Alevi Haber Ajansi

Alevi köyü Hasançelebi’de megafonla ezan okutuluyor, ancak ne cemaat ne de imam var

PİRHA – Malatya’da Hasançelebi köyünde megafonla ezan okutulmasına tepkiler büyüyor. Köye imam atandığı bilgisini alan köylülerin, bu yönlü girişimlere karşı olacakları belirtiliyor. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Malatya Şube Başkanı Latife Ulutaş, Hasançelebi’de ezan okutulmasının ardından köylülerle görüştüğünü, halkın, yaşananlardan ötürü tepkili olduğunu kaydetti.

Malatya’nın Hekimhan ilçesine bağlı Alevi köyü Hasançelebi’de ezan okutulması bölge halkının tepkisini büyütüyor.

Köydeki harabe haldeki caminin uzun yıllardır kapısının kapalı olduğunu belirten köy sakinleri, dört gün önce söz konusu camiye imam atandığı bilgisini vererek durumdan rahatsız olduklarını belirttiler.

ULUTAŞ: ALEVİ KÖYÜNDE EZAN OKUNMASI KABUL EDİLEMEZ!

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Malatya Şube Başkanı Latife Ulutaş, Alevi yerleşkesinde ezan okutulmasını eleştirdi. Ulutaş, Hasançelebi’de ezan okutulmasının ardından köylülerle görüştüğünü, halkın, yaşananlardan ötürü tepkili olduğunu belirtti.

“KÖYLÜLER TEPKİLİ”

Ulutaş, atanan imamın, muhtarı arayarak, kalabileceği bir lojman ya da ev talebinde bulunduğunu da aktararak “Köylüler henüz atanan imamı görmemiş, ancak gün içerisinde okunan ezandan ötürü rahatsızlıklarını dile getiriyorlar. Alevi köyünde ezan okunması kabul edilemez. Bu konuda köylülerin de bir rızalığı, talebi yok” diye konuştu.

Latife Ulutaş, hafta sonu PSAKD Genel Yönetim Kurulu toplantısında konunun görüşüleceğini ifade ederek, “Yapılanlara dair bir eylemimiz olacaktır. Halkla bir dayanışma içerisinde olup bu konunun takipçisi olacağımızın da bilinmesini isterim” dedi.

YILDIRIM: HASANÇELEBİ BU TÜR GİRİŞİMLERE PRİM VERMEZ

Hasançelebi’nin belde belediyesi olduğu dönemde 20 yıl belediye başkanlığı yapan Mehmet Şerif Yıldırım da konuya ilişkin PİRHA’ya konuştu.

“Burası son 20 yıldır imamı, hocası olmayan, ezan okunmayan bir yer” diyen Yıldırım, şu bilgileri paylaştı:

“Geçtiğimiz günlerde ezan okunduğunu ben de duydum. ‘Bu ne iş?’ diye de sordum. İmam atandığı konusunda bilgi sahibi değilim ancak imam atansa dahi burada oturabileceği bir ev de yok. Türkiye’de her tarafta bir karışıklık yaratmaya çalışıyorlar ama Hasançelebi sağduyuludur, bu tür şeylere prim vermez. Burada imamın gelip görev yapacağını, caminin faal olacağını zannetmiyorum. Belediye başkanlığı yaptığım dönemlerde böyle bir şey olmadı. Şimdi bu nereden çıktı bilemiyor, yorum yapamıyorum.”

“SAMİMİYETTEN BAHSETMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Mehmet Şerif Yıldırım, hükümetin kurduğu Alevi Bektaşi Cemevi ve Kültür Başkanlığı projesinin de samimi olmadığını ifade ederek şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz yıllarda Ballıkaya köyünde hükümet, bir toplantı yaptı. O toplantıda devlet yetkilisi isimlerin yanı sıra Ali Arif Özeybek de vardı. Alevi Dernek yöneticileri ile muhtarları toplamışlardı. Vatandaş, bu toplantının ‘Alevilere şirin görünmek için’ yapıldığının bilincindeydi. Sonrasında köyün ortak kullanım alanlarına masa, sandalye, klima gibi yardımların yapıldığını da duydum. Ama Hasançelebi ve çevre köyleri bu tür girişimlere prim vermez. Hekimhan’da Alevi-Sünni ayrımı olmaz. Bu konu kaşınmak mı isteniyor bilmiyorum ama Hasançelebi bu konuda duyarlıdır. Birkaç yerde bu duruma benzer olaya da rastladım.”

Eren GÜVEN/MALATYA

İLGİLİ HABERLER:

Alevi köyündeki harabe camiye ikinci kez imam atandı

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak