PİRHA- Veli-Der İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Turgut Aydın, iktidarın siyasi-ideolojik hedefleri doğrultusunda eğitimi hedef alarak ÇEDES vb. uygulamaları devreye koyduğunu ifade etti. Aydın, rutin eylemlerin dışına çıkarak daha ciddi ve güçlü eylemlerle ancak ÇEDES projesinin iptal ettirilebileceğini vurguladı.
AKP iktidarında eğitim politikaları, büyük oranda dini eğitim ve ‘tek din-mezhep’ öncelenerek oluşturuldu. Öğrencilerin ve velilerin tercihlerini görmezden gelen eğitim politikaları nedeniyle dini eğitimin ağırlığı, hemen her yıl katlanarak arttı.
Kamuoyunda büyük tepki çeken “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” (ÇEDES) adı altında okullara imam atanması projesi, eğitimin daha da dinselleştirilmesi tartışmalarını alevlendirdi.
Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, 2 Aralık 2024 tarihinde okullara gönderdiği yazı ile ÇEDES Projesi kapsamında okullara cami imamları görevlendirdi. Görevlendirme lise, ortaokul, ilkokul ve anaokullarından oluşan 99 okulu kapsıyor. İmam görevlendirmeleri gelen tepkiler üzerine şimdilik rafa kaldırılmış durumda.
“YENİ TOPLUM YARATMA HEDEFİNİ EĞİTİM YOLUYLA HAYATA GEÇİRİYORLAR”
Veli-Der İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Turgut Aydın, iktidarın ÇEDES projesi ve öncesinde geliştirdiği değişikliklerin bir bütünün parçaları olduğu ve toplumu dönüştürmeyi hedeflendiğini ifade ederek, “2017 yılında yapılan referandum sonrasında yeni bir rejim değişikliği yaşandı. AKP iktidarı yeni oluşturduğu rejime uygun bir toplum profili yaratmak amaçla siyasal İslam amacı doğrultusunda çocuklarımızı eğitimle dönüştürmek istiyor. Bu ideoloji ile yetişen çocuklar gelecekteki toplumu birer bireyi, parçası olacaklar. Siyasal İslam ideolojisini bu yolla kalıcılaştırmak ve yeni rejimin resmi ideolojisine dönüştürmektir amaç. Daha önce çeşitli tarikat ve cemaatlerla imzalanan protokoller, müfredat değişiklikleri, öğretmenlik meslek kanunu bu projenin birer parçası ve bir bütündür. Olaya bütünlüklü olarak baktığımızda AKP iktidarı yaratmak istediği toplum hedefine ulaşmak için bu uygulamaları eğitim yoluyla hayata geçirmeye çalışıyor” dedi.
“MÜCADELE HATTI OLUŞMALI”
Aydın, devamında, “Eğitime yönelik bu saldırı seküler yaşamı hedef alıyor. Bu eğitim sistemi devam ettiği sürece laik bir toplum olmayacak. Laikliğin olmadığı toplumlarda da ne demokrasi, ne adalet, ne özgürlükler olur nede temel haklardan bahsedilebilir. İktidarın eğitime yönelik bu saldırılara karşı laik, seküler yaşamdan yana olan kurumların bir araya gelerek topyekün bir mücadele hattı oluşturmalıdır” diye konuştu.
ATAMALARIN TAMAMINI CAMİ İMAMI YAPTI
Listedeki din görevlilerin tamamının Ege Üniversitesi Kampüsü içerisindeki Bilal Saygılı camisi imamının eliyle atandığına işaret eden Aydın, “ÇEDES projesi 2023-2024 yılının eğitim yılının sonuna dair gündeme getirildi. Bu özellikle okulların kapanma dönemine denk getiriliyor, tepkilere bakılıyor. Bu tatil dönemlerinde tepkiler düştüğünde tekrar gündeme getiriliyor. Bornova’da bir cami imamı tarafından görevlendirmeler yapılıyor. 99 imamın okullarda görevlendirilmesi yapılıyor. Sanki İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün üzerinde bir kurummuş gibi davranıyor. Bu cami imamı Milli Eğitim Müdürüne bu imamların atamalarının resmi olarak yapıldığını dikte ettiriyor. Gelen tepkiler üzerine bu görevlendirmeler rafa kaldırılmış durumda. Ama bu sorunu böyle çözemeyiz. Asıl çözüm ÇEDES projesinin tamamen kaldırılmasıdır” şeklinde konuştu.
“DAHA GÜÇLÜ VE CİDDİ EYLEMLERLE SONUÇ ALINABİLİR”
Velileri ÇEDES projesinin iptaline yönelik mücadeleye katmanın gerekliliğine vurgu yapan Aydın, projenin tamamen iptaline yönelik daha güçlü ve ciddi eylemliliklerin örgütlenmesi çağrısında bulundu. Aydın şöyle devam etti:
“Laik, bilimsek, demokratik eğitimi savunan bütün kurumlar ortak bir tavır geliştirmek zorunda. Bunu yaparken velileri de bu işin içine katmak gerekiyor. Bu sorunu yaşayan velidir. ÇEDES’e yönelik eylemlerde artık rutinin dışına çıkmak gerekiyor. Basın açıklamaları, mitingler buna benzer eylemler artık kanıksanmış, rutine dönmüş olduğu için çokta dikkate alınmayabiliyor. Sivil toplum itaatsizlikleri ile çocukları birkaç gün okula göndermemek, eğitim sendikalarının iş bırakma eylemleri yapılabilir. İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleri önünde oturma eylemleri düzenlenebilir. Yine Ankara merkezli olarak tüm velilerin ve eğitim emekçilerinin katılımıyla Milli Eğitim Bakanlığı önünde eylemler olabilir. Ancak bu şekilde ciddi ve güçlü eylemler yapılırsa geri adım attırılabilir.”
Ersin ÖZGÜL/İZMİR
Yoruma kapalı.