Alevi Haber Ajansi

Milletvekili Kordu, kadına şiddeti ve davaları Adalet Bakanı ve Aile Bakanına sordu

PİRHA- DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Adalet Baklanı Yılmaz Tunç ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’te soru önergesi verdi. Kordu, “Kadınlar, evde, sokakta, parkta, dolmuşta, işyerlerinde, kısacası yaşamın her alanında erkekler tarafından tacize uğramakta, şiddete maruz kalmakta ve katledilmektedir” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Dersim Milletvekili Ayten Kordu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde yanıtlaması istemiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ile Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a Meclis’te soru önergesi verdi.

“KADINLAR YAŞAMIN HER ALANINDA ERKEKLER TARAFINDAN ŞİDDETE MARUZ KALMAKTADIR”

Ayten Kordu, soru önergesine şunları dile getirdi:

“25 Kasım, yalnızca kadınlara yönelik şiddet, vahşet ve katliamların yıldönümü değil, aynı zamanda kadınların şiddete karşı duruşunun, dayanışmasının, örgütlülüğünün ve mücadelesinin de simgesidir. Ancak, kadın cinayetleri giderek katliam boyutlarına ulaşırken, bu konuda alınan önlemler ve uygulanan yaptırımlar oldukça yetersiz kalmaktadır. Kadınlar, evde, sokakta, parkta, dolmuşta, işyerlerinde, kısacası yaşamın her alanında erkekler tarafından tacize uğramakta, şiddete maruz kalmakta ve katledilmektedir. Ancak, bu konuda alınan önlemler ve yasal yaptırımlar hala yetersizdir. İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilmesi, kadın cinayetlerinin artmasına zemin hazırlamaktadır.”

“KADINA YÖNELİK ERKEK ŞİDDETİYLE İLGİLİ KAÇ DAVA SÜRMEKTEDİR”

Ayten Kordu, Adalet Baklanı Yılmaz Tunç’a cevaplaması için şu soruları yöneltti:

-Son 20 yılda, yıllara ve illere göre tecavüz, taciz ve istismar vakalarına dair kaç şikâyet başvurusu yapılmıştır? Yapılan başvurular sonucunda kaç kamu davası açılmıştır? Davalar nasıl sonuçlanmıştır? Kaç kişi ceza almış, kaç kişi beraat etmiştir?

-Şu anda devam eden, kadına yönelik erkek şiddetiyle ilgili kaç dava sürmektedir?

-Kadına yönelik şiddet bu kadar artarken, şiddet verileri neden güncellenmemektedir?

-Kadına yönelik şiddetin türleri ve nedenleriyle ilgili herhangi bir araştırma veya çalışma yapılmış mıdır?

-2024 yılının başından bu yana, polis veya savcılığa başvurduğu halde kaç kadın öldürülmüştür?

-Kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi için, suçların kovuşturulması, suçluların cezalandırılması ve şiddetle mücadele alanında, önleyici bir çalışma başlatılmış mıdır?

-Kadına karşı şiddetle mücadele ve önleme konusunda, diğer ilgili kurumlar, üniversiteler, STK’lar, kadın dernekleri ve platformları ile işbirliği yapmayı düşündüğünüz bir proje veya çalışma var mıdır? Varsa, bu çalışmalar nelerdir?

-Kadınlara yönelik cinayetlerle ilgili olarak, Bakanlığınızın kurumları aracılığıyla dosyalara konulan “gizlilik” kararları, gerekçeleriyle birlikte kaç adettir?

-Son 10 yılda kayıp olarak işleme alınan ve intihar iddiasıyla öldüğü belirtilen vaka sayısı kaçtır?

-Kadın cinayetlerinin engellenmesine yönelik, özellikle mağdurların aile içi şiddet ve tehditler konusunda daha erken dönemde güvenlik önlemleri alınabilmesi adına bir erken uyarı sistemi veya protokol geliştirilmiş midir? Varsa bu protokoller sayesinde şiddet girişimleri ne kadarı önlenmiş ya da engellenmiştir?

-Dersim ve ilçelerinde son 5 yılda, yıllara göre dağılımda kaç kadın şiddet başvurusu yapmıştır? Hangi işlemler yürütülmüştür?

-Dersim’de kadına yönelik şiddetle ilgili hangi çalışmalar yürütülmektedir?

“DERSİM’DE KADINA YÖNELİK ŞİDDET VE KADIN CİNAYETLERİNE İLİŞKİN ÇALIŞMALAR NELERDİR?”

Ayten Kordu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a cevaplaması için şu soruları yöneltti:

-Dersim genelinde bakanlığınızın kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine ilişkin yürüttüğü çalışmalar nelerdir?

-Dersim ili ve ilçelerinde son bir yıl içerisinde kaç kadın koruma talebi ile yargı mekanizmalarına başvurduğu halde şiddete maruz kalmıştır? Bu şekilde kaç kadın yaşamını yitirmiştir?

-Erkek şiddeti ve Kadına yönelik şiddet vakalarının takibi ve şiddet mağdurlarına yardım sağlanması konusunda yerel yönetimler ile yaptığınız çalışmalar var mıdır? Yapılan ya da yapmayı düşündüğünüz çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

-Dersim ili ve ilçelerinde fiziksel, psikolojik. Cinsel ve ekonomik şiddet riski altında olan kadın sayısının güncel olarak tespit edilmesi için bir çalışmanız var mıdır?

-Dersim ili ve ilçelerinde yapılan başvurular neticesinde kaç kamu davası açılmıştır? Davalar ne şekilde neticelenmiştir? Kaç kişi ceza almış, kaç kişi beraat etmiştir?

-Dersim ili ve ilçelerinde son bir yıl içinde kadına yönelik şiddet, cinayet, taciz ve istismar davalarında Bakanlığınızın taraf olduğu dava sayısı kaçtır?

-Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın bu tür davalara müdahil olması, yargılamalarda kadınların şiddete maruz kalmasını engellemek adına bir katkı sağladığına ilişkin bir veriniz var mı?

-Dersim ili ve ilçelerinde kadına yönelik ekonomik, duygusal, fiziksel, cinsel ve dijital şiddet için başvuracağı mekanizmaları çoğaltmak, için yapılan çalışmalarınız nelerdir?

-Bakanlığınızın talebiyle kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine ilişkin dosyalara konulan “gizlilik” kararları ve yayın yasakları sayısı kaçtır?

-Dersim ili ve ilçelerinde kadınların özgür ve eşit yaşayabileceği alanların çoğalması için 2025 bütçesinde istihdam sorunlarını çözecek yeni projeleriniz ve ayırdığınız bütçe nedir?

PİRHA/DERSİM

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak