PİRHA- İstanbul’da bulunan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde yer olmadığı iddiasıyla eve gönderilen lösemi hastası Aslan Aktaş’ın ailesi isyan etti. Yücel Aktaş, babasının kanında yüksek enfeksiyon olmasına, kan değerlerinin düşük olmasına rağmen eve gönderildiklerini belirterek, “Sağlık sistemi çökmüş. Uzman doktor yok, ilgilenen yok. Hastamız acil bir hasta” diyerek tepki gösterdi.
Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde bir hasta yakınının yaşadıkları, devasa bütçelerle yapılan şehir hastanelerinin bir hayal kırıklığı olduğunu gözler önüne seriyor. Lösemi (kan kanseri) hastası Aslan Aktaş adlı yurttaşın hastanede tedavi sürecinde yaşadıklarını oğlu Yücel Aktaş, PİRHA’ya anlattı.
“ACİL KAN VERİLMESİ GEREKEN LÖSEMİ HASTASINI EVE GÖNDERDİLER”
Babası hastalandığı zaman önce Avcılar Hospital Hastanesi’ne götürdüklerini, orada yapılan tetkiklerde kan değerleri yüksek çıkınca, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Hematoloji bölümüne gönderildiklerini söyleyen Yücel Aktaş, “Gece götürdük. Acilden sonra tekrar orada tetkik yaptılar. Kan aldılar. Kanda yüksek enfeksiyon çıktı. İlk önce yatırdılar. Sonra tekrar ‘yer yok’ deyip taburcu ettiler. Bekleyen hastalar var dediler. Acil hastalar var, dediler ama bizim hastamız lösemi hastası. Zaten yürüyemeyen bir hasta. Bu hastalıktan başka acil hasta daha nasıl olabilir? Zaten acil bizim hastamız. Devamlı kan değerleri düşüyor, kan verilmesi gerekiyor. Bizi o şekilde apar topar eve gönderdiler” diyerek tepki gösterdi.
“BAŞHEKİMLİK DOKTORA GÖNDERİYOR, DOKTOR EVE; İLGİLENEN YOK”
Eve geldikten sonra babasının tekrar fenalaştığını ve ambulansla hastaneye götürdüklerini ve acildeki doktorların tepki gösterdiğini belirten Aktaş, “Dahiliye doktorları diyor ki, ‘Bizim işimiz değil hematolojinin işi. Buraya niye getiriyorsunuz?’ Oradan hematolojiye gidiyoruz. Hematoloji diyor ki, ‘Benim işim değil. Dâhiliyenin işi. Enfeksiyon var, enfeksiyon temizlenecek ki ben kemoterapi tedavisine başlayayım’ diyor. Orada bir çözüm bulamadık. Başhekimliğe çıkıyoruz. Başhekimlik, ‘gidin doktorunuzla görüşün’ diyor. Doktora gidiyoruz, doktor da bize, ‘gidin dahiliye ile enfeksiyon bölümüyle görüşün’ diyor. Enfeksiyon, hematoloji, hematoloji dahiliye. Yani hastanede sürekli git gel yapıyoruz. İkinci bir sefer tekrar mecbur kaldılar, getirdiler. Bir daha taburcu ettiler. Şimdi evdeyiz kan verilmesi gerekiyor. Enfeksiyon 145’lere çıkmış. Yani resmen diyorlar ki alın götürün ne yaparsanız yapın. Doktor yok. Doğru dürüst bakıp ilgilenen yok” diyerek isyan etti.
Doktorun enfeksiyonun ancak damar yoluyla antibiyotik verilmesi gerektiğini söylediğini ancak hastanede yer yok denildiği için eve geldiklerini söyleyen Yücel Aktaş, “Hematoloji doktoru ağız yoluyla antibiyotikle enfeksiyonun düşmeyeceğini bize belirtti. Biz dahiliye doktorlarına bunu söyledik. Dahiliye doktorları da antibiyotikle evde düşürürsünüz diye bizi eve gönderdiler” dedi.
“SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKMÜŞ; HASTANE DEĞİL AVM YAPILMIŞ”
Sağlık sisteminin çöktüğünü ifade eden Yücel Aktaş, şöyle devam etti:
“Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde doktor kalmamış, hep öğrenci. Biz orada bir tane uzman doktor göremiyoruz. Hepsi asistan. Kimse derdini de anlatamıyor. Kimse kendini ifade edemiyor. Hastanede bunu basına veren yok. İlgilenen yok. Biri istediğiniz yere söyleyin diyor. Sanki orası ayrı bir cumhuriyet.
Bir de devasa bir bina yaptılar. İçi AVM gibi. Alışveriş merkezi yapmışlar. Yani hastaların derdine deva olacak hekimler için değil de, alışveriş yapılması için yapılmış bu bina. Orayı bir hastane olarak görmüyorum ben. Bir AVM orası.
“BİZİ ÜÇ AYDIR OYALIYORLAR”
Hastanede yatması gereken, tedavi görmesi gereken hastamız eve gönderildi. Hastamız zaten geç kalınmış bir hasta. Bizi orada üç aydır oyalıyorlar. Doğru düzgün bir tedavi yok. İlaçlar gelmiyor. Çok büyük sıkıntı çekiyoruz. Hastanede bir çözüm bulamadık. Çünkü hastamızın vücut sıvıları düşüyor. Kan değerleri düşüyor. Ateşi yükseliyor. Buna biz evde nasıl müdahale edebiliriz? Nasıl anlayabiliriz? Şu anda hastanede olması gereken bir hastayı apar topar eve gönderdiler.”
PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.