Alevi Haber Ajansi

Servet Demir: Hiç kimseyi dışlamadan, Alevi dünyasının birleştirilmesi gerek-VİDEO

PİRHA – Alevi aktivist Servet Demir, Garip Dede Dergahı Vakfı Kitap Fuarı’nın konuğu oldu. Yapılan söyleşide Demir, Alevi örgütlenmesi için “yeni bir model” vurgusunu yaparak, “Modern Alevi hareketinin başarısı sağlanmış oldu ancak çok parçalı örgütlülüğü ortadan kaldırmak gerekiyor. Alevi davasına hizmet eden bir siyasi kültür geliştirmek gerekiyor” dedi.

Garip Dede Dergahı Vakfı’nın düzenlediği kitap fuarının son gününde halkın ilgisi bir hayli yüksek oldu. Çok sayıda yazar ve şair okuyucularla buluştu, kitaplarını imzaladı. Dört günlük fuarın final programında Alevi örgütlenmesinde uzun yıllar mücadele yürüten Servet Demir ile söyleşi yapıldı. Dergah bahçesinde yapılan söyleşide Servet Demir, “Alevi hareketinin dünü ve bugünü” başlığını değerlendirdi. Aleviliğin, doğa ve insan arasında bir uyum sergileyip daima barışçı olduğunu vurgulayan Demir, şunları dile getirdi:
“Bunlara karşılık 2. Mahmut döneminde Alevilere katliam dayatıldı. Osmanlı’nın yıkılmasıyla birlikte cumhuriyete büyük destek veriliyor. Ancak tekçiliğe dayanan bir model inşa etmeye çalıştılar. 1921’de Koçgiri, 1938 Dersim, yakın zamanda Maraş, Sivas katliamları da yapıldı. Rumlara, Ermenilere, Kürtlere yönelik asimilasyon dayatıldı. Aleviler ise kendilerini hep ifade etmeye çalıştı. Özellikle 1993 Madımak Katliamı’ndan sonra, büyük kentlere akın eden toplum, sendikalar ve sol hareketler içerisinde yer almaya başladı fakat bu süreç, devletin asimilasyon politikalarına karşı yeterli olgunluğa ulaşamadı. Aleviliği ciddiye almadılar. Alevi topluluğunu kendi içerisinde hapsetmeye çalıştılar. İşte bu ortamda Alevi toplumu, Sivas Katliamı sonrasında yeniden kendini örgütlemeye başladı. Bu süreçte ciddi sıkıntılar da yaşandı.
Bunlara karşılık Avrupa’da 350 kentte cemevi var ve üniversitelerde kürsüler oluşturulup devletler Aleviliği tanır oldu. Fakat bugünkü devlet bunu görmemezlikten gelip asimilasyoncu çizgilerini devam ettirdi. Özellikle Kürt Alevi bölgelerinde Türkleştirme hedefi devam ediyor.
Bugün Garip Dede Dergahı ise ciddi bir yere geldi. Bu da Alevi örgütlenmesinin başarısı oldu. Bu örgütlenmeler, devleti sıkıştıran bir hal aldı. Birçok cemevi yapıldı, modern Alevi hareketinin başarısı sağlanmış oldu. Ancak çok parçalı örgütlülüğü ortadan kaldırmak gerekiyor. Alevi davasına hizmet eden bir siyasi kültür geliştirmek gerekiyor. Bunu, Alevi toplumunun kirpili politikası olarak ifade ediyorum. Çevre, kadın hareketleriyle birlikte dahi birleşip demokrasi mücadelesi yürütülmeli. Hiç kimseyi dışlamadan, Alevi dünyasının birleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yeniden Alevi değerlerini billurlaştıran bir çalışma gerçekleştirilmeli. Irkçılığı dışlayan, faşizme karşı duran ortak bir akılla hareket edilmeli.”

Servet Demir, konuşmasının sonunda Garip Dede Dergahı yönetimine teşekkürlerini sunarak “Bu kadar çok değerli yazar ve çizeri biraraya getirip okuyucu ile buluşturmak çok kıymetli. Bu fuar, hafızamızın yenilenmesine de aracı oldu” diye belirtti.

PİRHA/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak