Alevi Haber Ajansi

Aksoy: Zorunlu din derslerine karşı okullara dilekçe verilmeli, halka önderlik edilmeli-VİDEO

PİRHA- Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Antalya Şube Sekreteri Barış Aksoy, yeni müfredatın eğitimin tamamen gericileştirilmesi üzerine kurulu olduğunu söyledi. Aksoy, “Her yıl daha geriye gidiyoruz. Bu gerici uygulamalara karşı Alevi kurumları olmak üzere laikliği savunan sendikalar ve siyasi partiler yeterli tepkiyi vermiyor, mücadeleyi ortaya koymuyor” eleştirisinde bulundu.

AKP iktidarında eğitim-öğretim politikaları, büyük oranda dini eğitim ve ‘tek din-tek mezhep’ öncelenerek oluşturuldu. Öğrencilerin ve velilerin tercihleri görmezden gelinerek, dini eğitimin ağırlığı hemen her yıl katlanarak arttı.

AKP iktidarı, zorunlu din dersleri, ÇEDES projesi ve “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” adlı yeni müfredatla Alevilerin, velilerin ve eğitim sendikalarının tepkilerine rağmen eğitim sistemini dincileştirmeyi sürdürüyor.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Antalya Şube Sekreteri Barış Aksoy, 2024-2025 Eğitim-Öğretim yılına ilişkin PİRHA’ya konuştu.

Yeni eğitim öğretim yılında tüm okullarda katledilen 8 yaşındaki Narin Güran için yas ilan edilmesi gerektiğini ancak yapılmadığını belirten Pir Sultan Abdal Antalya Şube Sekreteri Barış Aksoy, “Narin nezdinde katledilen tüm çocukları anıyorum. Keşke bugün tüm okullarımızda bununla ilgili bir yas ilan edilseydi. Güne Narin’i anarak başlasaydık. Maalesef Millî Eğitim Bakanlığı böyle bir şeyi düşünüp hayata geçiremedi” dedi.

“BOZUK DÜZENDE SAĞLAM ÇARK OLMAZ”

Bu ülkede kadınların, çocukların, hayvanların öldürüldüğün belirten Aksoy, konuşmasına söyle devam etti:

“Bu ülkede yaşanan bu ölümlere rağmen biz de hiçbir şey yapamıyoruz kurumlar olarak, eğitim emekçileri olarak. Bu siyasal iktidarın yarattığı sistemden kaynaklı bir durumdur. Pir Sultan Abdal’ın dediği gibi “Bozuk düzende sağlam çark olmaz.”

“MÜFREDATIN TEMEL FELSEFESİ EĞİTİMİN GERİCİLEŞTİRİLMESİ ÜZERİNE KURULU”

“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”ne ilişkin de konuşan Aksoy, “1Yeni müfredat 1-5 ve 9. sınıflarda uygulamaya konulmaya başlandı. Müfredatın temel felsefesi eğitimin gericileştirilmesi üzerine kurulu. Bunu nereden anlıyoruz? Bilgiyle inancı eşit tutan bir sistem. Oysaki bilgi başka bir şey, inanç başka bir şeydir. Bilgi dediğimiz ispatlanabilir, kanıtlanabilir, ölçülebilen bir şeydir. İnanç ise hayata bakıştır. Bunun ikisini bir kefeye koyarak bir eğitim sistemi yaratmanın mantığı, eğitimi inanca dayalı bir sisteme mutlaka götürecek, çocuklarımızın bu şekilde yetiştirilmesini sağlayacaktır. Maalesef her yıl daha geriye gidiyoruz, daha da geri gideceğimizi düşünüyorum” diye belirtti.

Zorunlu din derslerinin laik eğitimi baltalayan en önemli faktör olduğunun altını çizen Aksoy, “Her şeyden önce laik eğitimden yana olan herkes buna karşı mücadele etmelidir. Bu konuda başta Alevi kurumları olmak üzere sendikalar ve siyasi partiler samimi değiller. Neden samimi değiller? Zorunlu din derslerine karşı Alevi kurum temsilcilerinin, sosyalistlerin ya da laik eğitimden yana olduğunu söyleyen sendikaların, siyasi partilerin yöneticileri dahil kendi çocuğunun zorunlu din dersi almaması için mücadele etmiyor” diyerek eleştiride bulundu.

“ZORUNLU DİN DERSLERİNE KARŞI DİLEKÇE VERMELİYİZ”

Alevileri başarıya götürecek olan tek şeyin zorunlu din dersine karşı dava dilekçesi vermek oluğunu vurgulayan Aksoy, “Evet basın açıklaması yapılması gereklidir, yapalım da ama karşımızdakileri sarsacak eylemlere ihtiyaç var. Bugün Türkiye’de her ilde 50 velinin dava açtığını düşünün, bu gerçekten Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bizim lehimize vermiş olduğu kararı ve toplumsal duyarlılığı artıracak ve cesaretlendirecek bir şey” dedi.

“ZORUNLU DİN DERSLERİNİN KALDIRILMASI TALEBİNİ SAHAYA YANSITMALIYIZ”

Zorunlu din derslerinin mevcut iktidarın istediği şekilde daha da gericileştirilerek devam edeceğini belirten Aksoy, şunları kaydetti:

“Bu konuda iyimser olamıyorum. Gördüğüm manzara bunu gösteriyor. Bunu neye dayanarak söylüyorum? Zorunlu din derslerine karşı dava açmak için PSAKD Antalya Şubesi olarak bir proje başlattık. Tüm Alevi kurumlarını sol, sosyalist siyasi partileri, laik eğitimden yana olan Veli-Der’i bu projenin içerisinde yer almasını istedik. İşin sonunda Veli -Der, Halkevleri, Tahtacılar PSAKD Antalya Şube ve Altınova Şube olmak üzere 5 tane kurum kaldı.

Zorunlu din derslerinin kaldırılması talebini sahada ve kararlı bir şekilde halka önderlik ederek göstermek gerekiyor. Sen bunu yapacaksın ki peşinden diğer insanlar da cesaret alarak gelsinler. Çocuğum sınıfta yalnız kalıyor. Peki, aynı sınıftan 3 çocuğun muafiyet için müracaat ettiğini ve muaf olduğunu düşünsenize o çocuklar yalnız kalmayacak. O nedenle iyimser olamıyorum, üzgünüm bunları söylediğim için. Ama bu bir gerçeklik.

Müfredat tüm derslerin dinselleştirilmesine dayanıyor ve temel sorun da burada. Bununla ilgili cesaretli olmak, önderlik yapmak gerekiyor. Bu önderlik yapılabilir mi? Şu anki gözlemlerime göre yapılacağını sanmıyorum. Çünkü Alevi kurumlarının da bunu gündemlerine aldıklarını düşünmüyorum.”

Cebrail ARSLAN/ANTALYA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak