Alevi Haber Ajansi

Avrupa’da alternatif projelerle Alevilik eğitimi deneyimi konuşuldu

PİRHA- Almanya’nın Dortmund kentinde Rıza Şehri Akademisi tarafından organize edilen Alevi Ansiklopedisi Sempozyumu diğer oturumlarla devam etti.

İkinci oturumda Avrupa’da Alevi akademileri ve üniversiteler bünyesinde alternatif projelerle Alevilik eğitimi deneyimleri konuşuldu.

Bu oturuma Dr. Çetin Gürer moderasyonluğunda , Rıza Şehri Akademisi Yöneticisi Ozan Genç, Akademisyen Dr. Ümit Çetin ile Dr. Celia Jenkins, AABF eski Eğitim sorumlusu İsmail Kaplan konuşmacı olarak katıldı.

Dr. Çetin Gürer, “ Alevilik ile devlet arasında girift bir ilişki var. Bunu üç noktada özetleyebiliriz; “Şiddet, kimlik, devlet dışı siyasallık” dedi.

Avrupa’da Alevilerin hak taleplerine ve karşılıklarına değinen Gürer, “Böylelikle Alevilik devletleşiyor mu? sorusu verimli bir soru” ifadesini kullandı.

Rıza Şehri Akademisi Yöneticisi Ozan Genç, bir yıl içerisinde yaptıkları çalışmaları anlatarak,“Alevilik üzerine dersler ile başlayalım, dedik ve akademisyenlerin de katıldığı 7 ders verdik. Her hafta sonu bu işleri sürdürmek bizi biraz zorladı. 138 kişi eğitim almak için başvuru yaptı. Yaş ortalamamız 40’ın üzerindeydi. Akademik eğitim güzel ama genç kuşaklara maalesef ulaşamıyoruz. Eğitim çalışmalarının ardından Ansiklopedi sürecini başlattık” diye konuştu.

Akademisyen Dr. Ümit Çetin ise Alevi derslerinin nasıl hazırlandığını anlattı.

İngiltere’nin Londra kenti Enfield yerleşkesinde Alevi dersi deneyimini aktaran Çetin, Alevilik derslerinin seçmeli değil, zorunlu bir ders olduğunu ifade etti.

Çetin , “1980’den sonra Kürt Alevilerin yoğunluklu olarak geldiği bir yer. Alevi Federasyonuna göre 300 bin Alevi yaşıyor. Bir dönem genç nüfusta intiharlar yaşanıyordu. Londra’daki Kürt Alevilerde büyük bir panik başladı. 2008’de konuya yönelik bir doktora çalışması yaptım. İntihar yaşayan çocukların bir süreden sonra okuldan uzaklaştıklarını gördük. Yine okula gitmeye çekinen bir grup genç gördük, Alevi inancına mensup oldukları için okulda öteki hisseden çocuklardı bunlar. Böylelikle bizim Alevi dersleri projesi de başlamış oldu.

Çetin’in ardından Dr Celia Jenkins söz alarak İngilizce sunum yaptı. Çetin ise simultane olarak çevirdi.

Jenkins İngiltere’de inanç eğitiminin yasal sürecini aktardı.

Daha sonra AABF eski Eğitim sorumlusu İsmail Kaplan  Almanya’da Alevilik dersleri deneyimlerini aktardı.

Kaplan Seyit Rıza ve yoldaşlarını anarak başladığı konuşmasında, “ Bir Türkmen Alevisi olarak Düzgün Baba, Dersim coğrafyası ile tanıştıktan sonra farklı değerleri öğrendiğine ve çok saygı duyduğuna dikkat çekti.

Kaplan Almanya’da Aleviliğin yasal zeminde tanınma sürecini anlattı.

“Almanya’da bilinçli olarak Alevi aileleri İslam’a sevk edildi. Aleviler bu duruma tepki göstererek, çocukların inancından kopmaması için imza kampanyası başlattı. Ardından değişik eyaletlerde Alevilik dersleri talebine karşılık verildi. AABF müfredat için bir komisyon oluşturdu. Berlin Alevi Toplumu bakanlığa bir dilekçe verdi ve ilk ders orada kabul edildi. Ardından diğer eyaletlerde devam etti. Ancak müfredattaki bazı kavramların Almancaya çevirisi zorlayıcı oldu” dedi ve sonraki teknik süreçleri aktardı.

Ardından soru cevap kısmına geçildi.

PİRHA-Dortmund/ALMANYA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak