Alevi Haber Ajansi

Dede Aksoy: Koyunbaba Türbesi’ne yapılan caminin iptali için mahkemeye gideceğiz

PİRHA- Çorum’un Osmancık ilçesinde Koyunbaba Türbesi’ne cami yapılmasına tepki gösteren HBVAKV Çorum Şube Başkanı Nurettin Aksoy, “Daha önce kitlesel olarak cem yaptığımız açık alana cami temeli attılar. 200 yıllık çam ağaçlarını kestiler, Koyunbaba’nın silüetini bozdular. Avukatımızla birlikte caminin iptali için konuyu mahkemeye taşıyacağız” dedi.

Çorum’un Osmancık İlçesi’nde bulunan Koyunbaba Türbesi/Dergahı, Alevilere yönelik asimilasyon politikalarının sık sık hedefi haline gelen önemli inanç merkezlerinden biri. İlk olarak 2015 yılında türbenin yemekhanesi müftülük tarafından mescide çevrilip imam atanmıştı. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi, türbenin kendilerine devredilmesi için 2013, 2014 ve 2015’te birçok kez Tokat’taki Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ve Çorum Valiliği’ne başvuruda bulunarak hukuk mücadelesi başlatmıştı.

Son olarak dergâhın önüne cami temeli atıldı. MHP’li Belediye Başkanı Ahmet Gelgör, 5 Aralık 2019’da yapılan Koyunbaba Kültür Derneği’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada dergâhın gerçek sahiplerine verilmesi ve yanına bir cemevi yapılması sözünü vermişti. Ancak Gelgör, belediye başkanı seçildikten sonra sözünü tutmadı, Koyunbaba Türbesi ve Dergahı’nın önünde, Alevilerin cem yaptığı alana cami temeli attı.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Çorum Şube Başkanı Nurettin Aksoy, Koyunbaba Türbesi’ne cami yapılmasına ilişkin PİRHA‘ya konuştu.

“200 YILLIK ÇAM AĞAÇLARINI KESTİLER, KOYUNBABA’NIN SİLÜETİNİ BOZDULAR”

Daha önce Koyunbaba Türbesi’yle ilgili mahkeme süreçleri yaşadıklarını ifade eden Nurettin Aksoy, “Dergâhımızı istedik onlar dergâhımızın önüne cami yaptılar. Daha önce kitlesel olarak cem yaptığımız açık alana cami temeli attılar. 200 yıllık çam ağaçlarını kestiler, Koyunbaba’nın silüetini bozdular. Yasadışı, kanunsuz bir şekilde camiyi inşa ettiler. Yaşananları Alevi kurumlarına ilettim ama şimdiye kadar hiçbir şey yapılmadı. Alevilerin şimdilik böyle bir derdi yok anlaşılan. Avukatımızla birlikte caminin iptali için konuyu mahkemeye taşıyacağız” diye konuştu.

PİRHA/ÇORUM

İLGİLİ HABERLER:
-Koyunbaba Dergahı’nın önüne cami yapılmasına tepki: Müsade etmeyeceğiz!

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak