Alevi Haber Ajansi

Mersin’de kayyım nöbeti sürüyor: ‘İktidar, Kürtlerin kazanımlarını hazmedemiyor’-VİDEO

PİRHA- Hakkari’deki irade gaspına karşı Mersin’de yaklaşık iki aydır nöbet eylemleri yapılıyor. DEM Parti Mersin İl Eşbaşkanları Bedriye Kuş ve Reşat Aşan, kayyımın temelde Kürt iradesini tanımama politikası olduğuna dikkat çekerek, Kürtlerin siyasal alanda elde ettiği kazanımların hazmedilmediğini söylediler.

Hakkari Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın, 3 Haziran’da gözaltına alındıktan sonra görevinden uzaklaştırılıp yerine kayyım atanmasının ardından ülkenin dört bir yanında nöbet eylemleri başlatıldı.

Mersin’de de Halkların Eşitlik ve Demokrasi (DEM Parti) Mersin İl Örgütü’nün, Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanmasına karşı başlattığı nöbet, 53 gündür sürüyor. DEM Parti’nin kazandığı Akdeniz Belediyesi önünde her cuma günü ‘Kayyım halkın iradesine gasptır, demokrasiye vurulmuş darbedir’ şiarıyla bir araya geliniyor.

DEM Parti Mersin İl Eşbaşkanları Bedriye Kuş ve Reşat Aşan, kayyım politikalarına karşı yürüttükleri mücadeleye ilişkin PİRHA’ya değerlendirme yaptılar.

“KAYYIMA KARŞI HALKIN DİRENİŞİ”

İktidarın irade gaspı karşısında halkta ciddi bir sahip çıkmanın söz konusu olduğunu söyleyen Bedriye Kuş, “Hakkari’de irade gaspına karşı takdir edilesi bir direniş sergileniyor. Biz de Mersin’de kayyım atandığı ilk günden bu yana her hafta nöbet eylemleri gerçekleştiriyoruz. Halkımızla bir araya gelerek, yapılan hukuksuzluğa Akdeniz’den ses veriyoruz” dedi.

Kayyım anlayışından vazgeçilmesi adına iktidara çağrıda bulunan Bedriye Kuş; halkın iradesi teslim edilinceye kadar mücadelelerinin süreceğini dile getirdi.

“TEMELDE KÜRT DÜŞMANLIĞI YATIYOR”

2019 seçimlerinden sonra partilerinin kazandığı belediyelere kayyım atanmasına en net cevabı, son seçimlerde halkın verdiğini söyleyen Reşat Aşan, bütün belediyelerin geri alındığını hatırlattı.

Kayyımın temelde Kürt iradesini tanımama politikası olduğunu ve bunun ardında yatan en önemli sebeplerden bir tanesinin de Kürt sorununun çözümsüz bırakılması olduğuna dikkat çeken Aşan, “İktidar, Kürtlerin siyasal alanda elde ettiği kazanımları hazmedemeyerek bunların tamamını ortadan kaldıracak kayyım politikalarını devreye sokuyor. Temelde bir Kürt düşmanlığı yatıyor. Devletin 100 yıllık politikaların bağımsız değil. AKP, kayyımla bu politikaları güncelleyerek demokrasi tarihine utanç olarak yazılacak hamlelerde bulunuyor” sözlerini kullandı.

“KAYYIM POLİTİKALARI BİZE GERİ ADIM ATTIRMAYACAK”

AKP’nin tüm bu politikalardan bir sonuç alamayacağını, saldırılara karşı ülkenin dört bir yanında direniş hattının örüldüğünü belirten Aşan, Kürt siyasetinin yine kendi mecrasında büyüyerek yola devam edeceğini vurguladı. Aşan, “Bir daha seçim olursa AKP yine büyük bir yenilgiye uğrayacak. Özelde DEM Parti, partinin bütün bileşen yapıları çok daha büyüyerek bu seçimlerden çıkacak. Kayyım politikası da ne bizi ne partimizi ne de halkımızı yıldırmayacak, asla geri adım atmayacağız” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Fatoş SARIKAYA/ MERSİN

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak