Alevi Haber Ajansi

Ali ve Melisa Taşkın çifti, cemlerde birlikte zakirlik yapıyor-VİDEO

PİRHA-Aşure ayında tanıştıktan sonra evlenen Ali Taşkın ve Melisa Taşkın cemlerde birlikte zakirlik yapıyorlar. Küçük yaşlarından itibaren deyiş söyleyip saz çalan Taşkın çifti, “İkimizin zakir olması bizim için umut vericidir” diye kaydettiler. 

Antep Alevi Kültür Derneği’nde (AKD) zakirlik hizmeti için gittikleri cemevinde tanışan Ali Taşkın ve Melisa Taşkın, evlendikten sonra da beraber zakirlik yapmaya devam ediyorlar.

Ali Taşkın hemşire, Melisa Taşkın ise cemevinde bağlama kursu veriyor. Mesleklerini yapan Taşkın ailesi, önemli anmalarda ve etkinlerde birlikte zakirlik hizmetini yürütüyorlar.

“KÜÇÜK YAŞLARDAN BERİDİR ZAKİRLİK YAPIYORUM”

Bağlama çalmaya küçük yaşlarda başlayan Zakir Ali Taşkın, “15 yaşında zakirliğe başladım. O günden bugüne kadar zakirliği devam ettiriyorum. Adıyaman dışında da çeşitli bölgelere gidip anmalarda ve etkinlerde zakirlik hizmeti yapıyoruz. Şartlarımız el verdiği sürece bu işin içinde olmaya çalışıyoruz” dedi.

“HAYAT ARKADAŞIMIN ZAKİR OLMASI BENİM İÇİN BÜYÜK BİR MUTLULUK”

Melisa Taşkın ile bir rastlantı sonucu tanıştıklarını söyleyen Ali Taşkın, gitmek istemediği halde İslahiye’de cemevinde birbirlerini tanıdıklarını, sonrasında evlenmeye karar verdiklerini belirtti. Ali Taşkın, “Hayat arkadaşımın zakir olması benim için çok büyük bir mutluluk” diye belirtti.

“BİZİ HAK BİR ARAYA GETİRMEK İSTİYORDU SANKİ”

Antep’te doğan ve 7 yaşından beridir saz çalan Melisa Taşkın ise 12 yaşından sonra Antep Alevi Kültür Derneği’nde zakirlik yapmaya başladığını belirtti. Nasıl tanıştıklarına dair de konuşan Melise Taşkın, “Bizi Hak bir araya getirmek istiyordu sanki. Kendisini sanki yüz yıldır tanıyormuşum gibi hissetim. 8 senedir Adıyaman’da yaşıyorum, buraları çok sevdim, insanları çok sıcak… Burada hiç yabancılık çekmedim, beni aileleri gibi görüyorlar. Dillerimiz farklı olmasına rağmen sanki burada doğup büyümüş gibi hissediyorum” ifadelerini kullandı.

“POSTA OTURAN HERKES CANDIR”

Kadın olarak zakir olmaktan gurur duyduğunu ifade eden Melise Taşkın, kadınlar için bir örnek olduğunu dile getirdi. Taşkın, kadınların zakirlik yapmasının önünde bir engel olunmadığını belirterek şunları kaydetti:

“Kadınlar da istediği gibi seslerini duyurabilirler. Posta oturan herkes candır. Ben de o postta bir can olarak oturuyorum. Bana daha önceden de ‘Kadın zakir hiç görmedik, sizi burada gördüğümüzde çok şaşırdık’ demişlerdi. Bence bu bir örnektir, inşallah daha da çoğalır.”

“BU HOŞGÖRÜNÜN HİÇBİR İNANÇTA OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM”

Alevi inancında kadın ve erkek eşitliğinin önemine değinen Melisa Taşkın, Alevi inancının diğer inançlardan ayrı olduğunu, hoşgörüye dayandığını belirterek şunları söyledi:

“Küçük yaşlarda saz çaldığında insanların kendisine şaşırdığını söyleyen Melisa Taşkın, “Bu hoşgörünün, bu anlayışın başka hiçbir inançta olduğunu düşünmüyorum. Küçükken sırtımda sazı gördüklerinde ‘acaba saz çalabilecek mi söyleyebilecek mi’ diye düşünüyorlardı. Sazı çalıp türküyü okuduğum zaman herkes gelip beni tebrik ediyordu. İnsanlar bizim beraber deyiş okuduğumuzu gördüklerinde ‘Arkadaş mısınız?’ şeklinde sorular soruyordu. Evli olduğumuzu söylediğimizde de çok mutlu oluyorlardı. Türkiye’de kadın zakir sayısı çok azdır. Evli zakir ise daha azdır.”

“İkimiz de Hakk’a, Ehlibeyt’e, 12 İmamlara gönlümüzü vermişiz, ruhumuzu teslim etmişiz. Hak aşkıyla yaşıyoruz. Ceme girdiğimizde çok büyüleyici bir duygu oluşuyor bende. Zakirlik hizmetinin asıl amacı cemde bulunan halka o heyecanı verebilmek.”

Kamber YILDIZ / ADIYAMAN

 

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak