Alevi Haber Ajansi

Hatay hala normalleşmedi; Yurttaşlar: Devlet bize barınacak yer göstermedi, mağduruz- VİDEO

PİRHA- 6 Şubat depremlerinin büyük bir yıkım yarattığı kentlerin başında gelen Hatay’da barınmadan ulaşıma, sağlıktan eğitime birçok sorun devam ediyor. Bunların yanında bir de ‘istimlak’ adı altında topraklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan Hataylı yurttaşlar, “Devlet bize barınacak yer göstermedi, mağduriyetimiz sürüyor. Sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz artık” dedi.

Binlerce insanın yaşamını yitirdiği, birçok kentin yerle bir olduğu 6 Şubat depremlerinin üzerinden 19 ay geçti. Bu süre zarfında depremden etkilenen kentlerde yaşanan birçok sorun çözülebilmiş değil. Depremde en büyük hasarı alan kentlerin başında gelen Hatay’da barınma, ulaşım, güvenlik, eğitim ve hijyen gibi başat sorunlarla boğuşulurken bunlara ek olarak istimlak kararları da mağduriyeti artırıyor.

EN BÜYÜK SORUN: BARINMA

Hatay’ın birçok köy ve mahallesi fabrikalar, maden ocakları, asfalt yol ve TOKİ konutları sebebiyle işgal edilmiş durumda. Hatay’da hiçbir sorunun çözülmediğini belirten ve zeytinlikleri için direnen Çiğdem Arslan, “Barınma hala en büyük sorunların başında geliyor. Boş bir kağıda imza atıyoruz sonrasında ne olacak bilmiyoruz. Sağlam binalarımızın yıkılmasını istemiyoruz. Kaldı ki sağlam binayı yıkıp yıllarca borç ödeyeceğiz. Ulaşım ayrıca büyük bir sorun. Öğrenciler uzak okullara kendi imkanlarıyla gitmek zorundalar, servis hizmeti sağlanmıyor. Bölgede kamyonetlerin, iş makinelerinin çok fazla olması tedirginlik yaratıyor. Bölgede aşırı toz, asbest var. Sağlık konusunda da bir çok aksaklık yaşanıyor” dedi.

“TOPRAKLARIMIZ ELİMİZDEN ALINIYOR”

Hatay’da yaşanan birçok sorunun yanında bir de topraklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduklarına vurgu yapan Arslan, devletin usulsüz bir şekilde mülklerine el koyduğunu kaydederek, “Evlerimiz rezerv alanı ilan edilerek zeytinliklerimiz katlediliyor, topraklarımız bizden usulsüz bir şekilde alınıyor. Tarihi Uzun Çarşı’nın yıkımına başlandı birkaç gündür. Bizlere ait olan tapularda yasal olmayan işlemler yapılıyor. Hak sahipleri tedirgin. Yarın öbür gün eve geçtiğinde ne kadar ödeyeceğini, tapunun kendisine verilip verilmeyeceğini bilmiyor. Yaşadığımız tüm sorunların artık giderilmesini istiyoruz” sözlerini kullandı.

“DEVLET BİZE BARINACAK BİR YER GÖSTERMEDİ”

Dikmece’de yaşayan Meryem Kutlu ise istimlakın devam ettiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Kamulaştırmalar devam ediyor. Ve bizler hala barınma sorununu çözmüş değiliz. Devlet bize barınacak bir yer henüz göstermedi. Güvenebileceğimiz, kendimizi güvende hissedeceğimiz bir yer yok. Su sorunu yaşıyoruz. Yol sorunu yaşıyoruz. Elektrik sorunu yaşıyoruz. Bütün tarım arazilerimiz, bütün zeytinliklerimiz istimlak edildi. Ve kalanlar hala katledilmeye devam ediyor. İşbirlikçilerin, para babalarının hesabı uğruna çalışılıyor burada. Bizim yüz yıllık zeytin ağaçlarımız katledildi. Bizler bunun mücadelesini hala veriyoruz. Ama bir sonuç elde etmiş değiliz. Davamız sürüyor. Hukuki yollarda başvurduk ama bizler hala mağduruz. Hatay hala normalleşmedi. Tüm bu sorunlar ne zaman giderilecek?”

Fatoş SARIKAYA-  Diren KESER/ HATAY

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak