PİRHA-Ankara’da ikinci el kıyafet satışı yapılan Yenişehir Pazarı’nda rağbet arttı. Pazar esnafı, ekonomik kriz nedeniyle ikinci el giysilere ilginin yüksek olduğuna işaret ederek, kullanılmayan elbise ve ayakkabıların pazara getirilerek değerlendirilebileceğini belirtti.
Yükselen ekonomik krizin ardından ikinci el pazarlarındaki kalabalık da yoğunlaştı. Halkın alım gücü azalınca bütçeye uygun ihtiyaçlara ulaşmak için farklı arayışlar oluştu. Ankara’da yoksul kesimlerin tercih ettiği ikinci el pazarlarından biri olan Ayrancı-Yenişehir pazarında her hafta çarşamba günü ikinci el giysi ve ayakkabı satışı yapılıyor.
EKONOMİK KRİZ HALKI İKİNCİ ELE YÖNELTTİ!
11 senedir ikinci el ürün satışı yaptığını belirten bir esnaf, “Ekonomik kriz yok diyen, bu pazara gelsin, o zaman kriz var mı yok mu görür” diyerek mevcut durumu özetledi.
İkinci el pazarının dışarıya oranla çok daha ucuz olduğunu belirten pazar esnafı, Çankaya ilçesinde yaşayanların diğer ilçelere oranla gelir düzeyinin daha yüksek olduğunu belirterek, “Artık gelen müşteriler genellikle Çankaya’nın yerlileri. İkinci ele rağbet çok arttı. Artık herkes buraya geliyor diyebiliriz. Tabii bu durumda satıcıların gelirleri de arttı. 11 yılın en kalabalık senesi diyebilirim bu yıl için” ifadelerini kullandı.
“ARTIK SADECE GELİR DÜZEYİ DÜŞÜK OLANLARIN ADRESİ DEĞİL”
30 yıldır ikinci el pazarında satıcılık yaptığını belirten Yavuz Furuncuoğlu ise artık geliri iyi olanların dahi Yenişehir Pazarı’nı tercih ettiğini söyledi. Furuncuoğlu, şu bilgileri paylaştı:
“Vatandaş, çok yüksek rakamlara mağazadan bir ürünü almaktansa buraya gelip 5.000 liralık bir ürünü 1000 liraya alabiliyor. Buraya gelen ikinci el ayakkabılara da talep oluyor. Çünkü o ayakkabılar çok az kullanılmış. Mesela kişi, ayakkabıyı sadece ev içinde ya da bahçesinde kullanmış, hiç yıpranmamış. O az kullanmış ayakkabılar burada tezgahta yerini alıyor. Satıcıların birçoğu kendi kıyafetlerini de satıyor. Mesela benim bildiğim yaşlılar, ‘artık bu kıyafetler üstüme geliyor, al bunları götür’ diyor. Satıcılar, zaten önce etrafındaki kişilerin kıyafetlerini topluyor. Anne, baba, kardeş ve komşulardan giysiler temin ediliyor. Satıcı eğer bu işin güzelliğini görürse ki öyle oluyor, çünkü buradaki insanların çoğu seviyeli. Birçok satıcı, kamudan emekli, üst düzey işlerde çalışmış kişiler. Emekliler bir şekilde burada zamanlarını değerlendirip sosyalleşiyor. Bir de bu pazara özgü davranışlar var. Mesela burada pazarlıksız alışveriş olmaz. Hatta pazarlığın da pazarlığını yapıyorlar. Ve bu işte en çok parayı ise kapıcılar kazanıyor. Özetle burası artık sadece gelir düzeyi düşük olanların adresi değil.”
Yavuz Furuncuoğlu, evlerinde kullanılmayan kıyafet bulunduran kişilere de çağrı yaparak “Kıyafetlerinizi atmayın. Temiz sayılan giysilerinizi lütfen ikinci el pazarlarına getirin. İster kendiniz satın, isterseniz de buradaki arkadaşlara ücret karşılığında verin” dedi.
MAĞAZA SAHİPLERİ DE PAZARLARDA ÜRÜN TOPLUYOR!
Dilek adlı bir başka pazar esnafı ise mağaza sahiplerinin, nadir olan ikinci el kıyafetleri topladıklarını belirtti. Kıyafetlere ufak tadilatlar yapıp, etiket basıldıktan sonra mağazalarda satıldığını anlatan Dilek hanım, “Bu işi yapanlar özellikle vintage tarzında satış yapan mağazalar. Bizler ise tüm kıyafetleri tek fiyattan, 50 liradan satıyoruz. Kazak, yelek, ayakkabı, çanta ve daha birçok ürüne tezgahımızda yer veriyoruz. Fiyatlarımız çok uygun. Buna rağmen alıcı gelip ’40 lira olmaz mı?’ diye soruyor. Ben de gülümseyerek ‘olmazsa iyi olur’ diye karşılık veriyorum.”
Eren GÜVEN/ANKARA
Yoruma kapalı.