Alevi Haber Ajansi

Fırat, iş cinayetlerini Meclis’e taşıdı: İşçi ölümleri neden artmaktadır?

PİRHA – DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, ağustos ayında iş kazalarında hayatını kaybeden işçilerle ilgili meclise soru önergesi verdi. Fırat, özellikle çocuk işçi ölümlerindeki artışa dikkat çekerek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan’a “İşçi ölümleri her geçen yıl neden artmaktadır?” diye sordu.

DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, iş cinayetleri konusunda Meclis’e soru önergesi sundu. Ağustos ayında iş kazalarındaki artışa dikkat çeken Fırat, bir ay içerisinde en az 179 çalışanın yaşamını yitirdiğini belirtti.

EN AZ 7 ÇOCUK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ!

Milletvekili Celal Fırat özellikle inşaat sektöründe yaşanan iş kazalarına vurgu yaparak Meclis’e sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Ağustos ayında da en çok işçi ölümü, en güvencesiz ve örgütsüz işkolları olan inşaat, tarım ve taşımacılıkta meydana geldi. Yüzde 73’ünü ulusal basından; yüzde 27’sini ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, sendikalar ve yerel basından öğrenilen bilgilere dayanarak tespit edilen ağustos ayında en az 179, yılın ilk sekiz ayında en az 1201 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. Mevsimlik tarım işçiliği, çobanlık ve besicilik yapan 4 çocuk, inşaat işçisi 2 çocuk ve otel işçisi 1 çocuk olmak üzere bu ay en az 7 çocuk işçi hayatını kaybetti. Tabi bir de yaralanan onlarca çocuk var. Çocuk işçi ölümleri devam ediyor. Sektörel olarak baktığımızda 63 işçi sanayi, 47 işçi inşaat, 39 işçi tarım ve 30 işçi hizmet sektöründe hayatını kaybetti. Özellikle bu yıl sanayi sektöründe işçi ölümleri ciddi boyutlara ulaşmış durumda.

“EN ÇOK İŞÇİ ÖLÜMÜ TARIM, İNŞAAT VE TAŞIMACILIKTA MEYDANA GELDİ”

18-25 yaş grubundaki genç işçi ölümlerinde de artış sürüyor. Genç işçi ölümleri özellikle sanayide yoğunlaşıyor. Diğer genç işçi ölümleri ise inşaat işçiliği, motor kuryelik, mevsimlik tarım ve sokakta çalışma gibi işkollarında bulunmakta. Ağustos ayında da en çok işçi ölümü, en güvencesiz ve örgütsüz işkolları olan inşaat, tarım ve taşımacılıkta meydana geldi.”

MESLEK HASTALIKLARI SEBEBİYLE YAŞANAN CAN KAYIPLARI!

Milletvekili Celal Fırat, meslek hastalıkları sebebiyle yaşanan ölümlere de vurgu yaptı. Fırat, önergesinde şu detaylara yer verdi:

“Ağustos ayında meslek hastalığı sonucu iki iş cinayeti gerçekleşti. Birincisi, 40 yaşındaki Yunus Kamacı, 2000’li yılların başında Esenyurt’ta ‘merdiven altı’ kot kumlama atölyesinde çalışırken silikozise yakalanmıştı, yıllardır tedavi görüyordu, İstanbul (Çapa) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hayatını kaybetti. İkincisi ise 30 yaşındaki Tolga Karagöl, deniz işçisi, Senegal’de bir gemide çalıştıktan sonra kontratının bitmesi üzerine memleketi Ordu Perşembe’ye döndü, gribal belirtilerle fenalaşarak hastaneye kaldırıldı, çalışırken yakalandığı sıtma nedeniyle hayatını kaybetti.”

BAKANLIĞINIZ ÖNLEMLER ALMAKTA MIDIR?

Celal Fırat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a şu soruları yöneltti:

“*2024 yılı başından bu yana yaşamını yitiren çocuk işçi sayısı kaçtır?

*Bakanlığınınız işçi ölümlerine yönelik önlemler almakta mıdır, bununla ilgili çalışmaları mevcut mudur, işçi ölümleri her geçen yıl neden artmaktadır?

*18-25 yaş arası genç ölümlerde, motor kurye çalışanlarına yönelik yasal düzenlemeler mevcut mudur?

*Bakanlığınızın verilerine göre son 10 yılda Türkiye genelinde iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçi sayısı kaçtır?

*Tüm sektörlerde Türkiye genelinde kaç işletme bulunmaktadır ve bunlar olağan şekilde denetlenmekte midir?”

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak