Alevi Haber Ajansi

Zeynel Can: Dersim’e cami yapmak Alevileri yok saymaya dönük bir tavırdır-VİDEO

PİRHA- Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Antalya Şube Sekreteri Zeynel Can, Diyanet Başkanı Ali Erbaş’ın Tunceli İl Jandarma Komutanlığı’nda cami temeli atmasını ve söylediklerini eleştirdi. Dersim’e cami yapma girişiminin tarihsel arka planı olduğunu belirten Can, “38’de yaşanan kıyımlara rağmen Dersim hala ayakta, inancına ve kültürüne sahip çıkıyor. Bugün hâkim inanç anlayışının temsilcileri asimilasyon politikasını arttırıp, yok etme girişimini devreye koyuyorlar” dedi.

Dersim’de 27 Ağustos’ta Tunceli İl Jandarma Komutanlığı’ndaki caminin temel atma töreni yapıldı. Törene katılan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Şehirlerin medenileşmesinde en büyük pay camilerdir. İnşallah burada bizim hocalarımız, lojmanlarda oturan kardeşlerimizin ya da bu bölgede oturan kardeşlerimizin çocuklarına ders verecekler” ifadelerini kullanmıştı.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Antalya Şube Sekreteri Zeynel Can, Dersim’de cami yapılmasına ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın konuşmasına ilişkin PİRHA’ya konuştu.

“DERSİM’İN İNANCINDA VE KÜLTÜRÜNDE İNAT ETMESİ, HAKİM ANLAYIŞI RAHATSIZ EDİYOR”

Dersim’in birçok yönüyle Aleviler açısından tarihsel, efsanevi, simgesel bir kent olduğunu belirten Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Antalya Şube Sekreteri Veysel Can, “Dersim 38’de yaşananlardan kaynaklı Dersim halkı o dönemi “Tertele” olarak adlandırıyor. Büyük kıyımdan günümüze gelen olaylara baktığımızda temel sıkıntı her şeye rağmen Dersim’in hala ayakta kalması, hala inancında, kültüründe inat etmesi, dolayısıyla burada karşı tarafın da buna karşı inatla orayı kırmak istemesi bir şekilde yola getirmek istemesidir” dedi.

Can, “Dersim’de katliamlar yaşandı ama Alevilik hala bir inanç olarak yerinde duruyor ve hâkim inanç anlayışına karşı bir düşünce, bir inanç biçimi sunuyor” diye belirtti.

“ASİMİLASYON POLİTİKASINI ZAMANA YAYARAK ALEVİ TOPLUMU BİTİRİLMEK İSTENİYOR”

Günümüzde devletin asimilasyon politikasını zamana yayarak yapmaya çalıştığını ifade eden Can, “Bir diğeri nedir? Orada yaşayan halkın, inananların talep etmediği halde bir başka inancın eserini, bir ibadethanesini getirip oraya inşa etmektir. Dersim’de Sünni yurttaşlar, memurlar, devlet bürokratları da yaşıyor. Zaten her kurumun kendine göre inancını ifa ettiği alanlar mevcut, orada bir sıkıntı yok. Kimsenin de bir şey dediği yok. Fakat simgesel anlamda bir yapı yapmak aslında oraya damgasını vuran inanç budur manasına gelen de bir şeydir. Diyanet’in asimilasyon adımıdır” diye konuştu.

“DERSİM’DE CAMİ YAPMAK ALEVİLERİ YOK SAYMAYA YOK ETMEYE DÖNÜK BİR TAVIRDIR”

Dersim’de yaşayan insanların inançsız insanlar olmadığının altını çizen Can, şöyle devam etti:

“Bu insanlar kendine göre Hakk inancı olan, Yol’u olan, bu Yol’u bilen, bu Yol’a bağlı insanlar. Pirleri, Yol önderleri, inanç önderleri olan insanlar. Dolayısıyla Dersim’e cami yapmakta ısrar etmenin yolu doğrudan asimilasyondan geçiyor. Zaman zaman, “Madem Alevi itikadında, inancında cami yoksa Hacı Bektaş’taki camide ne oluyor?”. Bunun cevabı çok nettir ve basittir. 1826’daki Yeniçeri isyanı ile beraber Yeniçeriler aynı zamanda kent Alevilerdir. Yeniçeriler kent Alevilerinin koruyucularıydı. Dergahlara bağlılardı, aynı zamanda o dergahların koruyucusu konumundaydılar. Yeniçeri ortadan kaldırıldıktan sonra bütün Bektaşi dergahlarının başına Sünni Nakşiler atandı ve 1826 yılında Hacı Bektaş Veli Dergahı’nın içerisine bir cami yapıldı. Aslında bir nevi ibret camisidir. Daha önce oraya o külliyeyi dergâhı kuranlar oraya cami yapma ihtiyacını hissetmediler. Tam tersine oraya el konulduktan sonra yapılan bir camidir.
Dersim’e cami yaptırılması Diyanet’in, devletin ayıbı olur. Niye? Alevilere karşı ayıp olur. Bizler Aleviler olarak ‘Alevilik vardır, Alevilik haktır’ düşüncesinden hareketle bunu kabul etmeme, buna direnme anlamında bir tavrı ortaya koymak zorundayız. Çünkü bu doğrudan bizi yok saymaya ve ileride yok etmeye yönelik bir uygulamadır.”

Cebrail ARSLAN/ANTALYA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak