Alevi Haber Ajansi

Dersim’in son 100-150 yıllık göç hikâyesi kitaplaştırılıyor

PİRHA-Son yıllarda özellikle yurtdışına göç edenlerin yoğun olduğu Dersim’in son 100-150 yıllık göç hikâyesi kitaplaştırılıyor. Akademisyenler Hüseyin Ağuiçenoğlu, İmran Gürtaş, Sibel Taş ve Araştırmacı Yazar Mesut Özcan ortak bir çalışmaya imza atacaklar. 

Her geçen gün nüfusu düşen, son yıllarda özellikle yurtdışına olan göçlerden dolayı kendisinden söz ettiren Dersim’in son 100-150 yıllık göç hikâyesi kitaplaştırılıyor.

Akademisyenler Hüseyin Ağuiçenoğlu, İmran Gürtaş, Sibel Taş ve Araştırmacı Yazar Mesut Özcan’ın ortaklaşa yapacakları çalışmada, 20. Yüzyılda Dersim’de göç konusu ele alınacak. Konu ile ilgili olarak katkı ve öneri için dersimgoc@gmail.com adresinden bu çalışmanın editörleri ile iletişim kurulabilir.

“GÖÇ SÜREÇLERİNİ KAPSAMLI BİR ŞEKİLDE ELE ALMAYI HEDEFLİYORUZ”

Yazarların 20. Yüzyılda Dersim Göçleri Üzerine Derleme Kitap Çalışması için yaptıkları çağrı ise şöyle:

“Dersim bölgesinde 20. yüzyıl boyunca çeşitli aralıklarla devam eden göç süreçlerini kapsamlı bir şekilde ele almayı amaçlayan bir derleme hazırlamaktayız. Bu çalışmamız, son yüzyılda bölgede gerçekleşen göç hareketlerinin nedenlerine ışık tutarak bu hareketliliklerin tarihsel, toplumsal, siyasal ve kültürel sonuçlarını akademik bir çerçevede irdelemeyi hedeflemektedir. Özgün koşulları ve farklı dinamikleri itibariyle Dersim’deki göç olgusunu beş dönem ve eksen üzerinden incelemeyi uygun buluyoruz.

-Osmanlı İmparatorluğu‘nun son dönemlerinde göçler ve göçertme politikaları

-1937-1938 Dersim Tertelesi sürecinde uygulanan iskân pratiği,

-Kentleşme süreci ve 1960’lı yıllardan itibaren ekonomik nedenlerle gerçekleşen iç ve dış (Avrupa) göç hareketleri,

-1990’lı yıllarda yaşanan köy boşaltılmaları, köy yakmaları ve zorunlu yer değiştirme politikası sonucunda yaşanan göç süreci,

-Güncel göç hareketleri: Özellikle Kanada ve Avrupa ülkelerini hedefleyen göçler.

İnanç, dil, kültürel ve politik kimlik, mekan ve mimari, sanat, estetik, diaspora, geri dönüş göçleri vs. gibi geniş bir tematik yelpazede yapılacak katkılar, projemiz için son derece değerlidir. Ayrıca göç süreçlerinin en dezavantajlı grupları olan kadınlar ve çocuklar üzerindeki etkilerine yönelik analizler, çalışmamızın önemli bir parçasını oluşturacaktır.

Kadınların yalnızca mağdur olarak değil, aynı zamanda özne olarak kendi anlatılarını oluşturma süreçlerini incelemek ve özneden gelen sesi içerebilmek bizim için oldukça önemlidir.

Bu içerikteki 15-20 sayfa aralığındaki makalelerden oluşacak derlememizi Ekim 2025 tarihinde okurla buluşturmayı hedefliyoruz. Yayın takviminin aksamadan uygulanması için makalelerin son teslim tarihi 31.03.2025 olarak belirlendi. Bu projeye katkı sunabilecek yazar önerilerinizi değerlendirmeye açık olduğumuzu belirtir ve ilginiz için teşekkür ederiz. Sorularınız veya çalışma ile ilgili daha ayrıntılı bilgi talebiniz için bizimle iletişime geçmenizden mutluluk duyarız.

(HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak