Alevi Haber Ajansi

FEDA’dan AKP’nin ‘Tunceli Sempozyumu’na tepki: Devletin uğursuz faaliyeti; Aleviliğe saldırısı

PİRHA- Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), hükümetin ve Munzur Üniversitesi ile birlikte “Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli Sempozyumu” düzenlemesini Dersim’e yönelik saldırı politikalarının devamı olarak değerlendirdi. FEDA, “Devlet, Alevilere bir kez daha, ‘sizi, dilinizi, inancınızı, kültürünüzü, tarihinizi, Dersim’in Kürt kimliğini ve Reya Haq inancının merkezi olma özelliğini ve tüm varlığınızı yok sayıyoruz demektedir” dedi.

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tunceli Valiliği, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı ve Munzur Üniversitesi tarafından 16-17 Ekim’de yapılacak “Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli Sempozyumu”na tepki göstererek yazılı bir açıklama yayınladı.

Açıklamada Diyanet tarafından Dersim’e yönelik sistematik şekilde sürdürülen katliam ve asimilasyon politikalarına ve Alevilik inancına yönelik saldırılara vurgu yapıldı.

“SOYKIRIMCI SALDIRI”

Devlet, Munzur Üniversitesi, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı eliyle yeni bir saldırının geliştirildiğine vurgu yapılan açıklamada, “Türk devleti, Dersim’in Kürt kimliğini ve Reya Haq süreğinin merkezi olma özelliğini yok etmek için yeni bir saldırı geliştirmiştir. Devletin Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tunceli Valiliği, Munzur Üniversitesi ve Alevi- Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, birleşerek “Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli Sempozyumu” adlı bu iki günlük soykırımcı saldırıyı planlamışlardır” denildi.

“UĞURSUZ FAALİYET”

Yapılması planlanan sempozyumun inkar ve asimilasyona hizmet edeceğini ifade eden FEDA, “Ancak tek cümle ile ve hiç tereddüt etmeden, devletin bu uğursuz “faaliyetinin” soykırımcı-kontra bir saldırı olduğunu söylemekten hiçbir beis yoktur. Bu saldırı, Dersim’e, Kürt kimliğine, Reya Hak inancına ve bu sürek üzerinde bir bütün olarak Aleviliğe yapılmaktadır. Sözde “sempozyum”un adı, dili ve içeriği, bu etkinliğin soykırımcı politikaların gereği olarak planlandığını ve bu amaca hizmet edeceğini açıkça göstermektedir” ifadelerini kullandı.

“MUNZUR ÜNİVERSİTESİ KARARGÂH HALİNE GELMİŞTİR”

Munzur Üniversitesi’nin asimilasyon politikalarının karargahı haline geldiğine işaret edilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

“Görülen o ki devlet, Munzur Üniversitesi’ni karargah yaparak, Alevi- Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nı da koçbaşı olarak kullanarak bu soykırımcı amacını gerçekleştirmek istiyor. Aleviliği bir bütün olarak yok etmek isteyen devletin bu soykırımcı saldırısının hafife alınmaması gerekiyor. Devlet, Dersim’in Reya Haq inancının Ser Çeşme olma özgünlüğünü doğrudan hedef aldığı bu saldırısıyla, Alevilere yönelik asimilasyon saldırılarıyla, Kürtlere yönelik olarak sürdürülen savaşı birleştirme amacını gütmektedir. Dolayısıyla devletin birçok kurumunun işbirliğiyle Dersim’e saldırması, Kürt kimliğinin ve Alevi kimliğinin yok edilmek istenmesindeki ısrarını göstermektedir.

“HACI BEKTAŞ ETKİNLİKLERİNE MÜDAHALE”

Devletin Dersim’e yapmaya hazırlandığı bu saldırı, Hacı Bektaş etkinliklerine yaptığı müdahale ve “ırkçı ve dinci” nesil yetiştirmek için  ÇEDES ve yeni müfredat uygulamalarıyla birlikte düşünüldüğünde, devletin, Alevi düşmanlığını vardırmak istediği noktanın vahametini görmek mümkün olacaktır. Dersim’e yapılan bu saldırı ile devlet, Alevilere bir kez daha, sizi, dilinizi, inancınızı, kültürünüzü, tarihinizi, Dersim’in Kürt kimliğini ve Reya Haq inancının merkezi olma özelliğini ve tüm varlığınızı yok sayıyoruz demektedir.

SEYİT RIZA’NIN SÖZLERİ HATIRLATILDI

Dersim, dün olduğu gibi  bugün de inancını, dilini ve kültürünü göz bebeği gibi koruyacaktır. Çünkü, “Ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim bu bana dert oldu. Ama ben de sizin önünüzde diz çökmedim bu da size dert olsun” diyen Seyit Rıza’nın torunları, artık dedelerinin derdine çare olacak güce ve imkana sahiptirler. Örgütlü ve inançlı güçleriyle “sizin yalan ve hilelerinizle baş edecek.” Sizleri bütün hilelerinizle baş başa bırakacaklardır.

“KATILMAYALIM, TEŞHİR EDELİM”

FEDA olarak zalimin zulmüne boyun eğmemiş olan, fedakar ve direngen Dersimliler, her sürekten Aleviler, asrın ve tarihin en görkemli direnişini sergileyen Kürt halkı ve bütün demokratik kamuoyu, devletin bu saldırısını bulunduğumuz her ortamda protesto edelim, katılmayalım, katılanları teşhir edelim diyoruz. Nasıl ki Ağustos ayında Hacı Bektaş etkinliklerinde devlet başarısız olduysa, bu saldırıdan da başarısız olmasını sağlamak bizim ellerimizdedir. Devlet, Dersim’den, Alevilikten ve Reya Haq inancından elini çek!”

PİRHA/İSTANBUL

İLGİLİ HABERLER

-DAM’dan ‘Tunceli Sempozyumu’ tepkisi: Dersim halkının yeni bir tarih anlatımına ihtiyacı yok!
-‘Munzur Üniversitesi, Cemevi Başkanlığı ve Dedeler Meclisi; Dersim’in inancını, kimliğini yok etmek istiyor!’

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak