Alevi Haber Ajansi

DEM Parti: Kentleri kadın emeği ile inşa edeceğiz-VİDEO

PİRHA- Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 31 Mart Yerel Seçimleri kapsamında kadın seçim bildirgesini açıkladı. Hatimoğulları, “Erkek egemen sistemin belirlediği kent yaşamına karşı biz kadınlar özgürlükçü, ekolojik, demokratik belediyecilik anlayışımızı sizlere sunacağız” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 31 Mart Yerel Seçimleri kapsamında kadın seçim bildirgesini açıkladı. Ankara’da düzenlenen etkinlikte açılış konuşmasını yapan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, kadın seçim bildirgesinin beş bin yıllık mücadele tarihinden, Türkiye kadın hareketinin verdiği mücadeleden, Kürt kadınlarının bugüne kadar verdiği mücadeleden, erkek egemen sisteme karşı verilen mücadeleden damıtıldığının altını çizerek, “O kadar güçlü bir bildirge ki yerellerimizde erkek egemen sistemine karşı, erkek egemen sistemin belirlediği kent yaşamına karşı biz kadınlar özgürlükçü, ekolojik, demokratik belediyecilik anlayışımızı sizlere sunacağız” dedi.

“BÜTÜN KIZ KARDEŞLERİMİZE BORÇLUYUZ”

Konuşmasına kadınların iradesinin siyasette bu kadar etkin rol almasını sağlayan, eş başkanlık ve eşit temsiliyet çok önemli kazanımlarımızda, bugüne kadar bedel ödemiş bütün kadınları anarak devam eden Hatimoğulları, şunları söyledi:

“Lilith’ten İnanna’ya, kralların saraylarına karşı  bilimsel mücadele veren ve aynı zamanda toplumsal mücadele veren Ortaçağ engizisyon mahkemelerinde bedel ödemeyi göze alan ve geri adım atmayan sevgili kadınlara, Ortaçağın cadılarına buradan binlerce selam olsun. Onlar, bugünün emektarlarıydı.

Clara Zetkin’e, Rosa Luksemburg’a, Behice Boran’a, Şirin Tekeli’ye, Sakine’ye, Sêvê’ye, Hevrîn Xelef’e, Jîna Mahsa Amina’ya çok şey borçluyuz. Kadın mücadele sayfalarında olumlu izler bırakan Barış Annelerine, adalet nöbeti tutan annelere, adalet yürüyüşü yapan analara, evlatlarının cenazelerini PTT kargosuyla almasına rağmen barış mücadelesinde ısrar eden annalara çok şey borçluyuz.

21’inci yüzyılda Ortadoğu ve Kuzey Afrika kadın hareketlerine muazzam katkılar sağlayan, deneyim kazandıran Rojavalı kadınlara çok şey borçluyuz. Şu an hapishanelerde bulunan ve özellikle yeni dönem kazanımlarımızda önemli imzalar atmış olan Figen Yüksekdağ’a Gültan Kışanak’a, Sebahat Tuncel’e, Ayla Akat’a ve hastalığının son demine kadar cezaevinde tutulmakta ısrar edilen Sevgili Aysel Tuğluk’a ve onların şahsında cezaevindeki bütün kız kardeşlerimize borçluyuz. Buradan onlara selam ve sevgilerimizi gönderiyoruz.”

“KIŞANAK’A VE KADIN HAREKETİNE YAKIŞIR BİR KAMPANYA YÜRÜTECEĞİZ”

Hatimoğulları, Ankara Büyükşehir Belediyesi adayı tutuklu siyasetçi Gültan Kışanak’ın, “feodal bir toplumdan özgürlükçü bir kadın hareketini yaratmak kolay değil” tespitine işaret etti:

“Biz kadınla, özellikle Ankara’da bulunan kadınlar cezaevindeki kız kardeşimizin kadın yoldaşımızın kampanyasını Kışanak’a ve kadın hareketine yakışır bir şekilde yürüteceğiz. Sevgili Gültan bizler senin sesin, soluğun olacağız burada. Bir kez daha söz veriyoruz,sizler 5 bin yıllık mücadele deneyimle sizler bize bu muazzam mirası bıraktıysanız, bizlerde aynı deneyimi ve mirası bırakacağız, asla bayrağı yerde bırakmayacağız.

DEM Parti Türkiye siyasetinde cinsiyet eşitliğini savunan tek parti. Eş başkanlık ve eşit temsiliyet hiçbir partide yok kadın tanıtımını yapan hiçbir parti yok. Ne yazık ki sistem partileri kadınlara temsiliyette sembolik olarak görevler veriyor ve o kadınlara o kürsüleri ne yazık ki kullandırmıyor. Kadınlar, partilerin yeterince sözcülüğünü yapamıyor. Yerel yönetimlerin hizmet alanlarından üretim alanlarında, kentin caddelerinden kaldırımlarından temiz ekolojik demokratik, kadın özgürlükçü anlayışla inşa edilmesinin yanı sıra buradaki siyasal ve toplumsal değişim, dönüşümü sürekli hedefledik.”

Hatimoğulları’nın konuşması sonrası DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu beyannameyi okudu.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), 31 Mart Yerel Seçimleri kapsamında kadın seçim bildirgesinde şu ifadelere yer verildi:

“TÜM TOPLUMLAR İLE İNANÇ GRUPLARININ EŞİTLİĞİNİ TEMEL ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

* Yerellerin çok kimlikli, çok kültürlü, çok dilli yapısını kadın dayanışmasıyla destekleyerek tüm kadınların karar mekanizmalarına katılımını güçlendireceğiz.
Çok kültürlülüğe ve anadilde hizmete dayanan kadın belediyecilik anlayışımızda, tüm topluluklar ile inanç grupları ve halkların hak ve yetki yönünden eşitliğini temel almaya devam edeceğiz.

“ORTAK ÇÖZÜMLER ÜRETECEĞİZ”

* Faşizmin kurumsallaşması için her gün yeni bir uygulamayı devreye sokan iktidarın Kürt ve kadın düşmanı politikalarına, kayyımlara, şiddet, baskı ve saldırılarına rağmen ‘Kadın İradesiyle Yerel Yönetimler’ için bir kez daha bizden çalınanı geri almaya geliyoruz. Başardık, kazandık. Şimdi başarımızı, kazanımlarımızı büyütmeye geliyoruz. Tüm kadın örgütleri, sivil inisiyatifler, mahalle meclisleri ve belediye kadın meclisi ile birlikte oluşturacağımız Kadın Kurulları aracılığıyla ortak sorunlarımıza dayanışma ve örgütlenmeyle ortak çözümler üreteceğiz.

* Eş başkanlık sistemiyle; yaşamın bütün alanlarında kadının iradesini güçlendirmeye, kentsel yönetim süreçlerine tam katılımını sağlamaya ve demokratik yerel yönetim anlayışını yaygınlaştırmaya devam edeceğiz.

* Eşit temsil ilkemiz ve fermuar sistemimizle belediye ve il genel meclis listelerini bir kadın-bir erkek olarak düzenlemeye devam edeceğiz.

* Yerel yönetimlerde bölgesel, ulusal ve evrensel kadın mücadelesini, dayanışmasını, ortaklaşmasını genişleteceğiz.

* Yerellerin çok kimlikli, çok kültürlü, çok dilli yapısını kadın dayanışmasıyla destekleyerek tüm kadınların karar mekanizmalarına katılımını güçlendireceğiz

YENİDEN HAYATA GEÇİRİLECEK MÜDÜRLÜKLER

* Toplumsal yaşamın eşitlik ve özgürlük değerleriyle yeniden örülmesi, korunması, savunulması ve kalıcılaştırılmasını kadınlardan yana politikalarla ve yerinden yönetim ilkesiyle inşa etmeye devam edeceğiz.

* Yerelde yaşayan tüm kadınlar için anadilinde eğitim, kentsel planlama, mimari, afet koordinasyon merkezleri ve kentsel hizmetlerden eşit yararlanma ilkesini etkin biçimde uygulayacağız.

