Alevi Haber Ajansi

Alevi Ansiklopedisi Sempozyumu’nda dijitalleşen Alevilik konuşuldu

PİRHA-Almanya’nın Dortmund kentinde Rıza Şehri Akademisi tarafından organize edilen Alevi Ansiklopedisi Sempozyumu üçüncü oturumuyla devam etti.Bu oturumda Dijitalleşen Alevilik: Alevilik bilgi ve belleğinin dijital arşivlenmesi ve aktarımı konuşuldu. Ayrıca dijitalleşmenin bilginin derlenmesi ve aktarımındaki rolü ve dijital iş birliği olanakları , Alevilik perspektifinden hızla gelişen bilgi ve iletişim teknolojilerinin kültürel mirasın aktarımındaki rolü ifade edildi.

Dr. Hayal Hanoğlu’nun moderatörlüğünde yapılan oturuma Dr. Ali Arslan, Dr. Martin Greve, AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat, yönetmen Eylem Şen ve Songül Kaya konuşmacı olarak katıldı. Dr. Hayal Hanoğlu ansiklopedisi projesini diğer projelerle kaynaştırmak istediklerine dikkat çekti.

“ALEVİLERE DAİR NE YAŞIYORSAK BUNU PAYLAŞMAK İÇİN PROJE GELİŞTİRMEK İSTEDİK”

Dr. Ali Arslan Schoool of Alevisim projesini anlattı.

Arslan , “Bir hoca bana Alevilik ile ilgili ne çalışıyorsunuz dedi. Bende Aleviliği yaşıyoruz dedim. Alevilere dair ne yaşıyorsak bunu paylaşmak için proje geliştirmek istedik ve kendi yaşadığımız Aleviliği youtube kanalında yayınlamaya başladık. İçerik konusunda çalışmalar yaptık, çocuklar, deyişler hakkında içerikler ürettik” dedi. Arslan, ürettikleri İngilizce içerikler ile ilgili örnek videolar paylaştı.

“ALEVİLİK ÜZERİNE 40 SENEDİR KAYIT ALIŞMALARI VAR”

Alman müzikolog Dr. Martin Greve bir Alman olarak Türkiye’den çıkış yasağı olduğu için Almanya’daki programa online katılmak zorunda kaldı.

Greve uzun bir süredir arşiv araştırması yaptığını belirterek, “Teyp arşiv çalışmasında önemli bir teknoloji oldu. 50’lerden sonra çalışmalar yavaş yavaş kayıt altına alındı. Kaset cihazları yeni bir alan açtı. Giderek özel arşivler yapıldı. Daha sonra derlemeciler ortaya çıktı. Aleviler, Kürtler, Araplar, Süryaniler içerisinde arşiv çalışmaları oldukça önemli, zira devlet onlarla ilgilenmiyor. Semah tarihi üzerinde çok şey bilmiyoruz, bunda kayıtlar maalesef yok. Alevilik üzerine 40 sene gibi bir süredir kayıt çalışmaları var. Profesyonel bir arşiv için katalog çok önemli. Youtube’ta çok önemli arşivler var, onları da çalışmak lazım” dedi.

“ALEVİLER AKADEMİK ÇALIŞMALARI DAHA DA ÇOĞALTMASI GEREKİYOR”

AABK Eşit Başkanı Hüseyin Mat ise tarih boyunca yaratılan bilgi kirliliğinin yaşandığına işaret ederek, “Aleviler akademik çalışmaları daha da çoğaltması gerekiyor. Bir toplum kendi tarihini yazmadığı zaman var olamaz, yarınları bu duygular altında teminat altına alamayız. Madımak katliamında gelince, alevi tarihinde önemli bir yerde duruyor. Diğer katliamlarından ayıran en büyük farkı, 8 saat kadar televizyonda canlı olarak izledik. Alevi örgütlemesinde dolayısıyla önemli bir yerde duruyor. Türkiye’de olmayan güvenlik kaygıları örgütlemeyi daha da zorunlu kıldı.

Katliamı yapanlar serbest bırakıldı. Bu katliamı geleceğe aktarmak oldukça önemliydi ve belgesel çalışması yaptık” ifadelerini kullandı.

Yönetmen Eylem Şen ise Madımak Hafıza Merkezi Sanal Müzesi’nin oluşum aşamaları ve teknik bilgileri paylaştı.

Songül Kaya Dersim sanal müze projesi ile ilgili bilgi verdi. Projenin çekirdek aşamasında olduğunu ifade eden Kaya, Sürgünde Dersim Etnografya Müzesi adıyla bir çalışma başlattıklarını söyledi.

PİRHA-Dortmund/ALMANYA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak