PİRHA- Eğitim-Sen Mersin Şubesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaparak, eğitim/öğretimdeki sorunları dile getirdi. Eğitimde dinselleşmeyi eleştiren eğitimciler, ÇEDES’e tepki göstererek, “MEB sorunlara kalıcı çözümler üretmek yerine bütün enerjisini eğitimi dinselleştirmeye ve piyasalaştırmaya harcamaktadır” dedi.
2023-2024 eğitim ve öğretim yılının ilk yarısının sona ermesiyle birlikte Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Mersin Şubesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde eylem yaptı. Eylemde eğitimde dinselleşme, ana dilde eğitim, yaz saati uygulaması, eğitime ayrılan bütçe gibi konular ele alındı. Eğitimciler, Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) karne şeklinde hazırlanan pankartın taşındığı eylemde “Laik, bilimsel, ana dilde eğitim”, “Laik eğitim, ÇEDES’e hayır” ve “Karanlığa teslim olmayacağız” sloganları atıldı.
MEB’İN EĞİTİMİ DİNSELLEŞTİRMESİ ELEŞTİRİLDİ
Eylemde yapılan basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Mersin Şube Örgütlenme Sekreteri Özgür Saçkesen, eğitim alanındaki sorunlara dikkat çekerek MEB’i eleştirdi. MEB’in eğitimde yaşanan sorunlara kalıcı çözümler üretmek yerine bütün enerjisini eğitimi dinselleştirmeye ve piyasalaştırmaya harcadığına işaret etti.
ÇEDES adı altında okullara imam ve din görevlilerinin atandığını hatırlatan Saçkesen, “Siyasi iktidarın eğitim alanında, uzun süredir kendi siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda attığı adımlar, okul öncesi eğitimden başlayarak eğitimin bütün kademelerinde Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere, çeşitli vakıf ve derneklerle iş birliği halinde hayata geçirilen ÇEDES benzeri proje ve protokoller, başta öğrencilerimiz olmak üzere, öğretmenler, eğitim emekçileri ve velileri doğrudan etkilemeyi sürdürmektedir” dedi.
ÇEDES KAPSAMINDA YAPILAN EĞİTİM DIŞI FAALİYETLERE DİKKAT ÇEKİLDİ
Özgür Saçkesen, ÇEDES protokolü kapsamında okullarda bilim ve eğitim dışı faaliyetlerin yapıldığını aktararak şunları söyledi:
“- Muğla’nın Menteşe ilçesinde, ÇEDES projesi kapsamında öğrenciler Menteşe İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından mezarlık temizliğine götürülmüş ve ilçe milli eğitim müdürlüğü sosyal medya hesabından öğrencilerin mezarlıkları temizlerken çekilmiş fotoğraflarını paylaşmıştır.
-ÇEDES projesi kapsamında İzmir, Eskişehir, Aydın (Söke), Adıyaman (Tut), Batman (Gercüş), Bursa (Orhaneli), Tekirdağ (Şarköy), Muğla (Dalaman), Niğde, Mardin, Muş, Sakarya, Elâzığ ve pek çok farklı ilde öğrencilerle cami ziyaretleri gerçekleştirilmiş ve toplu namaz etkinlikleri yapılmıştır.
-Kocaeli’nin Karamürsel ilçesinde henüz örgün eğitim çağına dahi gelmemiş, soyutlama yeteneği gelişmemiş okul öncesi eğitimdeki çocuklara cami imamı “yardımseverlik ve merhamet” sunumu yapmıştır. Oyun çağındaki çocuklara cami imamının seslenmesi veliler tarafından büyük tepkiyle karşılanmıştır.
-Bursa’nın Gürsu ilçesindeki okullarda Gürsu İlçe Müftülüğü tarafından okullarla ortak yürütülen ÇEDES projesi kapsamında Hacı Huriye Tinç Ortaokulu öğrencilerine müftülük tarafından program düzenlenmiştir.
-Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde Nene Hatun Anaokulu öğrencileri, kandil dolayısıyla Dilovası Merkez Camisi’ni ziyaret etmiş, ÇEDES kapsamında ilçede bulunan ortaokuldan 35 öğrenci Gebze Çoban Mustafa Paşa Camisi’ni öğretmenleri eşliğinde ziyaret etmiştir.”
MÜCADELE VURGUSU
Eğitim sisteminde yaşanan sorunların ülkedeki ekonomik, toplumsal ve siyasal alanda yaşanan gelişmelerden ayrı ve bağımsız olmadığını dile getiren Özgür Saçkesen, “Eğitim Sen, her geçen gün daha fazla piyasa ilişkileri içine çekilen, okul öncesinden üniversiteye kadar bilimin ve laikliğin değil, milliyetçiliğin, ayrımcılığın ve inanç sömürüsünün referans alındığı bir eğitim sisteminde kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitim hakkı için mücadelesini kesintisiz sürdürmeye kararlıdır” diye konuştu.
PİRHA/MERSİN
Yoruma kapalı.