* Büyükşehirlerde Kadın Politikaları Daire Başkanlıkları, diğer il-ilçe belediyelerinde ise Kadın Masası, Kadın Kurulu, Kadın Politikaları Müdürlüklerini oluşturduk. Bu birimlere bağlı Kadın Ekonomi, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Kadın Eğitim birimlerini ve Kadın Kooperatiflerini, Kadın Merkezlerini kurduk. Tüm bu kurumlarımızı güçlendirmeye, ihtiyaçlarımız doğrultusunda yenilerini kurmaya devam edeceğiz.

* Kadınların belediyelerdeki karar süreçlerine etkin biçimde dâhil edilmesi için seçilmişlerden ve çalışanlardan oluşan ‘Belediye Kadın Meclisleri’ni oluşturmaya devam edeceğiz. Kadın bakış açısının bütün yerel politikalara yansıması için oluşturduğumuz, ‘meclis içinde meclis’ pratik çalışmalarını yürütmek amacıyla ‘Kadın Kurulları’ ve ‘Kadın Koordinasyonları’ ile kadın ve erkek seçilmişlerin yer aldığı ‘Kadın-Erkek Eşitlik Komisyonları’nı geliştirerek yaygınlaştırmaya devam edeceğiz.

* Yerel yönetimlerde yapılacak toplu sözleşmelerde kadına yönelik şiddet uygulayan çalışanlara yaptırım içeren hükümlerin yer alması uygulamasını devam ettireceğiz.

* Kadın politikalarını belirleyen tüm birimlerde genç kadınların kendi özgün örgütlenmelerini güçlendireceğiz; söz, yetki ve karar mekanizmalarına etkin katılımlarını destekleyeceğiz.

* Erkek egemen kapitalist sistemin kadın emeğini yok saymasına karşı bakım emeğinin toplumsallaştırılması için politikalar üretecek, kamusal kreşler, yaşlı, hasta, engelli bakım hizmetleri sunacağız.

“KADIN MÜCADELESİNİN İLHAM KAYNAKLARINDAN BİRİ OLACAĞIZ”

* Kararlıyız; yerel yönetimlerimizi kayyım gaspından özgürleştirerek demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü yerel yönetim modelimizle 21. yüzyılı kadın yüzyılı yapacak büyük kadın mücadelesinin ilham kaynaklarından biri olacağız.

* Kadın iradesiyle yerel demokrasi; eş başkanlık sisteminden vazgeçmeyeceğiz. Eş başkanlık sistemini Büyükşehir, İl, İlçe, Belde tüm belediyelerimizde uygulamaya devam edeceğiz.

* Kadın Siyaset Akademilerini, Yerel Yönetim Kadın Politikaları Okullarını yaygınlaştıracağız.

* Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini besleyen, kapalı kapılar arkasında hazırlanan, içerisinde kadınların, gençlerin, farklılıkların olmadığı gerek merkezi gerek yerel düzeyde erkekler eliyle hazırlanan bütçelerin tamamını reddediyoruz.

* Belediyelerimizdeki stratejik planlama, bütçeleme, tartışma ve karar verme gibi tüm süreçleri kadın meclisleri ve kadın örgütlerinin aktif katılımı ile yürütecek, çalışanların belediye istihdamları öncesinde toplumsal cinsiyet eğitimlerine katılmış olmalarını önceleyeceğiz.

KADIN HAFIZA MERKEZLERİ

* Asimilasyon politikalarına karşı kendi dilimizde sanat üretecek kadın kültür evleri, dengbêj evleri projemizi daha güçlü şekilde hayata geçireceğiz

* Yaşlı kadınların deneyimlerini aktaracağı mekânlar haline getireceğiz.

* Pilot yerler belirleyerek yılın belirli dönemlerinde Kadın Kültür Sanat Festivalleri yapacağız.

“ÖZGÜR KADIN KOOPERATİFLERİ PROJESİNİ YENİDEN HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

* Kadınların aşından, sofrasından, emeğinden çalarak savaşın bütçesini oluşturan, kadınları üretim alanlarının dışına itmek isteyen, yoksulluğu kadınlara kader olarak dayatan, cinsiyetçi politikalara karşı yerinden ve yerelden üretimi esas almaya devam edeceğiz.

