PİRHA- DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, TBMM’de 2024 bütçesinden tarıma ayrılan paya dair konuştu. Borç içinde olan çiftçiye hiçbir vaat sunmayan iktidarın tarımı bitirme noktasına getirdiğini vurguladı. Kordu, “Bu bütçe çiftçinin değil, ithalat politikasıyla zenginleştirdiği tarım tüccarları ve baronların bütçesidir” dedi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Dersim Milletvekili Ayten Kordu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) 2024 bütçesinden tarıma ayrılan paya dair konuştu.
“ÇİFTÇİLERİN BORÇLARI HAZİNE TARAFINDAN KARŞILANMALIDIR”
Öncelikle kırsalda, köylerde tarımsal üretim ve hayvancılık yapan çiftçilerin borçlarının hazine tarafından karşılanması, ikinci olarak ise çiftçinin ihtiyacına göre desteklenmesi politikasının yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Kordu, “2006 yılında çıkardığınız tarım kanunu gereğince kısmen iyileştirme yapsaydınız bile çiftçinin küçük de olsa nefes alması mümkünken, çıkardığınız iyileştirme kanununu bile kağıt üzerinde bırakıp çiftçiyi kandırdınız. AKP tarafından çıkarılan tarım kanununun 20-21. maddesine göre milli gelirin yüzde 1’inden az olamaz denmesine rağmen ancak her ne hikmetse çiftçiye yapılan doğrudan destekleme hiçbir zaman 0,6’yı geçmedi” dedi.
“ÇİFTÇİNİN YAŞ ORTALAMASI 58”
Bu şekilde 17 senede, o günkü kurlarla çiftçinin devletten 810 milyarın üzerinde alacağı biriktiğini hatırlatan Kordu, “Tarımsal üretimde yaşanan yapısal sorunlardan birisi de genç nüfusun her geçen gün azalmasıdır. Çiftçilerin yaş ortalamasının 58-60 arasında olması tarımın geldiği riskli noktayı ciddi anlamda göstermektedir” dedi.
85-90 milyonluk bir ülkede tarımda çalışanların yaş ortalamasının 58 olmasının tarımın geleceğine dair konuşmayı neredeyse imkansız kıldığını ifade eden Ayten Kordu, şöyle devam etti:
“AKP’nin uyguladığı bu tarım politikasından kaynaklı artan maliyetler ve borçlar nedeniyle çiftçiler, artık üretmekten vazgeçiyorlar. Çünkü çiftçinin ürettiği üründen kendisi değil bu iktidarın yani AKP’nin yandaş tüccarları kazanmaktadır. 2024 bütçesindeki çiftçinin payına düşen miktara bakıp şunu net söylemek gerekir. Bu bütçe çiftçiden yana bir bütçe değildir. İthalat politikasıyla zenginleştirdiği tarım tüccarları ve baronlarına göre düzenlenen bir bütçedir.”
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.