Alevi Haber Ajansi

Araştırmacı Yazar Mesut Özcan’ın yeni kitabı çıktı: 592 tane fotoğraf ve belge kullandım-VİDEO

PİRHA-Araştırmacı-Yazar Mesut Özcan’ın yeni kitabı ‘Dersim/Tunceli’nin Yüzyılı’ kitabı çıktı. Dersim’in yüzyılını önemli bir ölçüde anlatan bir kitap olduğunu söyleyen Mesut Özcan, “Kitabın içerisinde Dersim’in yüzyılıyla ilgili makalelerdeki fotoğraflar hariç Dersim’in 1900 ile 2000 yılları arasındaki süreçle ilgili 592 tane fotoğraf ve belge kullandım. Kitap içerisinde tarih, kültürel yaşam, eğitim, yerel basın, inanç gibi bölümler ve bunlara ait albüm var” dedi.

Araştırmacı-Yazar Mesut Özcan’ın, yeni kitabı ‘Dersim/Tunceli’nin Yüzyılı (1900-2000)’ Oroji Yayınevi’nden çıktı. Dersim’in 1900 ile 2000 yılların ışık tutan kitapta 592 tane fotoğraf ve belge bulunuyor. Kitabın içerisinde tarih, kültürel yaşam, eğitim, yerel basın, inanç gibi bölümler yer alıyor.

Mesut Özcan, ‘Dersim/Tunceli’nin Yüzyılı (1900-2000)’ kitabını PİRHA’ya anlattı.

“KİTAPTA 592 TANE FOTOĞRAF VE BELGE KULLANDIM”

Kitabın Dersim’in yüzyılını önemli bir ölçüde anlatan bir kitap olduğunu söyleyen Mesut Özcan, “Kitabın içerisinde Dersim’in yüzyılıyla ilgili makalelerdeki fotoğraflar hariç Dersim’in 1900 ile 2000 yılları arasındaki süreçle ilgili 592 tane fotoğraf ve belge kullandım. Yine kitap içerisinde 50’ye yakın konunun uzmanı akademisyen ve araştırmacıların bu yüzyılı ele aldıkları makaleler var. Gelecek kuşakları bırakalım günümüze dair bile geçmişimize dair çok bir şey yok ama bu kitapta somut belgesi var. Kitapta siyasi tarihle ilgili bulunan fotoğrafların çoğu asker ailelerinin arşivlerinden alındı. Kitapta kullanılan 592 fotoğrafın 540-550 fotoğraf ve belgenin orijinali benim arşivimde. Dolayısıyla derli toplu bir çalışma oldu. Kitap içerisinde tarih, kültürel yaşam, eğitim, yerel basın, inanç gibi bölümler ve bunlara ait albüm var. Kitabın ikinci bölümünde de bütün yaşanan süreçle ilgili makaleler yer alıyor” dedi.

DERSİM’DE CEMAATLERİN KÖK SALMASI…

30 yıldır yayın dünyasının içerisinde olduğunu ifade eden Özcan, şunları ifade etti:

“İlk kitabım 1992 yılında çıktı ve o tarihten bugüne kadar Dersim’le ilgili araştırmalar, derlemeler, çalışmalar yapıyoruz. Dersim’in yüzyılı kitabı uzun bir çalışma süreci oldu. Kitapta ilginç olan birkaç nokta var benim açımdan. 1900’lü yıllarda Amerika’ya giden Dersimliler ile ilgili çok fazla belge ve fotoğrafa ulaşamayacağımızı düşünüyorduk ama elimize çok fazla materyal ulaştı. Demokrat Parti’nin kurulması ve Dersim’de örgütlenmesi çok ilginç. 1951-1952 tarihinde resmi tarihin Alevilik ve Bektaşilik adına önemli referanslarından birisi olarak kabul edilen Mehmet Fuat Köprülü’nün Elazığ’a gelip Dersimlilerle toplantı yapması da oldukça ilginç bir durum. Ayrıca Demokrat Parti’nin Dersim’de çok sayıda gazete çıkarması… Dersim’in aslında bugünkü durumu 1980’li yıllardan gelen bir durum. Cemaatlerin, dinci yapıların bugün Dersim’de kök salmasının nedeni 1978-1979 yılları ve 12 Eylül darbesiyle birlikte başlayan bir süreç. Tunceli Cemevi’nin durumu ve burada bir üniversitenin kurulma ihtiyacı Dersim’de siyaseten ve kültürel olarak yerleşmeyi amaç edinen çalışmalar.”

Cihan BERK/DERSİM

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak