Alevi Haber Ajansi

Ocak ayında en az 158 işçi hayatını kaybetti!

PİRHA – İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, ocak ayında yaşamını yitiren işçilerin oranlarını açıkladı. 158 İşçinin yaşamını yitirdiğini duyuran İSİG Meclisi, “Mevzuatta yazan hiçbir maddeye uyulmamakta” diye belirtti.

Ocak ayında yaşanan iş kazaları nedeniyle yaşamını yitiren işçilerin sayısı açıklandı. İSİG Meclisi tarafından açıklanan rapora göre ocak ayında en az 158 işçi yaşamını yitirdi.

Her gün en az 5 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğine vurgu yapan İSİG Meclisi, kazaların işkollarına göre dağılımı şöyle açıkladı:

“İnşaat, Yol işkolunda 45 işçi; Taşımacılık işkolunda 22 işçi; Tarım, Orman işkolunda 16 emekçi (10 işçi ve 6 çiftçi); Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 11 işçi; Metal işkolunda 9 işçi; Konaklama, Eğlence işkolunda 9 işçi; Belediye, Genel İşler işkolunda 9 işçi; Petro-Kimya, Lastik işkolunda 6 işçi; Madencilik işkolunda 5 işçi; Ağaç, Kağıt işkolunda 5 işçi; Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 5 işçi; Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 4 işçi; Gıda, Şeker işkolunda 2 işçi; Tekstil, Deri işkolunda 2 işçi; Enerji işkolunda 2 işçi; Savunma, Güvenlik işkolunda 1 işçi; elimizdeki veriler ışığında çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 5 işçi hayatını kaybetti…”

İNŞAATLARDA ARTAN ÖLÜMLER!

En çok ölümün inşaat işkolunda meydana geldiğinin altını çizen İSİG Meclisi, “Burada dikkat çekilmesi gereken husus şu: 11 deprem şehrimizdeki inşaatların başlaması ile işçi ölümleri haberleri gelmeye başladı. 17 inşaat işçisinin ölümü bu şehirlerde meydana geldi” diye belirtti. Açıklanan raporda, ölümlerin 6’sının TOKİ inşaatlarında yaşandığı da vurgulandı.

EN FAZLA İŞ KAZASI YİNE İSTANBUL’DA!

Ocak ayında 42 şehirde ve yurtdışında 7 ülkede iş cinayeti tespit edildi. En fazla iş kazasının İstanbulda olduğu belirtilen raporda şu bilgiler paylaşıldı:

“24 ölüm İstanbul’da; 17 ölüm İzmir’de; 11 ölüm Şanlıurfa’da; 10 ölüm Gaziantep’te; 8 ölüm Konya’da; 7 ölüm Mersin’de; 4’er ölüm Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Hatay, Kocaeli ve Tekirdağ’da; 3’er ölüm Adana, Afyon, Kahramanmaraş, Kayseri, Manisa, Mardin ve Sakarya’da; 2’şer ölüm Aksaray, Bartın, Bolu, Denizli, Elazığ ve Sinop’ta; 1’er ölüm Ağrı, Amasya, Ankara, Çorum, Eskişehir, Karabük, Karaman, Kars, Kastamonu, Kütahya, Malatya, Muğla, Niğde, Osmaniye, Rize, Sivas, Uşak, Azerbaycan, Bulgaristan, Gana, Rusya, Senegal, Sırbistan ve Yunanistan’da meydana geldi.”

7 ÇOCUK İŞÇİ YAŞAMINI YİTİRDİ!

Ocak ayında iş cinayetlerinin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle:

“14 yaş ve altı 3 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 4 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 32 işçi, 30-49 yaş arası 62 işçi, 50-64 yaş arası 43 işçi, 65 yaş ve üstü 5 işçi, yaşını bilmediğimiz 9 işçi hayatını kaybetti.

Ocak ayında ilk dikkat çekilmesi gereken husus 18 yaş altında 7 çocuk işçinin hayatını kaybetmesidir. İkinci husus ise 18-29 yaş aralığında 32 işçiyi kaybetmemizdir. Yani bu ay her dört iş cinayetinin birisinde genç ya da çocuk işçiler hayatlarını kaybetti.

Çocuk işçi ölümleri her ay farklı işkollarında meydana gelmektedir. Ocak ayında; 17 yaşında olan iki işçi Muhammed Şahin ve Türkmenistanlı Vefa’yı (soyadını öğrenemedik) metal işyerinin sahasında kaldıkları konteynerde çıkan yangında; 12 yaşındaki Miraz Terazi ve 14 yaşındaki Faruk Alkan’ı okulların tatil olmasıyla birlikte iş öğrenmek için aileleriyle birlikte çıktıkları uzun yol tır yolculuğunda; 15 yaşındaki Erol Can Yavuz ve 14 yaşındaki Arda Tonbul’u MESEM kapsamında çalıştıkları ağaç ve metal fabrikalarında; 17 yaşındaki Mehmet Ali Nar’ı ise moto kuryelik yaparken kaybettik.”

İHTİYAÇ DUYULAN TÜM GÜVENLİK ÖNLEMLERİ EKSİK!

İSİG Meclisi, iş kazalarına sebep olan etmenleri şu başlıklar altında özetledi:

“*İşçilerin barınma sorunu vardır acilen çözülmelidir.

*İşçilere barınma yeri dahi sağlanmamakta, onbinlerce işçi işyerinde yatıp kalkmaktadır.

İşyerlerinin çoğu ruhsatsızdır, kaçaktır, Davutpaşa katliamı bunun en önemli örneklerinden birisidir.

*İşyerleri acil durumlara hazır değildir.

*İşyerleri yangına hazır değildir.

*İşyerleri ısıtılmamakta, işçiler donmamak için yanarak ölmektedir!

*İşyerlerinin elektrik tesisatı bırakın elektrikli ısıtıcıları, normal kullanımda bile sorun yaratacak kadar ilkel ve yetersizdir.

*Mevzuatta yazan hiçbir maddeye uyulmamaktadır.”

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak