Alevi Haber Ajansi

Hava kirliliğine bağlı ölüm oranının en yüksek olduğu il Hakkari!

PİRHA – Temiz Hava Hakkı Platformu’nun (THHP) her yıl düzenli olarak hazırladığı Kara Rapor’un altıncısı yayınlandı. Raporda, hava kirliliğine bağlı ölüm oranının en yüksek olduğu il Hakkari olarak açıklandı.

Temiz Hava Hakkı Platformu, hava kirliliğinin azaltılması, halk sağlığının korunması ve temiz hava hakkının savunulması amacıyla her yıl hazırladığı ‘Kara Rapor’un altıncısını yayımladı.

Çarpıcı sonuçları ortaya koyan THHP raporunda, nüfusun en az %92’sinin kirli hava soluduğu ortaya çıktı. Raporda, fosil yakıtlara bağımlılığın en önemli çevresel bedellerinden birinin hava kirliliği olduğu belirtildi.

“Hava Kirliliğinin Sağlığa Etkileri” başlığında, hava kirliliği sonucu gerçekleşen ölümlerin hem sayısal hem de orantısal olarak önceki yıllara göre artış gösterdiğinde dikkat çekildi.

Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre nüfusunun %92’si kirli hava soluyan Türkiye’de, temiz hava politikalarıyla 68 bin 440 kişinin hayatını kaybetmesinin önüne geçilebileceği vurgulandı. Raporda ayrıca hava kirliliği ile meme kanseri arasındaki ilişki de ilk kez ortaya konuldu. Havası en kirli olan ve buna bağlı ölüm oranının en yüksek olduğu il ise Hakkari olarak açıklandı.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ!

Temiz hava hakkına ilişkin ulusal ve Türkiye’nin tarafı olduğu uluslararası mevzuatlara da yer verilen raporun sonuç bölümünde THHP’nin çözüm önerileri şöyle sıralandı:

* Türkiye enerjide fosil yakıtlara bağımlılığını hızla azaltmalıdır.

* Ulusal hava kalitesi standartları iyileştirilmelidir.

* PM2,5 için ulusal limit değer belirlenmeli ve yürürlüğe alınmalıdır.

* Hava kalitesi izleme çalışmaları iyileştirilmelidir.

* Ağır sanayi bölgelerinde hava kalitesinin izlenmesi, değerlendirilmesi ve yönetimi sistematik hale getirilmelidir.

* Hava kirliliğinin sağlık etkileri saha çalışmaları ile araştırılmalıdır.

* Çevresel etkisi olan tüm projeler için sağlık etki analizinin de yapılması mevzuata dahil edilerek zorunlu hale getirilmelidir.

* Türkiye imzaladığı hava kalitesine yönelik uluslararası sözleşmeleri uygulamalıdır.

* Çevresel bilgiye ulaşabilmek için bilgi edinme hakkının etkin biçimde kullanılabilmesi sağlanmalıdır.

Temiz Hava Hakkı Platformu (THHP) doğa koruma ve sağlık alanında çalışan 15 Sivil Toplum Kurumunun bir araya gelmesiyle 2015 Haziran ayında kuruldu. Platformun kuruluş amacı, “öncelikle işletmede ve inşaat aşamasında olan kömürlü termik santrallerin yarattığı hava kirliliği ve çevre sorunlarına bağlı olarak halk sağlığını, temiz hava ve çevre hakkını savunmak” olarak ifade ediliyor.

(HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak