Alevi Haber Ajansi

8. Mersin Uluslararası Tiyatro Festivali 22 Kasım’da perdelerini açıyor- VİDEO

PİRHA- 22 Kasım-1 Aralık tarihleri arasında yapılacak olan 8. Mersin Uluslararası Tiyatro Festivali cuma günü perdelerini tiyatroseverler için açmaya hazırlanıyor. Mersin Tiyatro Derneği Başkanı Salih Yıldırım, “Tüm Mersin halkını ürettiğimizi tüketmeye davet ediyoruz” dedi.

Mersin Tiyatro Derneği’nin düzenlediği 8. Mersin Uluslararası Tiyatro Festivali 22 Kasım’da seyircilerle buluşmaya hazırlanıyor.  Toplamda 12 oyun ve 6 atölyenin yer aldığı festival, 12 tiyatro bileşeninin ortak hareket edip koordine ettiği tek tiyatro festivali olma özelliğini taşıyor.

Mersin Tiyatro Derneği Başkanı ve Tiyatro Agon’un Genel Sanat Yönetmeni Salih Yıldırım, Türkiye’de uzun soluklu tiyatro festivallerinin çok az olduğunu belirterek, “Tiyatro festivalleri genelde ya belediyelerin ya da güçlü bir STK’nın kontrolünde yapılıyor. Ancak bizim festivalimiz öyle değil, tamamıyla gönüllülük esasıyla, sponsorlarla yürütülen bir festival” dedi.

“TASARRUF TEDBİRLERİ, SANATA ERİŞMENİN ÖNÜNDE BİR ENGEL”

13 Mayıs 2024 tarihinde yayımlanan kamuda tasarruf tedbirleri, belediyelerin kültürel faaliyetlere yaptığı katkı ve desteği durma noktasına getirdi. Bu uygulamayla halkın kültür-sanat etkinliklerine kolayca erişmesinin önüne engel konulduğunu dile getiren Yıldırım, “Tasarruf tedbirleri, sosyo kültürel anlamda belediyeler, STK’lar ve halk arasındaki bağın koparılmasınına yönelik bir çalışma. Elbette bunun sıkıntılarını ister istemez yaşıyoruz. Yalnızca biz tiyatrocular değil, birçok STK ve kurum bu mağduriyeti yaşıyor. Sanatsal anlamda insanların beslenmesini, sosyalleşmesini engellemeye dönük bir uygulama” diye konuştu.

“SANAT, GÜÇLÜ BİR SİLAH”

Yıldırım, iktidarların geçmişten bugüne sanat üzerinde sansür ve yasak mekanizmalarını işlettiğini ancak bundan karlı çıkmadıklarının altını çizerek, şunları ifade etti:

“Osmanlı’da Abdülhamit döneminde Ali Paşa’nın sadece bir oyunu beğenip Güllü Agop’un isteğiyle bütün tiyatro oyunlarını yasakladığında hemen hemen benzer sorunları, o zaman tiyatrocular da yaşadı. Ancak bu yasak orta oyununu geliştirdi ve farklı bir yol açtı. Türk tiyatrosunda orta oyunumuz var diyoruz bütün dünyaya. Dolayısıyla yasaklar yeni bir tür doğurmuştur. İktidarların alması gereken en büyük ders de budur. Tarih öncesinde de tiyatro ortaya ilk çıktığında siyasetçiler sanatın halka ulaşmasında çok güçlü bir silah olduğunu gördüklerinde bütün yatırımların sanat üzerinden yaptılar ve başarıya da o şekilde ulaştılar.”

Salih Yıldırım, sözlerini tüm Mersin halkını festivale çağırarak, “Tüm Mersin halkını ürettiğimizi tüketmeye davet ediyoruz” dedi.

Fatoş SARIKAYA/ MERSİN

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak