Alevi Haber Ajansi

Mersin Cemevi’nden ÇEDES konferansı: Kime ve neye hizmet ediyor?-VİDEO

PİRHA- Mersin Cemevi tarafından düzenlenen konferansta ‘Değerler Eğitimi Nedir? ÇEDES kime ve neye hizmet ediyor’ konuları tartışmaya açıldı.

Mersin Cemevi, ‘değerler eğitimi’ adı altında okullara imam ve din görevlilerinin atanmasını sağlayan Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) protokolüne karşı kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla konferans düzenledi. Konferansa Mezitli ve Toroslar Cemevi yöneticileri, Alevi Kültür Dernekleri (AKD) Genel Başkanı Seher Şengünlü Yılmaz, kentteki emek ve demokrasi kurum temsilcileri, çok sayıda öğretmen ve yurttaş katıldı.

“ÇEDES’İN TEHLİKELERİ BİLİNMELİ”

Açılış konuşmasını yapan Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, ÇEDES’in içeriğini birçok velinin ve hatta eğitimcilerin dahi bilmediğini, bu nedenle kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla böyle bir konferansı düzenlediklerini söyledi. Kılavuz, ÇEDES ile birlikte tek din ve tek mezhebin öğrencilere dayatıldığını belirterek, laik eğitimin tehlike altında olduğunu vurguladı.

Seher Şengünlü Yılmaz ise, “Bizler bu memlekette yaşayan Aleviler olarak eşit yurttaşlık haklarımızı istiyoruz. ÇEDES ve Maarif Modeli gibi geleceği dinselleştiren modellerde yer almayacağız” dedi.

“DÜŞÜK ÜCRETLE KUR’AN ANAOKULLARI TEŞVİK EDİLİYOR”

2 oturumda gerçekleşen konferansta ilk olarak Prof. Dr. Fatma Gök, Doç. Yılmaz Kahraman, Dr. Ece Cihan Ertem ve Prof. Dr. Adnan Gümüş konuşmacı olarak yer aldı.

Fatma Gök, Köy Enstitülerinin örnek model olabileceğini ve eğitim üzerindeki etkilerine dair konuştu. Yılmaz Kahraman, Almanya’daki dernekler üzerinden dini eğitim örgütlenmesinin yapıldığına da dikkat çekti. Kahraman, Almanya’da bazı okullarda Alevi inancının ders olarak müfredata girdiğini ve bunun bir kazanım olduğunun altını çizdi.

Prof. Dr. Adnan Gümüş ise AKP’nin eğitim alanında yıllar boyu stratejik olarak kullandığı jargon ve söylemler üzerine bir sunum yaptı.

Dr. Ece Cihan Ertem ise, Kur’an anaokulları yönetmelikleri ve yapısına ilişkin saha araştırmasından bilgiler verdi. Ertem, Kur’an anaokullarının devlet anaokullarından çok daha düşük bir ücrette olması sebebiyle ailelerin çoğunun buralara yönlendiğine işaret etti. Ertem, “Milli Eğitim’in bu okullar üzerinde herhangi bir tasarrufu yok. Tamamen Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yürütülüyor. Ülkede anaokulu eksikliği olduğundan dolayı veliler tarafından önemli bir merkez” diye konuştu.

“ÇEDES, ÖĞRENCİLERE SAHTE ÖZGÜRLEŞME ALANI YARATIYOR”

2’nci oturumda ise Prof. Dr. Meral Atıcı, Prof. Dr. Binali Tunç, Prof. Dr. Nejla Kurul ve Prof. Dr. Şükrü Aslan, ÇEDES ve eğitim modellerine ilişkin aktarım yaptı.

Prof. Dr. Nejla Kurul, ÇEDES’in okuldan kaçmak isteyen çocuklara yanılsamalı bir özgürlük alanı tanıma tehlikesi barındırdığını vurguladı. Kurul, “Çocukları gençlik merkezlerine götürüp bir takım oyun ve hediyelerle sahte bir özgürlük alanı tanınıyor. Eskiden bu tarz protokollerle arka kapıdan girerlerdi okullara. Şimdi ise üç bakanlığın imzaladığı protokolle okullara girebilecekler. Cemaat yapılanmasında olduğu gibi okulda koordinatör öğrenciler olacak ‘Abiler-ablalar’ biçiminde. O sahte özgürleşmelere dair öyle şeyler anlatacaklar ki belki 2. dönem 100 çocuk oralara gitmeye başlayacak” sözlerini kullandı.

Şükrü Aslan ise, ÇEDES’e karşı neler yapılmalı sorusuna “Spesifik olarak uygulamanın yansımalarına dair muhakkak dava açılmalı. Aileler bu konuda iş birliği yaparak platformlar kurmalı ve itiraz mücadelesi vermeli” yanıtını verdi.

Konferans, soru-cevap ve plaket töreninin ardından sona erdi.

PİRHA/ MERSİN

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak