Alevi Haber Ajansi

Fırat: 199 bin caminin olduğu bir ülkede gelip cemevinde namaz kılmak, provoke etmek yanlış – VİDEO

PİRHA – DEM Parti İstanbul Milletvekili ve Garip Dede Dergahı Başkanı Celal Fırat, dergaha yapılan saldırıya tepki göstererek, “Bu saldırıyı lanetlemek gerekiyor. Bu toprakların sevgiye, barışa, kardeşliğe gerçekten ihtiyacı var” dedi. Fırat, dayanışma gösteren Alevi örgütlerine, siyasi parti temsilcilerine ve arayan, soran, ziyaret eden herkese teşekkür etti.

DEM Parti İstanbul Milletvekili ve Garip Dede Dergahı Başkanı Celal Fırat, Garip Dede Dergahı’na 15 Ekim günü gelen Muhammet Yıldırım adlı şahsın saldırı düzenlemesine PİRHA’ya değerlendirdi.

“BU ÜLKE BU HALE NASIL GELDİ HERKESİN DÜŞÜNMESİ LAZIM”

Garip Dede Dergahı Başkanı Celal Fırat, “Türkiye’de gerçekten çok tuhaf işler oluyor. Bir tarafta toplumun uç noktalarıyla oynamak isteyen bir grup var. Bunu net bir çerçevede söylüyoruz. Bu toprakların sevgiye, barışa, kardeşliğe gerçekten ihtiyacı var. İnsanların birbirlerinin dillerine, dinlerine, inançlarına saygı gösterilmesi gereken bir coğrafyadayız. Ülkenin nasıl bu hale geldiğini hepimizin esasında düşünmesi lazım. Her gün kadın cinayetleri, çocuk tacizleri, okullardaki eğitim sistemi her alanda bir şiddet mantığı var” dedi.

“BU SALDIRILARI KESİNLİKLE LANETLEMEK GEREKİYOR”

İnsanların inançlarına saygı gösterilmesi gerektiğini söyleyen Fırat şöyle devam etti:

“Galiba 200 bine yakın cami var. 1000-1500 arası kimileri 3000 dese de cemevi var, kiliseler var. Bu çerçevede insanların gerçekten gelenek, göreneklerine, itikat, inançlarına saygı gösterilmesi lazım. Garip Dede Cemevimizde çok provokatif bir olay yaşandı. Şunu söylemek gerekiyor ki bu saldırıları kesinlikle, amasız fakatsız lanetlemek gerekiyor. 199 bin caminin olduğu bir ülkede gelip burada namaz kılmak, esas mesele de o değil, gelip buradaki insanları provoke edercesine dayatmada bulunmak doğru bir yaklaşım değil. Garip Dede Cemevi herkesin burada gelip çayını içip, rıza lokmasını paylaştığı bir mekan. Burada her bir canımız kapıdan içeri girdiğinde biz inancı, kimliği nedir diye sormayız. Ki bizim felsefemize aykırı olan bir mesele. Özellikle Alevi kurum başkanları, siyasi parti temsilcilerimiz yoğun bir şekilde cemevine geldiler. Dayanışma duygularından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Bütün dostlarımıza, özellikle Alevi kurum başkanlarımıza, pirlerimize, halkımıza. Neredeyse dayanışma için gelmeyen kurumlarımız kalmadı. İnanıyorum ki bu coğrafyada sevgi egemen olsun, bütün sorunlarımızı, sıkıntılarımızı muhabbetle çözdüğümüz bir sürece girmemiz gerekiyor.”

“CEMEVLERİ HALA ÖTEKİLEŞTİRİLİYOR”

Celal Fırat, cemevlerinin ötekileştirildiğini belirterek, “Kendilerine benzeştirmeye, kötü bir dil kullanmaya başlanıyor. Empati yapalım. Aleviler olarak sazlarımızı omuzlarımıza alıp camiye gitsek içinde ‘saz çalacağız’ desek oradaki dostlarımız, insanlarımız ne yaparlar? Kesinlikle o insanları rahatsız etme anlamında da biz bunu istemeyiz. Bir insanı ötekileştirip farklılaştırıyorsak bizim yaptığımız hizmetin bir kıymeti kalmaz. Onun için toplumumuzun da halkımızın da bunu o eksende görmesi gerekiyor. Bu coğrafyaya sevginin egemen olması gerekiyor. Bu ülkenin bu noktaya gelmesinin sebepleri kindar söylemlerle, insanları kutuplaştırıp farklılaştırmalarıdır. Alevi, Kürt meselelerini aynı çerçevede görmek lazım. Herkesin inancına, itikatına saygı göstererek bu meselelerin üstesinden gelebiliriz” diye konuştu.

Fırat, dayanışma duygularını ileten, arayıp soran, dergahı ziyaret eden herkese Garip Dede Dergahı Vakfı adına teşekkür etti.

Devrim FINDIK/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak