Alevi Haber Ajansi

TMMOB İKK Sekreteri Tatar, depremin vurduğu Malatya’daki sorunları PİRHA’ya anlattı -VİDEO

PİRHA-Depremin etkilediği Malatya’da toplu konutların yapım çalışmaları sürerken, ağır hasarlı binaların yıkımı sırasında oluşan toz hava kirliliği oluşturuyor. Malatya Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Bektaş Tatar, “Şehre dışardan baktığımızda o toz bulutunu tüm Malatya üzerinde görebilirsiniz” dedi. Tatar Malatya’da en önemli sorunlardan birinin ise rezerv yapı alanlarının oluşturulmaması olduğunu belirtti. 

6 Şubat 2023’te Maraş Pazarcık merkezli depremden etkilenen Malatya’da birçok bina ağır hasar aldı. Depremin üzerinden 1 yıldan fazla bir zaman geçti. Evleri yıkılan depremzedeler için geçici olarak konteyner kentler kurulurken yeni konutların yapım aşaması hala sürüyor. Şu ana kadar 3 binin üzerinde evin teslim edildiği belirtildi.

Malatya Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Bektaş Tatar, yeni toplu konutların şehir merkezinden uzakta yapılmasından dolayı vatandaşların kendilerine kurayla çıkmasına rağmen evlere girmek istemediğini söyledi. Tatar, yeni yapılan konutların sosyal alanlardan uzak, ihtiyaçların karşılanması için dükkanların yetersiz olduğunu söyledi. Tatar, Malatya’nın tekrar eski haline dönüşmesinin zaman alacağını da belirtti.

“TOKİLER ŞEHİR MERKEZİNDEN UZAK, İNSANLAR İSTEKSİZ”

Yeni konutların şehir merkezinden uzak kaldığını belirten Tatar, “Malatya’da şu an 3 binin üzerinde ev yapılmış. Halkın TOKİ’lere geçme konusunda bir isteksizliği var. Yeni yapılan evlerde sosyal alt yapısının oluşması zaman alacak gibi görünüyor. Ulaşım konusunda sıkıntılar var. Günlük ihtiyaçların karşılanmasında ciddi bir sıkıntısı var” diye belirtti.

“TOZ BULUTUNU MALATYA ÜZERİNDE GÖREBİLİRSİNİZ”

Şehrin hem trafik anlamında hem de binaların yıkım işlemlerinde oluşan tozdan kaynaklı şehir içerisinde hava kirliliği oluştuğunu dile getiren Tatar, “Şehre dışardan baktığımızda o toz bulutunu tüm Malatya üzerinde görebilirsiniz. Yıkım işlerinin büyük bir çoğunluğu gerçekleşmiş olsa da bazı binaların hukuksal süreçlerden etkilenmesinden dolayı binalar hala yıkılamamış”  dedi.

“İNSANLARIN AKLI, ÖDEME KONUSUNDA KARIŞIK”

Malatya’da en önemli sorunlardan birinin rezerv yapı alanlarının oluşturulmaması olduğunu belirten Bektaş Tatar, şöyle devam etti:

“Rezerv alanlarında tam anlamıyla yasal bir mevzuat yok. Rezerv yapı alanının nerden verileceği ne kadar bir fiyat üzerinden verileceği hakkında bir bilgi yok. Basına yansıyan haberlere göre rezerv alanından çıkarılmış torpilli yerlerin olduğu söz konusu. Rezerv alanıyla ilgili insanların aklı hem ödeme hem alan konusunda karışık. 200 metre karelik bir eve sahip olan biri ne kadar rezerv alanına sahip olacak, bu konuda bir şey bilmiyoruz.

“MALATYA’DA ŞEHİR HAYATI YOK GİBİ”

Yerel dönüşümlerin çok yavaş ilerlemesi şehrin toparlanması yönünde ciddi bir engel oluşturuyor. Yeni belediye yöneticilerinin yapı mevzuatlarını buna göre ayarlayıp buna göre vatandaşın önünü bir şekilde açmaları lazım. Buna göre de yerinde dönüşümün hızlanması gerekiyor. Malatya’da bir şehir hayatı yok gibi. Şehre indiğinizde her yer yıkılmış bir durumda. İnsanlar bir şehir kültürünü Malatya’da yaşayamıyorlar.”

Kamber YILDIZ/MALATYA

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak