PİRHA-DEM Parti Milletvekili Ayten Kordu, Maraş Alevi Katliamı’nın aydınlatılması talebiyle TBMM’ye Araştırma Komisyonu kurulmasını önerdi. Kordu, önergesinde katliamı planlayıp uygulayanların açığa çıkarılması gerektiğini vurguladı.
19 Aralık 1978’de faşistler tarafından gerçekleştirilen Maraş Katliamı’nın acısı dinmiyor. Katliamın üzerinden 46 yıl geçti ancak failler hala ortaya çıkarılmadı, yargılanmadı. 19 Aralık 1978’de başlayıp, bir hafta süren faşist saldırılarda 111 kişi Alevi oldukları için öldürüldü. 100’ün üzerinde kişinin yaralandığı katliamda, 200’ün üzerinde ev, 70’e yakın işyeri faşistler tarafından yakıldı, yağmalandı.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Dersim Milletvekili Ayten Kordu, üzerinden 46 yıl geçen Maraş Katliamı’nın aydınlatılması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne araştırma önergesi verdi.
Milletvekili Ayten Kordu, Maraş Katliamı’nı gerçekleştirenlerin, katliam emrini verenlerin ve bütün sorumluların yargı önüne çıkartılıp cezalandırılması gerektiğini belirterek, Meclis Araştırma sürecinin başlatılmasını istedi.
“SORUMLULARIN YARGI ÖNÜNE ÇIKARTILMASINI İSTİYORUZ”
Ayten Kordu, Maraş Katliamı’na ilişkin araştırma önergesinin ‘Gerekçe’ bölümünde ise şu ifadelere yer verdi:
“Tarihsel süreçte Aleviler ve Kürtler inançları ve kültürel kimlikleri nedeniyle sayısız katliamlara uğramıştır. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin gördüğü en kanlı ve hunharca işlenmiş siyasi katliamlarından biri 19 ve 26 Aralık 1978 tarihleri arasında Maraş’ta gerçekleşmiştir. Bu katliamda hamile bir kadının karnın deşilmesinden, bebeklerin kurşunlanmasına, 10 yaşında bir çocuğun parçalanıp bir kazanda kaynatılmasına, yaşlı bir ninenin gözlerinin tornavidalarla oyulmasına kadar vicdanları yaralayan insanlık dışı yöntemler kullanılmıştır. Katledilenlerin büyük çoğunluğunun ortak noktası Alevi-Kürt kimliğine sahip olmasıdır. IŞİD mezaliminin Orta Doğu’dan tüm dünyaya bir korku markası olarak pazarlanan cani eylemlerinin çoğunun yıllar önce Maraş Katliamı’nda provalarını görmek mümkündür.
Bu katliamda resmi verilere göre 111 kişi katledilmiş, 176 kişi yaralanmış ve 210 ev ile 70 işyeri tahrip edilmiştir. Ancak, resmi olmayan güvenilir bilgilere göre, katliamda ölenlerin sayısı 500’ün üzerindedir, binlerce kişi sakat kalmakta, yüzlerce kadına tecavüz edilmekte ve çok sayıda kişi işkenceye uğramaktadır. Pek çok insan yerinden edilerek, büyük şehirler veya Avrupa’ya göç etmek zorunda bırakılmıştır.
Maraş Katliamı’nda Aleviler ve Kürtler başta olmak üzere, tüm demokratik kamuoyunun beklentisi, bu katliamın sorumlularının adalet önünde hesap vermesiydi. Yüzlerce ölü, binlerce yaralı, tahrip olan kentler, yıkılan işyerleri ve evler gibi büyük bir yıkımın ardından, sorumlular cezalandırılmamıştır. Maraş davasında bazı kişiler yargılanmış olsa da çıkarılan yeni yasalarla içlerinde müebbet cezası alanlar dahil tamamı serbest bırakılmışlardır. Dahası, katliamda rol alan pek çok kişi, zaman içinde siyaset sahnesinde çeşitli makamlara çıkartılarak ödüllendirilmiştir.
Toplumlar, geçmişte yaşanan acılarla yüzleşmeden, gerçek anlamda demokratik bir gelecek kuramazlar. Zamanında gerekli adımların atılmaması ve adaletin sağlanmaması, devletin Alevi ve Kürt yurttaşlar ve tüm halk karşısında bir özür borcu olduğunun göstergesidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi bünyesinde kurulacak bir Araştırma Komisyonu, Maraş Katliamı ve Türkiye tarihindeki diğer insan hakları ihlalleri ve insanlık suçlarını açığa çıkarma sürecinde önemli bir adım olacaktır. Maraş özelinde gerçekleştirilecek bir hakikat ve yüzleşme süreci, Şeyh Sait, Ağrı Zilan, Dersim, Çorum, Sivas, Gazi, Roboski ve Zergele gibi yaşanan olaylarla yüzleşilmesi açısından kritik öneme sahiptir.
Bu bağlamda, 19-26 Aralık 1978 tarihlerinde Maraş’ta nefret ve kin temelli bir şekilde gerçekleştirilen katliamı planlayanların ve onlara siyasi destek verenlerin tespit edilmesi, sorumluların yargı önüne çıkarılması ve bu katliamla ilgili yüzleşme süreçlerinin başlatılması amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep etmekteyiz.”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.