Alevi Haber Ajansi

Mersin’de çocuk hakları konuşuldu: Çocuk işçiliğiyle mücadele edilmeli- VİDEO

PİRHA- Mersin’de 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü sebebiyle ‘Çocuk, barış, özgürlük’ paneli yapıldı. Panelde çocukların hakları ve anadilde eğitimin önemi konuşuldu. 

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle İnsan Hakları Derneği, Özgürlük için Hukukçular Derneği Mersin Şubeleri ile DEM Parti Mersin İl Örgütü, Sanatolia Kolektif Atölyesi panel gerçekleştirdi.
Avukatlar Muammer Derince ve Hacı Baskak’ın konuşmacı olarak yer aldığı panele yurttaşlar ve çocuklar katıldı.

“ÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARINA AYKIRI HER ÇALIŞMA ÇOCUK İŞÇİLİĞİDİR”

Avukat Hacı Baskak, çocuk haklarına ilişkin yasal düzenlemeler ve anlaşmalar hakkında bilgi verdi. Çocuk işçiliği üzerinde duran Baskak, bunun ciddi bir ihlal olduğunu belirterek, “Ulusal ve Uluslararası mevzuatta 15 yaşından küçük her çocuğun çalışması çocuk işçiliği olarak belirlenmiştir ve yasaktır. 5 yaşından büyük veya küçük fark etmeksizin çocuğun üstün yararına aykırı her çalışma çocuk işçiliğidir. Çocuğun bedensel, zihinsel, ruhsal ve toplumsal gelişimini engelleyen her şey çocuk işçiliğidir. Çocuğun eğitim, oyun hakkını elinden alan her iş çocuk işçiliğidir. Bununla mücadele edilmesi önemlidir” dedi.

“ÇOCUKLARIN ANADİLDE EĞİTİM ALMAMASI BİR DEVLET POLİTİKASI”

Avukat Muammer Derince, anadilde eğitimin devlet tarafından sistematik bir biçimde ne tür yasaklamalara maruz kaldığını anlattı. Derince, bir dilin taşıyıcısı ve yaşatıcısının çocuklar olduğunu, bu nedenle devletin özellikle çocukların anadilde eğitim almalarının önüne engeller koyduğunu dile getirerek, Devlet 1980’li yıllarda Kürtçe’yi unutturmak için elinden geleni yapmış, yeri gelmiş sokaklarda bile konuşulmasını yasaklamış. Ama yaşlılara ve orta yaşlılara Kürtçe’yi unutturamayacağını anlayınca çocukların Kürtçe öğrenmesinin önüne geçmek için her şeyi yapmış, yapmaya da devam ediyor” diye konuştu.

“KAYYUMUN İLK İCRAATI ÇOCUKLARA ANADİLDE EĞİTİM VEREN ZAROKİSTAN’I KAPATMAK OLDU”

Diyarbakır’da belediye tarafından çocuklara dönük anadilde eğitim veren Zarokistan’ın kayyımın hedefinde olduğunu belirten Derince, şunları söyledi:

“İlk kez çocuklar için Kürtçe kreş açıldı. Tüm derslerin nitelikli ve anadilde işlendiği bir kurumdu burası. Devlet’in buna müdahalesi sert oldu. Kayyım atandığında ilk kapatılan kurum burasıydı çünkü devlet en büyük tehdidin ne olduğunu biliyordu. Şu an Diyarbakır Belediyesi DEM Parti’de ve Zarokistan’lar yeniden açıldı. Eylül ayında buraya müfettiş atandı, hala inceleme altında. Olası bir kayyum durumunda ilk kapatılacak kurumun Zarokistan olacağından hiç şüphem yok.”

Panel, soru ve cevapların ardından sona erdi.

PİRHA/ MERSİN

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak