Alevi Haber Ajansi

Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş: Çocuklar okullara otostop çekerek gidiyor-VİDEO

PİRHA- Eğitim Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş, depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen Hatay’da hala eğitim ile ilgili sorunların sürdüğünü, bir okul binasını birden fazla okulun kullandığını belirterek, öğrenci ve öğretmenlerin barınma, sağlıklı beslenme, ulaşım sorunlarının bir an önce giderilemesi çağrısında bulundu.

6 Şubat depremlerinin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen depremin yaşandığı illerde sorunlar çözümsüz kalmaya devam ediyor. Depremde büyük hasar alan Hatay’da rant uğruna doğa talana uğratılırken, depremden etkilenen yurttaşlar da mağdur ediliyor.

6 Şubat depremlerinin en çok etkilediği Hatay’da eğitimde yaşanan sorunlara dair Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Tıraş, PİRHA’ya konuştu.

“YENİ OKUL YAPILMADI, BİRÇOK OKUL BİNASINI BİRDEN FAZLA OKUL KULLANMAKTA

Hatay’da eğitim öğretim yılın birçok sorunla başladığına işaret eden Tıraş, “Bu sorunlarımızın bulunamamasıyla karşı karşıyayız. Maalesef depremin üzerinden on dokuz ay geçmiş olmasına rağmen birçok okul binasının daha güçlendirilemediğini görüyoruz. Yıkılan birçok okul binasının yerine yeni okul binası yapılmamıştır. Bundan dolayı bir okul binasını birden fazla okul kullanmakta ve okuldaki öğrenci sayısı arttı” dedi.

“OKULLARDA TEMİZLİK VE HİJYEN SORUNU HAD SAFHADA

Sağlığa erişmede çok sıkıntının yaşandığı bir ilde okullarda temizlik ve hijyen bakımından sorunların derinleştiğinin altını çizen Tıraş, “Ama maalesef birçok okulumuzda temizlik personeli olmadığını görüyoruz. Bakanlık tarafından yeni çıkarılan iş gücü uyum programıyla alınan personellere aylık yedi bin beş yüz, sekiz bin lira civarında ücret ödenirken, haliyle başvuran kişi de çalışmak istemiyor. Zaten alınan kişi sayısı da çok az olduğundan dolayı okullarımızda büyük sıkıntı yaşıyoruz, bu sorunun çözülmesini istiyoruz” diye konuştu.

“ÖĞRENCİLER OKULLARA OTOSTOPLA GİDİYOR

Tasarruf tedbirleri adı altında öğrencilerin okullara erişiminde kısıtlamalara gidildiğini aktaran Tıraş, şunları dile getirdi:

“Burada da zaten deprem bölgesi olmamızdan dolayı birçok öğrencimize ücretsiz ulaşım sağlanamamıştır. Bunda bile daha da kısıtlamaya gidildi. Bununla beraber zaten birçok öğrenci bir yerden bir yere giderken ya otostopla gidiyor ya da özellikle liselerde bu problemden dolayı okul terki yaşanıyor.

“ÇOCUKLARIMIZA TEMİZ İÇME SUYU TALEP EDİYORUZ”

Beslenmenin öğrenciler açısından önemi çok büyük. Çünkü iyi beslenemeyen bir öğrenci öğrenme güçlüğünden tutun, dikkat eksikliğine kadar birçok sorun yaşıyor. Türk Tabipler Birliği ve Sağlık Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’nın yaptığı çalışmalara göre her üç aileden birinin çocuğu sağlıklı gıdaya erişemiyor. Böyle bir sorun dururken maalesef çocuklarımıza ücretsiz okul yemeği sağlanmış değil. Daha önce okul öncesi çocuklara deprem bölgesinde yemek veriliyordu. Aradan işte üç hafta geçmiş olmasına rağmen maalesef okul öncesi çocuklara da yemek verilmiş değil. Şebeke suyu içilemiyor, şebeke suyu içilemediği için haliyle şişe sular alınıyor. Markette bile suyun fiyatı 4-5 lirayken, kantinlerde sekiz on lirayı buluyor. Çocuklarımıza da temiz içme suyu talep ediyoruz.”

“SIK SIK ELEKTRİK KESİNTİLERİ YAŞIYORUZ

Hatay’ın dezavantajlı bir kent olduğunun altını çizen Tıraş, öğrenci ve öğretmenlerin her konuda desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Tıraş, öğretmenlerin birçoğunun konteyner kentlerde kaldığını ifade ederek, “Konteyner kentinde birçok sıkıntıyla karşı karşıya kalıyorlar. Özellikle Altınözü ilçesinde eğitim emekçisi arkadaşlarımızı konteynerden çıkarmaya başladılar. Aynı zamanda sık sık elektrik kesintileri yaşıyoruz. Yağmurun yağmasıyla beraber kentlerde ciddi sıkıntılar oluyor. Konteyner kentteki yaşamların daha sağlıklı bir ortama dönüştürülmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

“21 METRE KAREDE BARINMAK ZORUNDA KALIYORLAR

Okulların sadece akademik bilginin yüklendiği yerler olmadığına dikkat çeken Özgür Tıraş, şunları ifade etti:

“Aynı zamanda öğrencilerimizin travmasını atlattığı, iyileştiği, kendini iyi hissettiği, arkadaşlarıyla paylaşım yaptığı sosyal alanlar. Bu açıdan da okullarımızın sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamına dönüştürülmesini istiyoruz. Aradan on dokuz ay geçmesine rağmen onlarca okulun yapımı devam ediyor. Valiliğin açıkladığı sayı ortada. Depremle beraber ve de depremden sonra hasardan dolayı yıkılan 210 okul civarında okul olduğunu söylüyor. Ve yaklaşık 106 okulun yapıldığını söylüyor. Bu bizler açısından çok çok önemli. Bir an önce bu sorunlarımızın çözülmesini istiyoruz.

Buradaki öğrencilerimiz dezavantajlı. Öğrencilerimiz dört beş kişi konteyner kentte yani 21 metre karede barınmak zorunda kalıyorlar. Bu öğrencilerimizin de maalesef çalışacak bir alanları yok. Genelde konteyner kentlerde sosyal alan ya da kütüphane gibi yerler yok, yapılmamış. Bu öğrencilerimizin dezavantajlı olmasına rağmen maalesef altıncı ve dokuzuncu sınıflarda tüm türkçe ve matematik dersinden her dönem ortak bir yazılıya tabi tutuluyor. Bunu doğru bulmuyoruz. Bizler Eğitim Sen olarak öğrencilerimizin geleceğini ve eğitim emekçilerimizin haklarını savunmaya devam edeceğiz.”

PİRHA/HATAY

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak