Alevi Haber Ajansi

Baraj altında kalacak olan Adıyaman Çamyurdu köyünde yıkılan evler hala yapılmadı-VİDEO

PİRHA-Baraj yapılacak olan Çamyurdu (Gömükan) köyündeki yurttaşlar, köyün resmiyette istimlak alanı olmasından dolayı hizmet alamadıklarını söyledi. Depremde yıkılan evlerinin yerine Devlet Su İşleri’nin yapması gereken köy konutlarının ne zaman yapılacağı ise belirsiz. Köylüler mağduriyetlerinin giderilmesini istiyor.

Adıyaman’a bağlı Çamyurdu (Gömükan) köyünde baraj inşaat çalışması devam ederken, depremde evleri yıkılan köylüler için yapılması düşünülen konutların inşaatına hala başlanmadı. 70 hanelik köyde birçok kişi göç ederken, geri kalanlar da evlerinin yapılmasını bekliyor.

Köylüler yeni yapılan evlerin tek katlı olmamasını, aynı zamanda hayvan besleme alanlarının düşünülerek inşa edilmesini istiyor.

“EVLERİMİZ TEK KATLI OLMASIN, HAYVAN BESLEME ALANLARI DA YAPILMALI”

Köy sakinlerinden olan Yusuf Gündoğdu, tarımla uğraştıkları için köylerde yapılacak olan evlerinin ihtiyaçlarını karışlamadığından şikayet ederek, “Benim evim normalde ağır hasarlı ve yıkım kararı verilmiş. Akşam konteynırda yatıyoruz. Devlet Su İşleri buraya bakıyor. Biz evlerimizi iki katlı istediğimizi belirttik ama Devlet Su İşleri de ‘bu ödemeyi yapacak durumda değiliz’ demiş. Devlet Su İşleri’nin söylemesine göre ayın 15’inde yer belirlenecekmiş. Bizim istediğimiz evler iki katlı olsun. Biz tarımla uğraşıyoruz, hayvancılıkla uğraşıyoruz. Şehirde herhangi bir arazimiz, evimiz yok. 7 kişilik bir aileyiz, ancak burada geçinebiliriz” dedi.

“İNSANLAR HALA ÇADIRLARDA YAŞIYORLAR”

Köylerinin istimlak alanı kabul edilmesinden dolayı herhangi bir yardımın da yapılmadığını söyleyen Ali Memeli ise, “Ne kimse geliyor ne de kimse gidiyor. Köyün muhtarı herhangi bir devlet kurumuna gittiği zaman ‘Sizin köy baraj alanıdır’ diyorlar. Kimse bize ne ev verdi ne arazi verdi. Bizi suistimal ediyorlar, yalan söylüyorlar. Köyde o kadar insan vardı, şimdi kimse yok. İnsanlar hala çadırlarda yaşıyor. İnsan bu kışta soğukta çadırda yaşar mı?” diye sordu.

“DEVLET SU İŞLERİ ÖDEMELERİ GECİKTİRİYOR”

Geçen sene devlet yetkililerinin evini 550 bin Türk Lirası’ndan aldığını bu sene aynı evin yapımı için 5 milyon Türk Lirası maliyetinin olduğunu ifade eden Hüseyin Yorulmaz,  “Bizim evlerimizi ne AFAD üstleniyor ne de Devlet Su İşleri. Benim şu an oturduğum evin aynısını yapmaya kalkışırsam 5 milyon TL ödemek zorundayım. Ben hayatım boyunca bu parayı ödeyemem” diye konuştu.

Evlerin maliyetin yüksek olmasından dolayı yapılmadığını, köylünün de buna karşılık para isteyip kendisi yapmak isteyince DSİ’nin izin vermediğini belirten Yorulmaz, şunları kaydetti:

“Bana yapılacak bir evin maliyeti 1-2 milyon ise devlet yaptığı zaman bu maliyet 4-5 milyona kadar çıkacak. Her ne kadar ödemeler vadeli olsa da ödemeleri bizler vermek zorunda kalacağız. Köylerde yapılan konutların tek katlı olmasından kaynaklı hayvancılık yapılmayacak. Ayrıca yapılması gereken evlerin maliyetini, köylüden çıkarmaya çalışıyorlar. Düşünün köyün mera alanında yapılacak evleri bile fiyata dahil ediyorlar. Bunu kabul etmek mümkün değil.”

Kamber YILDIZ/ADIYAMAN

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak