 6 Şubat depremlerinin ikinci yıldönümünde Malatya’da yapılacak anmalara ilişkin ise şunları dile getirdi:
“6 Şubat’ta Malatya Emek ve Demokrasi Platformu olarak ilk depremin yaşandığı saatte 04.17’de birçok insanımızı kaybettiğimiz Hayat Sitesi’nde anma yapacağız. Akşam saat 18.30’da ise depremde kaybettiklerimiz için meşaleli yürüyüş yapıp taleplerimizi dile getireceğiz.”
Cihan BERK-Kamber YILDIZ/MALATYA
Yoruma kapalı.