* Pilot bölgeler belirleyerek Dijital Pazarlama ve Meslek Kursları açıp yaygınlaştıracağız.

* ‘Özgür Kadın Kooperatifleri’ projemizi yeniden hayata geçireceğiz.

* ‘Kadın kent bostanları’, ‘kapı önü bostancılığı’ projelerini yeniden hayata geçireceğiz. Açacağımız ‘tohum evleri’ aracılığıyla ücretsiz fide hizmeti sunacağız.,

* İl ilçe genelinde belediyelerimizden ayırdığımız kadın bütçesi ile mor stant ve semt pazarları projelerimizi yaygınlaştıracağız. Kooperatiflerde, evlerinde, bostanlarında ürettikleri ürünleri aracısız satacakları pazar alanlarını her yerde açacağız.

* Her yıl ‘Kadın Ekonomisi’ başlığıyla projelerimiz kapsamında belirli yerlerde kadın üreticilerin stantların açarak ürünlerini sergileyecekleri festivaller düzenleyeceğiz

* Kadınlar için indirimli JINKART uygulamasını tüm belediyelerimizde hayata geçireceğiz.

* Kadınların ped ihtiyaçlarını ve hijyen malzemelerini ücretsiz temin edecekleri PED-MATİK projemizi pilot bölgeler seçerek hayata geçirecek ve ihtiyaçlar doğrultusunda yaygınlaştıracağız.

* Pilot belediyeler belirleyerek web portalı açacağız. Belediyeler bünyesinde dijital Topluluk Marketleri açarak bu marketler bünyesinde neye ihtiyaç olduğunu web portalına yazması ve bu ihtiyaçların, gıdadan kıyafete, evin eşya ihtiyacına kadar çeşitleri barındıracak ihtiyaçların ücretsiz karşılanmasını sağlayarak dayanışmayı büyüteceğiz.

GENÇ KADINLARA DÖNÜK PROJELER

* Eğitim, ekonomik sıkıntılar, politik mücadelelerine vurulan ketlere karşı daha kapsamlı politikaları genç kadınlarla birlikte tartışacak, birlikte mücadele edeceğiz.

* Genç kadınları güçlendirmek üzere ücretsiz etüt-eğitim, kültürsanat faaliyetleri yürüten merkezler kuracağız

* Genç kadınların yaşadığı yurt çevrelerine, otobüs duraklarına daha güçlü aydınlatma sistemleri kuracağız.

* Barınma sorunu olan üniversiteli genç kadınlar için yurt projelerimizi yeniden hayata geçireceğiz.

* Üniversiteyi kazanan ancak maddi zorluklardan kaynaklı üniversiteye gidemeyen veya üniversite eğitimini sürdüremeyen genç kadınlar için burslar vereceğiz.

ŞİDDETLE MÜCADELE PROJELERİ

* Kadına yönelik şiddet yüzde bin dört yüz artmışken kadınların kazanılmış haklarına göz dikenler karşısında en büyük mücadeleyi yürütenleriz. Bizden çalınanları geri alacak kazanımlarımızı daha fazla arttıracak politikaları hep birlikte gerçekleştireceğiz. Kadına Yönelik Şiddetle mücadele kapsamında uluslararası belgeler olan CEDAW, Pekin Deklerasyonu ve İstanbul Sözleşmesi gibi kadın mücadelesi kazanımı olan belgeleri hayata geçirecek, referans kabul edeceğiz.

* Nüfusu 100 binin üzerinde olan her il ve ilçede uygun koşulları oluşturarak belediyelerimize bağlı sığınakları yeniden açacağız.

* Ücretsiz psikolojik, hukuki destek veren ve kendi ekonomisini yaratmak için üretim alanlarını oluşturacak kadına yönelik şiddetle mücadele merkezlerimizi yeniden açacağız.

* LGBTİ bireylere yönelik her türlü şiddete karşı mücadele edeceğiz.

* Kadına yönelik şiddetle mücadelede ilk adım istasyonlarımızı yeniden açacak, sayısını çoğaltacağız.

