Alevi Haber Ajansi

Adıyamanlı yurttaşlar: Şehir, 5-10 seneye zor toparlanır!-VİDEO

PİRHA-6 Şubat depremin en çok hissedildiği Adıyaman’da şehir yeniden yapılanmaya gidiyor. Yurttaşlar, enflasyon oranlarındaki yükseklikten dolayı geçimin zor olduğunu ifade ederek gelirdeki adaletsizliğe dikkat çektiler. Depremde yakınlarını ve evlerini kaybeden bazı yurttaşlar ise Adıyaman’ın yeniden düzene girmesinin 5-10 seneyi bulacağını söyledi.

6 Şubat 2023 Maraş Pazarcık merkezli depremde etkilenen Adıyaman’da yurttaşlar, derinleşen ekonomik kriz ve depremden sonra Adıyaman şehir merkezinde devam eden inşaat çalışmaları hakkında konuştu. Adıyamanlılar, şehrin tekrar ayağa kalkması için zamana ihtiyaç olduğunu söyledi. Ekonomi krizin derinleşmesiyle birlikte alım gücünün düştüğünü söyleyen yurttaşlar, hem asgari ücretin hem de emekli maaşlarının geçimi sürdürmek için yeterli olmadığını belirttiler.

“HAYAT ŞARTLARI İYİ, GELİRDE ADALET YOK”

40 senedir seyyar satıcılık işiyle uğraşan Abdulkadir İzci, hayat şartlarının iyileştiğini ancak gelirin adaletli dağıtılmadığını belirterek şunları söyledi:

“Bizim alt tabakadaki insanlara gelir dağılımı az. Türkiye’de kriz yoktur; Türkiye’de gelir adaletsizliği vardır. Devlet bile zengine çalışıyor. Türkiye’de para var ama insanlık yoktur. Asgari ücret açıklandı ama asgari ücretten önce ürünlerin etiket fiyatı arttı. Yönetenlerin suçu büyük ama toplum birbirine dürüst değil.”

“KİMSEDE PARA YOK, HAYAT PAHALI”

Seyyar olarak tütüncülük yapan Hasan Kara, “Tütün işi yapıyorum, o da gitmiyor. Kimsede para yok, hayat pahalı, hiçbir şey alınmıyor. İnsanlar hayat pahalılığından dolayı bir şey alamıyor. 14 bin TL emeklilere veriyorlar o da yetmiyor” diye konuştu.

Mevsimlerdeki dengesizliklerden dolayı işlerin düştüğünü belirten ve 40 seneden beridir terzilik yapan Haci Tumay, yağışın yetersizliğinden dolayı işlerin düştüğünü ifade etti. Depremde ailesinden 20 kişiyi kaybettiğini ve kendisine ait 2 tane evin yıkıldığını söyleyen Tumay, şehirdeki alt yapı çalışmalarının çok yetersiz olduğunu belirterek, “Bugün mesela belediyenin açmış olduğu çukurlar var, bu çukurların üzerinden binlerce araç geçiyor. Oralara asfalt dökseler daha iyi olur” dedi.

Uzun yıllar bakırcılık işiyle uğraşan ve yaptığı işi sürdürecek kimsenin olmadığını ifade eden Ramazan Toprak, “Birçok aile çocuklarının okumasını istiyor, öyle olunca da bu mesleği sürdürecek kimse kalmıyor. Alileler çocukları okusun diye borç yaptı, eğitimlerine çaba harcadı. Ne yazık ki birçok öğrenci atanamayınca aile içeresinde sorunlar çıkmaya başladı. Ebeveynler de zanaat işine önem vermedi, devlet de vermeyince bu işlere ilgi duyacak kimse kalmadı” şeklinde ifade etti.

Ailesinden kardeşini ve çok sayıda yakınını depremde kaybettiğini söyleyen Toprak, depremde birçok kent yıkılınca müdahalenin geciktiğini ifade etti. Şehrin tekrar düzene girmesi için zamana ihtiyaç olduğunu vurgulayan Toprak, şehrin düzene girmesi için 3-5 seneye daha ihtiyaç olduğunu söyledi.

“YOLLAR KÖSTEBEK YUVASI”

Ülkenin ekonomik olarak kötü olduğunu ifade eden Kaynakçı İbrahim Gezer, “Her geçen gün her şey zamlanıyor. Artık zamları takip edemiyoruz. Gece gündüz çalışıyoruz ama karın tokluğuna, kimseye muhtaç olmamak için. Bugün çocuğum evlenmek istese düğün yapacak gücüm yok. Ancak ekmeğimizi çıkarabiliyoruz” diye belirtti.

Malatya’ya oranla Adıyaman’daki çalışmaların geri kaldığına dikkat çeken Gezer, “Adıyaman sahipsiz, kör bir noktada duruyor. Abdurrahman Tutdere, Adıyaman’ı mecliste dile getiriyordu onu da belediye başkanı yaptılar. Belediye başkanının çalışmaları yetersiz; yolların hepsi çok berbat duruyor. Yolların bir kısmı kapalı geriye kalan yollar da köstebek yuvası gibi. Trafik artışının nedeni yapılmayan yolları kullanamadıkları içindir. Adıyaman’ın yeni bir düzene girmesi 5-10 seneyi bulur” ifadesinde bulundu.

“AKŞAM NE PİŞİRECEĞİZ DİYE DÜŞÜNÜYORUZ”

Emekli maaşıyla geçinmek durumunda kaldığını belirten kadın yurttaş, tek maaşla üç çocuk okuttuğunu dile getirdi. Ekonominin hayatlarını olumsuz etkilediğine dikkat çeken emekli kadın, şunları kaydetti:

“Emekli maaşla geçim zor. Artık intihar sayıları artıyor, boşanmalar var. Bunun nedeni ekonomik krizin etkisinden dolayı. Ekonomik kriz en çok da kadınları etkiliyor. Erkek eve ne götürecem diye düşünürken kadın da ne pişireceğim diye düşünüyor. Kriz en çok aileleri etkiledi.”

“ASGARİ ÜCRETLE BİRLİKTE, EŞYALAR DA ARTIYOR. BİR DENGESİZLİK VAR”

Depremde yardımların 3 gün sonra geldiğini belirten Mehmet Sait, deprem zamanında kendi imkanlarıyla enkaz altında bulunan insanların kurtarılması için yardımcı olduğunu, uzun bir süre sonra toparlanabildiklerini ifade etti.

Sait, ekonomik krizin etkilerini her alanda hissettiklerini dile getirerek, “Asgari ücretle birlikte eşyalar da arttı. Yani maaşla yükseltmekle sorun çözülmüyor. Domatesin kilosu 50 lira mesela, ortada bir dengesizlik var. Şimdi kiralar 15 bin TL’den başlıyor” ifadelerine yer verdi.

Kamber YILDIZ/ADIYAMAN

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak