PİRHA- Suriye’de Alevilere yönelik saldırılar Adıyaman Emek ve Demokrasi Platformu ile Alevi örgütlerinin katılımıyla protesto edildi. Açıklamada, Alevilerin toplumsal taleplerinin karşılanması için çağrıda bulunuldu.
Adıyaman’da Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Demokratik Alevi Derneği (DAD), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı şubeleri ile Emek ve Demokrasi Platformu Suriye’de Alevilere yönelik saldırıları proteste etti.
Adıyaman Demokrasi Parkı’nda düzenlenen protesto eyleminde kurumlar adın açıklamayı Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Şube Başkanı Ali Sekman okudu. Sekman, Alevilere yönelik baskıların son bulması ve taleplerin yerine getirilmesi amacıyla çağrıda bulundu.
“İÇ SAVAŞ KAOSU DA BERABERİNDA GETİRMİŞTİR”
Alevilerin inançlarının tehdit altında olduğuna dikkat çeken Sekman, “Bugün, Suriye’deki başta Alevi toplumu olmak üzere tüm halklar ve inançlar, tarihsel olarak maruz kaldığı zorluklarla birlikte, yeni bir dönemin eşiğindedir. Alevi toplumu, hem Suriye’deki iç savaşın mağdurlarından biri olarak hem de tarihi olarak maruz kaldığı dışlayıcı söylemler ve saldırılar nedeniyle zorlu bir dönemden geçmektedir. Aleviler, Suriye’deki dinamiklerin çok daha karmaşık hale gelmesiyle birlikte hem inanç özgürlüklerinin korunması hem de toplumun barışçıl bir ortamda yaşayabilmesi adına endişeler taşımaktadır. Alevi toplumunun Suriye iç savaşında yaşadığı zorluklar başta güvenlik ve koruma koşuludur. Zira, Aleviler, Suriye iç savaşının başlangıcından bu yana hem devlet güçleri hem de isyancı gruplar tarafından tehdit edilmiş, birçok köy ve kasaba yerinden edilmiştir. Güvenlik endişeleri, hala birçok Alevi’nin yurtlarını terk etmesine yol açmaktadır. Bununla birlikte, Alevi toplumu, özellikle kırsal bölgelerde hala ciddi tehditler ve saldırılara maruz kalmaktadır. Alevi toplumu için yaşanan bir diğer zorluk ise inanç özgürlüklerinin tehdit altında olmasıdır. Zira, Aleviler, tarihsel olarak, diğer inanç gruplarına kıyasla sık sık maruz kaldıkları ayrımcılıkla mücadele etmiştir. İç savaşın getirdiği kaos, bazı dini grupların Alevilere yönelik saldırgan tutumlarını daha da şiddetlendirmiştir” dedi.
“ALEVİLER, ULUSLARARASI TOPLUMUN DAHA FAZLA DESTEĞİNİ BEKLEMEKTEDİR”
Alevilerin inanç ve yaşam alanlarının güvenliğinin sağlanmasına yönelik uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunan Sekman, Özellikle Alevilerin cinsiyetçi, toplumsal ve ekonomik sorunlardır. Yine savaşın yıkıcı etkileri, Alevi toplumunun sosyal ve ekonomik yapısını da derinden sarsmıştır. Birçok Alevi, hem savaştan hem de ekonomik baskılardan dolayı yerinden edilmiştir. Alevi kadınları, savaşın cinsiyetçi doğasından en fazla etkilenen gruplardan biri olmuş, toplumsal eşitsizlik daha da derinleşmiştir. Bu zorlu süreçte başta Suriye Alevi toplumu olmak üzere tüm halklar ve inançlar adına uluslararası toplumdan ve kamuoyundan beklentilerimiz buradan belirtmek isteriz: Suriye’deki Alevi toplumu, uluslararası toplumun daha fazla dikkatini ve desteğini beklemektedir. Aşağıda sıraladığımız talepler, Alevilerin hem güvenliğini hem de inanç özgürlüklerini korumak adına büyük bir öneme sahiptir” ifadelerini kullandı.
TALEPLER
Sekman, Alevilere karşı geliştirilen saldırıları durdurulmasına dair şu talepleri sıraladı:
-Alevilerin, Suriye’deki diğer etnik ve dini gruplarla birlikte, savaşın etkilerinden korunabilmesi adına güvenli bölgelerin oluşturulması için uluslararası girişimler desteklenmelidir.
-inançları ve diğer dini toplulukların özgürlükleri, Suriye’deki tüm kesimlerin güvenliğini ve barışını sağlamak için garanti altına alınmalıdır.
-Alevi toplumu, savaştan zarar gören birçok kesim gibi, insani yardıma ihtiyaç duymaktadır. Sağlık, eğitim, barınma ve psikososyal destek gibi alanlarda uluslararası yardımların hızla ulaştırılması gerekmektedir.
-Alevi toplumunun da dahil olduğu kapsayıcı bir barış süreci, Suriye’nin yeniden inşası için hayati önem taşımaktadır. Alevi temsilcilerinin yer alacağı barış müzakereleri, tüm etnik ve dini grupların haklarının eşit şekilde korunmasını sağlayacaktır.
Sonuç olarak, Suriye’deki Alevi toplumu, sadece kendi hakları için değil, tüm Suriye halkının huzur ve güvenliği için önemli bir rol oynamaktadır. Uluslararası toplum, Alevilerin ve diğer azınlıkların haklarını savunarak, barışçıl bir Suriye’nin inşasına katkı sağlamalıdır. Suriye’deki Alevi toplumu, geçmişten bugüne kadar barış, hoşgörü ve kardeşlik değerlerine ve 72 millete bir nazarda bakma inancına sıkı sıkıya bağlı kalmış bir toplumdur. Bu değerlerin korunabilmesi adına uluslararası kamuoyu ve demokratik kitle örgütlerini duyarlılığa davet ediyoruz.”
PİRHA/ADIYAMAN
Yoruma kapalı.