* Yerel yönetimler kapsamında oluşturulacak kadın meclis ve kurullarımızın kentteki kadın dinamikleriyle ortak mücadele zemin ve ilişkilerini geliştirerek kadına ve egemen olandan farklı cinsiyet kimliklerine yönelik erkek şiddetinin önlenmesi için çok yönlü çalışmalar yürüteceğiz.

* 7-24 ulaşılabilir çok dilli ‘alo şiddet hattı’nı tüm belediyelerimizde yeniden kuracağız.

* Başta kız çocukları olmak üzere bütün çocukların eğitimlerini sürdürebilmeleri için ücretsiz yurt ve internet hizmeti sağlayacağız

KADIN AFET EYLEM PLANI

* Her belediyemizde ‘Kadın Afet Eylem Planı’ özgün olarak yapılandırılacak ve resmi olarak kabul edilecektir,

* Afet gerçekleştiği andan itibaren mevcut durum ve ihtiyaç analizlerini hızlıca yapacak, kaynak yönetimi koordinasyonu sağlayacağız

* Afet alanlarında kadın gönüllü ekipler bulunduracağız. Oluşturulacak acil afet koordinasyonun her aşamasında eşit temsiliyet ve katılımı sağlayacağız.

* Belediye’nin afet sonrası kadın ve çocukların yararlanabileceği hijyen kitlerinin en az bir yıl boyunca düzenli dağıtımı sağlayacağız.

* Kadınların ihtiyaçlarına uyumlu geçici barınma merkezleri oluşturacağız.

* Geçici barınma merkezlerinde, erkek şiddetine dair eğitimli güvenlik, sosyal hizmet birimleri oluşturacağız.”

“ENGELSİZ KADIN YAŞAM MERKEZLERİ OLUŞTURACAĞIZ”

* Sağlamcı politikalar bugün engelli kadın bireylerin, kız çocuklarının yaşama dahil olmalarındaki en büyük engel olarak durmaktadır. Engelli kadın ve kız çocukları için yeterli politikalar oluşturulmadığından sokaklar bu bireyler için her türlü ihmal ve istismara uğrayacakları yerler olmaya devam etmektedir

* Engelsiz kadın yaşam merkezlerini oluşturacağız.

* Kadın Daire Başkanlıkları ve Kadın Müdürlükleri bünyesinde engelli kadınların toplumsal yaşama katılımda; eğitim, sağlık, spor, barınma, ulaşım, çalışma gibi haklara erişimde karşılaştıkları sorunların çözümüne yönelik Eşitlik Birimleri oluşturacağız.

* Hasta, yaşlı, engelli bakım emeği veren kadınlarla dayanışma içerisinde olacak onların talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda politikalar üretecek ve bu politikaları hayata geçireceğiz.

ANADİLDE ÜCRETSİZ SAĞLIK HAKKI

* Tekçi, cinsiyetçi sağlık politikaları karşısında “anadilinde ücretsiz sağlık haktır” demekten vazgeçmeyeceğiz.

* Sağlık politikalarımızı kadınlarla, kadın örgütleriyle birlikte oluşturacağız.

* Belediyelerimizde sağlık birimlerinin inşa edecek, kadın sağlığına dair özel projeler geliştireceğiz.

* Pilot belediyeler belirleyerek kadın sağlığı merkezlerimizi yeniden hayata geçireceğiz.

EKOLOJİ VE KADIN DOSTU YAŞAM ALANLARI

* Belediyelerimizde ‘ekoloji birlikleri’ kuracağız.

* Ekolojik, kadın dostu kentleri hep birlikte inşa edeceğiz.

* Her yıl ‘Dikili Bir Ağacın Yoksa Sen De Yoksun’ sloganıyla mevsimlerine göre düzenlenen fidan dikim kampanyalarını yaygınlaştıracağız. Kent ormanlarımızı biz kadınlar birlikte kuracağız.

“SAVAŞ VE ŞİDDET POLİTİKALARININ KARŞISINDA DURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

* Savaş ve şiddet politikaları karşısında durmaya devam edeceğiz.

* Şiddet gören göçmen ve mülteci kadınların kadın sığınaklarından, şiddetle mücadele merkezlerinden faydalanmasını sağlayacak politikaları hayata geçireceğiz.”

(HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak