Alevi Haber Ajansi

Doktor Antmen, Gar Katliamı’nı anlattı: Gülerek gittik, 103 insanın ölümüyle döndük- VİDEO

PİRHA- 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’nda birçok yaralıya ilk müdahaleyi yapan Eski Mersin Tabip Odası Şube Başkanı Doktor Mehmet Antmen, “Güle oynaya gitmiştik ve ne yazık ki 103 insanın ölümüyle döndük. Bu katliam bizi yıllarca bırakmayacak bir psikolojik durum içerisine soktu. Bir daha benzer acıları yaşamamak için barıştan başka çıkar yolumuz yok” dedi.

DİSK, KESK, Türk Tabipleri Birliği (TTB), TMMOB ve HDP’nin de aralarında bulunduğu pek çok sivil toplum örgütü ve siyasi partinin çağrısıyla 10 Ekim 2015 yılında Ankara Tren Garı önünde düzenlenen Emek, Barış, Demokrasi Mitingi’ne yapılan canlı bombalı saldırıda 103 kişi hayatını kaybetmişti.

IŞİD’in iki canlı bomba ile gerçekleştirdiği saldırı, Türkiye tarihinde en çok insanın hayatını kaybettiği katliam olarak kayıtlara geçti. Canlı bombalardan birinin, aynı yıl Suruç’ta intihar saldırısını düzenleyen canlı bomba Abdurrahman Alagöz’ün kardeşi Yunus Emre Alagöz olduğu ortaya çıktı.

Katliamın üzerinden 9 yıl geçse de hafızalardaki yeri ilk günkü gibi. Ankara Katliamı’nda bulunan ve o zaman Mersin Tabip Odası Başkanı olan Doktor Mehmet Antmen, 10 Ekim Katliamı’na ilişkin PİRHA’ya konuştu.

“10 EKİM, YARATILAN KORKU İKLİMİNİN SONUCUYDU”

7 Haziran 2015’te yapılan genel seçimlerden sonra AKP iktidarının seçim sonuçlarını hazmedemeyip, korku iklimi yarattığını ve 10 Ekim Ankara Gar Katliamının da bu sebeple yapıldığını söyleyen Mehmet Antmen, “Seçimden sonra AKP’de ciddi bir kriz başlamıştı ve 7 Haziran‘da çoğunluğu oluşturabilmek için çok ciddi terör eylemlerine başlamıştı. İktidar 20 Temmuz’da Suruç‘ta 30 gencin öldürülmesine göz yummuştu. Ardından 22 Temmuz’da 2 polis Şanlıurfa’da öldürülmüştü, faili meçhul cinayete kurban gittiler. Hemen sonrasında da hükümet barış sürecinin sona erdiğini açıkladı. Bir dizi karanlık eylemler meydana geliyordu o süreçte. Ankara’da yaşanan katliam da bu karanlık eylemlerin en korkunç olanlarından biriydi” dedi.

“POLİSİN GAZ ATMASI ÖLÜMLERE NEDEN OLDU”

10 Ekim günü emniyet güçlerinin herhangi bir güvenlik önlemi almadığını, meydanda polis görmediklerini belirten Antmen, katliam gününe dair şunları anlattı:

“Mersin’de tüm emek ve demokrasi güçleri ile birlikte 10 Ekim’e gitmeye karar verdik ve 15’e yakın otobüsle Ankara’ya gittik. 10 Ekim’de Ankara’ya gittiğimizde polisin olmaması dikkatimizi çok fazla çekti. Bütün eylemlerimizde yüzlerce, binlerce polis olmasına rağmen o gün Ankara’da bir tane bile polis göremedik. Ne bir arama vardı ne de bir önlem vardı. Emniyet güçleri tamamen geri çekilmişlerdi ve istasyon alanına girişte hiç kimse aranmadı. En ufak bir emniyet önlemi alınmamıştı.

TTB kortejinde 50-60 kişiydik ve ilk bomba patladıktan hemen sonra bombanın patladığı yere doğru koşarak gittik. Biz daha varmadan ikinci bomba patladı. Tam bir katliamdı, 100’lerle ifade edilecek kadar yaralı vardı ve çoğunun da durumu çok ağırdı. Yaralıları hayatta tutabilmeye ve yeni can vermiş olanları hayata döndürmeye çalıştık. Hafif yaralıları da ambulansa, özel araçlara bindirip hastaneye yetiştirmeye çalıştık ama daha çok bir canlandırma faaliyeti gördük orada. Bombalar patladıktan 15- 20 dakika sonra ortalık bir gaz bombasına boğuldu. Öncesinde hiçbir önlem almayan emniyet güçleri yakınları ölen ya da yaralanan ve duruma tepki gösteren insanları dağıtmak için biber gazı attı. Kalbi çarpan ama nefes alamayan bir vatandaş vardı, kalp masajı yapıyorduk, solunum desteği sunmaya çalışıyorduk. Ama biber gazı yüzünden o vatandaşı bırakıp, gazın etkisinin dışına çıkmaya çalıştık. Çünkü biz de nefes alamaz duruma gelmiştik ve 5 dakika falan o gaz sahasının dışında nefes almaya çalıştık. Sonra gözlerimiz yana yana bıraktığımız kişinin yanına döndük ancak ne yazık ki yaşamını kaybettiğini gördük. Kurtarabilir miydik bilmiyorum çünkü çok ağır yaralıydı ama polisin attığı gaz sebebiyle bile ölen kişiler oldu.”

“BARIŞTAN BAŞKA ÇIKAR YOLUMUZ YOK”

İktidarın barış, demokrasi, insan hakları gibi bir derdi olmadığını; tek derdinin iktidarını sürdürmek olduğunu belirten Antmen, “Güle oynaya gitmiştik oraya ve ne yazık ki 103 insanın ölümüyle döndük. Bu katliam bizi yıllarca bırakmayacak bir psikolojik durum içerisine soktu. 40 yıldır bir yandan Kürt gençleri öldü bir yandan emniyet güçleri öldü ve ne yazık ki hala da ölmeye devam ediyorlar. En başta Kürt sorununun çözülmesi için bile bu savaşın bir an önce durması gerektiğini düşünüyorum. Barış ortamının tesis edilmesi gerekiyor. Emek ve demokrasi güçleri olarak barışın tesis edilmesi konusunda bugüne kadar yaptıklarımızdan daha fazlasını, elimizden gelen her şeyi yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Barıştan başka çıkar yolumuz yok” diye konuştu.

Fatoş SARIKAYA/ MERSİN

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak