PİRHA- Mersin Çevre Platformu, Atatürk parkında yapımı devam eden liman genişleme çalışmasında denize dökülen 6 milyon asbestli atığın zararlarını anlatmak için panel düzenledi. Panelde, asbestin bertaraf edilmesinin maliyetli olduğu için MIP şirketinin zehirli atıkları denize döktüğü vurgulanarak, bunun küresel bir facia yaratacağı dile getirildi.
Mersin Uluslararası Limanı- Mersin International Port (MIP) şirketinin limanı genişletme çalışmalarında 6 milyon ton asbestli hafriyatın denize dökülmesi bir süredir çevrecilerin ve Mersinlilerin gündeminde. Bu konuya ilişkin Mersin Çevre Platformu Mimarlar Odasında ‘Denize dökülen 6 milyon ton asbestin çevre ve sağlık etkileri’ adlı panel düzenledi.
TEMA Vakfı İl Temsilcisi Perihan Saydan Pazarbaşı’nın moderatör olduğu panelde Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan, Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari ve Mersin Tabip Odası’ndan Doktor Fatma Özdemir konuşmacı olarak yer aldı.
Panele kurum temsilcileri, çevreciler ve yurttaşlar katıldı.
“ÇOK BÜYÜK BİLİMSEL BİR SUÇ İŞLENDİ”
Sabahat Aslan, Atatürk Limanı genişleme projesine karşı son 4 yıldır mücadele ettiklerini, açtıkları davaları kazandıklarını fakat mevcut siyasetçilerin güçlerini kırdıklarını aktardı. Genişleme projesinde deniz dibine yerleştirilen dolgu malzemelerinde asbestin olduğunun TÜBİTAK raporunda da yer aldığına dikkat çeken Aslan, “TÜBİTAK aldığı numunelerden sonra burada asbest olduğunu kabul ederek bu raporu açıkladı fakat Çevre ve Şehircilik Bakanlığı buna inanmayıp ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’ne başka bir rapor hazırlattı ve bu kurum ne yazık ki bilimi yok sayarak, çok az miktarda olduğunu belirterek bunun denize dökülebileceği yönünde görüş bildirdi. Bu çok büyük bir bilimsel suçtur” diye konuştu.
Türkiye’de biri Kocaeli’nde diğeri de Akara’da olan Asbest Bertaraf Tesisi’ne hafriyatların gönderilip yok edilmesinin toplam maliyetinin 18 katrilyon olduğunu, bu nedenle de denize döküldüğüne işaret eden Aslan, “Her gün karını katlayan MIP şirketi bu parayı ödememek için asbesti denizimize döküyor. Sağlığımız tehlikeye atılırken doğamız ve ekosistemimiz de yok ediliyor” dedi.
“ASBEST KÜRESEL BİR FACİA”
Ardından konuşan Mehmet Şeyhmus Ensari, asbestin beyaz toprak olarak da bilinen, ısıya, aşınmaya, kimyasal maddelere oldukça dayanıklı, yapısal özellikleri açısından esnek, lifli yapıda bir mineral olduğu bilgisini aktardı. Türkiye’de asbest üretiminin ve kullanılmasının 31.12.2010 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelikle yasaklandığı bilgisini veren Ensari, bu yönetmeliğe uyulmadığının da altını çizdi. Ensari, “Asbestli bir malzemeyi tekrar dolgu malzemesinde kullanamazsınız. Tehlikeli bir atıktır bu. Ankara’ya tesise götürülüp bertaraf edilmesi gerekiyor ama geçmişte de sahte asbest raporlarıyla belediyenin hafriyat alanlarına bu tehlikeli atık döküldü. MIP şirketinin de yaptığı tam olarak bu. Denize döktükleri asbest mayolara, oradan evlere bulaşacak. Denizdeki balıklar asbestli olacak. Her yönden yaşamı ve doğayı çok ciddi bir biçimde etkileyen küresel bir facia” sözlerini kullandı.
“SAĞLIK BAKANLIĞI ÖRTBAS ETME EĞİLİMİNDE”
Son olarak asbestin insan sağlığı üzerine etkilerine ilişkin bilgi veren Doktor Fatma Özdemir, asbeste bağlı hastalıkların akciğer zarında sıvı birikmesi, akciğeri saran zarın kalınlaşması ve kireçlenmesi, akciğer dokusu içerisinde asbest liflerinin birikmesi, akciğerleri ve karın boşluğunu saran zarın kanseri ve akciğer kanseri olduğunu belirtti. Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun anne sütü ve bebek dışkısında ağır metallere rastladığı çalışması sebebiyle yargılandığını hatırlatan Özdemir, “Bu tür çalışmalardan bahsediyor olmak bile başlı başına sorun. Asbestin zararlarını anlatmak, önlemek, bununla mücadele etmek zor bu anlamda. Sağlık Bakanlığı bunu örtbas etme eğiliminde” dedi.
Panel, soru ve cevapların ardından sona erdi.
PİRHA/ MERSİN
İLGİLİ HABERLER:
-Perihan Koca, denize dökülen 6 milyon ton asbestli atığı Meclis’e taşıdı
-Bozan’dan önerge: Mersin Limanı’ndaki asbest zehri nasıl taşınıyor ve nereye dökülüyor?
-Mersin’de kentin akciğerleri ranta kurban edilecek
-Mersinliler liman genişleme projesine karşı: Çocukluğumuzu sattılar
Yoruma kapalı.