Alevi Haber Ajansi

Dersimli kadınlar neden ‘Hayır’ diyor?

PİRHA- Dersimli kadınlar yaklaşan referandum için Kürtçe’nin Kirmanckî lehçesinde “Hayır” anlamına gelen “Nê” diyeceklerini söyledi.   

12 Eylül darbesinden sonraki anayasa değişikliğine dahi karşı çıkarak tek adamlığa karşı muhalif tutumunu yıllardır sürdüren Dersim’de, 16 Nisan’da yapılacak olan yeni referanduma da karşı çıkılıyor. Neredeyse tamamının “Hayır” demeyi konuştuğu kentte, Dersimli kadınlar referanduma ilişkin görüşlerini dile getirdi.

“BARIŞ VE KARDEŞLİK İÇİN HAYIR DİYECEĞİZ”  

Dihaber’in haberine göre, merkeze bağlı Munzur Mahallesi’nde yaşayan Neziye Öksüz, başkanlık sistemi ve kadına şiddete karşı çıktıkları için “Hayır” diyeceklerini söyledi. Öksüz, “Neden hayır?” sorusuna ise “Barış ve kardeşlik olması, insanların ölmemesi, gençlerin ve askerlerin ölmemesi için Hayır diyoruz. Biz Alevi kadınlar olarak diyoruz ki savaş olmasın, insanlar ölmesin, gençler ölmesin ve barış olsun” yanıtı verdi.

“Biz Dersimliyiz neden evet diyelim?” diyen Öksüz, “Kendi dilimizin yolunda gitmeliyiz. Kültürümüzü bırakmayalım. Gençlerimizi, bizi öldürüyorlar. Nasıl evet diyelim. Artık yeter, gençlerimizi öldürdüler, 38’den bu yana bizleri katlettiler. Artık yeter! Hayır diyoruz” ifadelerini kullandı.

Beser Coşkun adlı kadın ise “Biz Hayır diyoruz. Bizim görüşümüz budur. Dersim halkının görüşü budur” dedi.

“YOKSULU DAHA DA YOKSUL YAPTIKLARI İÇİN HAYIR”   

Referanduma ilişkin görüşlerini dile getiren Emoş Kutan ise “Biz hayır diyoruz. Dersim halkı işsizdir. Yoksuldur, aç susuzdur. Kiradadır, kiralarımızı ödeyemiyoruz. Erdoğan artık bizi bitirdi. Kiracı olan, çocukları olan acından ölüyor. Bir torba un 85 TL. Kendi tarafını zengin etti. Yoksulu daha da yoksul yaptı. Evin içerisinde 15 kişi var, nasıl geçinecekler? İşleri olan kimse yok. Köyleri de boşalttılar. Köyde hiç yoktan hayvanlar vardı ya da üretimle geçiniyorlardı, şimdi o da yok. Şimdi ne yiyecekler. İnsanlar bir iş yapamıyor. Dersim kadınları olarak bizler birleşelim. Bir birimize güç verelim ve ‘Hayır’ diyelim” dedi.

“ÖĞRETMEN VE MEMURLARI İŞTEN ATTIKLARI İÇİN HAYIR”

Elif Yıldırım adlı kadın ise özellikle KHK’lerle ile ihraç edilen muhalif kamu emekçilerini göz önünde bulundurarak sandığa gideceğini söyledi. Yıldırım, “Öğretmenleri, memurları işten çıkardılar. Hepsi aç susuz. Onlar bizi istemiyor, biz de onları istemiyoruz. Bu seçimde bu nedenle onlara Hayır diyoruz” dedi.

“TECAVÜZ YASALARININ ÇIKMAMASI İÇİN HAYIR” 

“Biz kadınlar olarak ‘Hayır’ diyeceğiz. Bu sistem üzerinden ‘Evet’ diyecek bir durumumuz katiyen olamaz. ‘Hayır’ deme sebeplerimize geçersek Erdoğan yönetimindeki AKP hükümeti ele geçirerek iktidar yönelimine girmiş durumdadır. Sonrasında bu iktidar kliği üzerinden ise devleti kendi tekelinde tek adamlık üzerinden harekete geçirmektedir” diyen Gizem Yamaç ise devleti kendi himayesi altına alıp kadın yönünden, gençlik yönünden, LGBTİ üzerinden bunları tecavüz yasalarıyla birlikte oylamaya sunduklarını söyledi.

Genel sürece bakılınca, Cizre, Nusaybin gibi birçok yerde katliamın gerçekleştirildiğini hatırlatan Yamaç, “Kendi cenazelerimizi dahi buralardan alamazken, Taybet Ananın cansız bedeni uzun zaman sokakta kaldığını görmüş bulunmaktayız. Ekmek almaya çıkan yaşlı amcalardan tutalım da çocuk katliamlarından tutalım da evinde ekmek yiyen insanların evine giren roketlerle, silahlarla bunu birçok kez gördük. Ben de bir Dersimli kadın olarak bunlar için ‘Hayır’ diyeceğim” ifadelerini kullandı.

“TÜM KADINLAR HAYIR İÇİN ÇALIŞMALI” 

Dersim’de yaşayan ve sadece siyasi partilerle ilişkisi olan kadınların değil, tüm kadınların “Hayır” için çalışması gerektiğinin altını çizen Yamaç, nihayetinde başkanlık sisteminin herkesi etkileyen bir durum olduğunu söyledi. Yamaç, “Tekrardan bu katliamlara, soykırımlara maruz kalmak istemiyorsak ‘Hayır’ diyeceğiz. Tekrardan tecavüz yasalarının gündeme gelmesini istemiyorsak ‘Hayır’ diyeceğiz. Birlik ve beraberliğin özellikle kadınlar cephesinden ele alarak, bunu bir bütünsellik noktasında bunun pratik aşamasını uygulamamız gerekiyor. Bunun içindir ki çağrımız buradan tekrardan tüm kadınlarla gerçek anlamda bu sistemin bu burjuvazinin kökenine dayanmış tüm haksızlıklara karşı herkesi ‘Hayır’a davet ediyoruz” dedi.   (N.M)

   

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak