PİRHA – MEB’in yeni müfredatını kabul etmediklerini belirten Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, “Derhal geri çekilmeli ve Bakan Yusuf Tekin’de artık istifa etmelidir” çağrısı yaptı.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” müfredat taslağına ilişkin bakanlık önünde basın açıklaması düzenledi. “Bilim dışı müfredatı reddediyoruz” ve “İktidarın siyasi programına paralel olan laiklik ve bilim karşıtı müfredatı reddediyoruz” yazılı pankartların açıldığı açıklamada sık sık “Parasız bilimsel anadilde eğitim” sloganları atıldı. Açıklamada, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e istifa çağrısı yapıldı.
Açıklamayı yapan Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, MEB’in daha önce 2006 ve 2017 yıllarında iki kez değiştirdiği eğitim müfredatına ilişkin yeni değişiklikleri taslak halinde yayınladığını belirterek, “Müfredat değişiklikleri okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede işlenecek derslerin içeriği ve bunlarla ilgili önemli ve tüm toplumu ilgilendiren düzenlemelerdir. Normalde müfredat değişikliklerinin içeriğinin ne olacağı, nasıl bir değişiklik önerildiğinin bütün yönleriyle, bilim insanları, eğitim bilimciler ve eğitim sendikalarının görüşleri alınarak, çeşitli yönleriyle tartışılarak belirlenmesi gerekir. Ancak MEB’in sürecin başından sonuna kadar yapmaya çalıştığı şey, ülkenin bugünü ve geleceğini yakından ilgilendiren böylesine önemli bir konuda ‘yangından mal kaçırır gibi’ hareket etmesi olmuştur” dedi.
“MÜFREDAT HALKIN AKSİNE AKP’NİN İHTİYAÇLARI İÇİNDİR”
Irmak, yeni düzenlemenin siyasal bir nitelik taşıdığının altını çizerek, “Eğitim müfredatının çocukların, gençlerin, toplumun ve ülkenin gerçek ihtiyaçlarını karşılamıyor. Aksine iktidarın siyasal-ideolojik çizgisine uygun hale getirilmesinin en somut yönü okullarda hangi bilgilerin, nasıl, hangi araçlar ve örnekler üzerinden verileceği açıktır. Mevcut iktidar çocuğa ya da bireye nasıl yaklaşıyor, nasıl bir insan modeli yetiştirmek istiyor, yetiştirdiği bireylerde hangi özellikler olmasını istiyorsa eğitim müfredatını da ona uygun şekilde hazırlamıştır. Müfredat değişikliklerinde laik ve bilimsel, eğitim geri plana itilirken, bütün ders kitaplarında ‘milli ve manevi değerlerin’ merkeze alındığı görülmektedir. Milli ve manevi değerler vurgusu yaratılan tüm eşitsizliklerin üzerini örtmek için kullanılmaktadır. MEB’in öncelikli hedefi eğitim müfredatı ve ders kitapları üzerinden iktidarın siyasal ideolojisinin açık ve gizli (örtük) olarak öğrencilere aktarılmasıdır. Müfredat taslağının başlığının “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” olarak belirlenmiş olması bu tespitimizi doğrulamaktadır” ifadelerini kullandı.
“BU MÜFREDATI KABUL ETMİYORUZ”
Irmak devamında şu ifadeleri kaydetti: “Sadece Bu mu? İsmi neden Maarif de Eğitim değil, kullanılan Dil Cumhuriyet ve Aydınlanma bağını koparma içerikli olduğu için. Bilimsel değil, dini ve telkinci çünkü yaşam tarzlarını dini telkinlerle belirleme yaklaşımı hâkim ve dogmatik ve ataerkil düşünceye yakın, bilim ve toplumsal cinsiyet eşitliğine uzak. Tek tipleştirmeye, asimilasyona dinsel değerlere yakın ancak çoğulculuğa, evrensel ve demokratik değerlere uzaktır. Otoriteye biat etmeye yatkın, eleştirel düşünmeye ve sorgulamaya uzaktır. Hazırlık süreçleri eğitim programlama yöntemine uygun yürütülmemiş bir müfredatla karşı karşıyayız. Elbette ki bu müfredatı bu şekliyle kabul etmiyoruz. Derhal geri çekilmeli ve Bakan Yusuf Tekin’de artık istifa etmelidir. Bireycilikle, milliyetçilikle, dini ve milli değerler ve rekabet ile yoğrulmuş, bilimsel, sanatsal, estetik açıdan sığ, büyük ölçüde dini kural ve referanslara dayanan bir dilin kullanıldığı yeni eğitim müfredatının çocuklar ve öğrencilerimize verebileceği hiçbir şey yoktur. Eğitim müfredatı, öğrencilere yaşamı bir bütün olarak kavramayı hedefleyen, çocuk ve gençlerin çok yönlü gelişimlerine hizmet edecek öğrenme yaşantılarını içeren laik, bilimsel ve anadilini esas alan çok dilli bir içerikte olmak zorundadır.”
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.