PİRHA- Milli Eğitim Bakanlığı’nın tartışmalara neden olan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli onaylandı. Yeni müfredata tepkiler gelmeye devam ediyor. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Gençlik Sözcüsü Arif Can Koçer, “Laik, bilimsel eğitimden uzaklaşıp; dini, yerli, milli tabirleriyle bir nesil yetiştirmek istiyorlar. Yeni müfredat ile Alevi çocuklarının problemlerinin daha fazla artacağını düşünüyorum” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın kabul sürecinden geçen “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”ni onayladı.
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” kapsamında Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce 9 dersin öğretim programı ile ortak metni, Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce 10 dersin öğretim programı, Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce 7 dersin öğretim programı 26 Nisan’da kamuoyunun görüş ve önerisine sunuldu. 10 Mayıs’a kadar askıda kalan taslağa bu sürede 67 bin 284 görüş ve öneri iletildi.
“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” için iletilen görüş ve önerilerin öğretim programlarına yansıtılması için ilgili komisyonlar gerekli tasnif ve değerlendirmeleri yaptıktan sonra yeni müfredat Talim ve Terbiye Kurulu’nun onayına sunuldu.
Yeni müfredat taslağına öğretmenlerden 38 bin 865 görüş ve öneri gelirken müfredat taslağına katkı sunmak isteyen sivil toplum kuruluşları, eğitim platformları ile eğitimin diğer paydaşları ise 28 bin 419 görüş bildirdi.
Müfredat için görüş ve önerilerin yüzde 58’i öğretmenlerden, yüzde 42’si ise diğer paydaşlardan geldi.
Yeni müfredat, gelecek eğitim-öğretim döneminden itibaren okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıftan başlamak üzere kademeli şekilde uygulanacak.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Gençlik Sözcüsü Arif Can Koçer, AKP hükümetinin yeni eğitim müfredatını PİRHA‘ya değerlendirdi. Koçer, Alevi çocuklarının eğitim sistemi içerisinde yaşadıkları sorunlara dikkat çekti.
“OKULLARI MEDERESEYE ÇEVİRMEK İSTİYORLAR”
İktidarın yıllardır yaptığı faaliyetler ile eğitimi bilimsellikten uzaklaştırarak, dini temelli bir eğitim modeli oluşturmak istediğine vurgu yapan Arif Can Koçer şunları söyledi:
“Yüzyıllardır Türkiye Cumhuriyeti’nin güttüğü bir eğitim programı varken, AKP’nin güttüğü bir eğitim programı da var şu an. Geçen sene karşılaştığımız ÇEDES ya da yıllardır mücadele ettiğimiz din derslerinin devamı da bu eğitim programının ne olduğunu gösteriyor. AKP’nin yıllar önce söylediği bir cümle var, o zaman ki Başbakan ‘dindar ve kindar bir nesil yetiştirmek istiyoruz’ demişti. Bunun devamı olan bir müfredat değişikliği ile karşı karşıyayız. Laik, bilimsel eğitimden uzaklaşıp; dini, yerli, milli tabirleriyle bir nesil yetiştirmek istiyorlar.
Yıllardır değişim sürekli devam ediyor; 4+4+4’ün getirilmesi daha sonra bu eğitim sistemi içerisinde din derslerinin çok daha erken bir yaşa çekilmesi, tarih dersindeki oynamalar, dini ögeler ile tarihi öğelerin birleştirilerek aktarılması, evrim teorisinin derslerden çıkarılması, bugün bunun yerine yaratılış modelinin eklenmesi gibi ilerleyen bir süreç. Zaten külliye kurma hayalleri var. Üniversitelerden külliye diye bahsediyorlar. Bunu yapan bir iktidar doğal olarak bu sürecin devamında da daha da gerici, medreseleşmiş okullara, dini eğitimlerin olduğu yerlere çevirmek isteyeceklerdir.”
“ALEVİ ÇOCUKLARI ÇOK FAZLA PROBLEM YAŞIYOR”
Koçer, Alevi çocuklarının çok fazla problem yaşadığını altını çizerek, “Öncelikle bir kendi inancı var ve okulda duyduğu, kendiisne dayatılan bir inanç var. Bununla mücadele ediyoruz. Daha önce çok fazla örneklerini gördük. Okullarda öğrencilere; zorla dua öğretilmek, zorla namaz kıldırılmak istendi. Çocukların okuldan eve döndüklerinde bir ikilemde kaldığı çok açık ortada. Çocukların kafasında ‘Biz namaz kılmıyoruz, biz Müslüman değil miyiz? Biz Aleviyiz, peki biz neyiz? Biz kötü müyüz?’ gibi soru işaretleri oluşuyor. ÇEDES projesi ile birlikte okullarda dini eğitimi, manevi danışmanlar altında imamları getirmeye çalışıyorlar. Yeni müfredat ile Alevi çocuklarının problemlerinin daha fazla artacağını düşünüyorum” dedi.
Buse Nehir DEMİR/PİRHA
Yoruma kapalı.