Alevi Haber Ajansi

CHP Hatay Milletvekili Kara: Hatay halkı, sağlıklı yaşam koşullarına ulaşmak istiyor

PİRHA-CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, 6 Şubat depremlerinin ardından Hatay’ın çözülemeyen sorunlarına ilişkin mecliste basın toplantısı düzenledi. Deprem felaketinin üzerinden yedi aydan fazla bir süreç geçtiğini belirten Kara, “Hatay’a tek gözünüzle değil, dört gözünüzle bakın. Sadece bakanların Hatay’a gelip gitmesini, notlar almasını ve ‘kabinede konuşacağız, değerlendireceğiz’ gibi sözlerini artık duymak istemiyor Hatay halkı. Bir an evvel sağlıklı yaşam koşullarına ulaşmak istiyor” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, depremin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen Hatay’ın hâlâ çözülmeyen sorunlarına ilişkin mecliste basın toplantısı düzenledi.

“KALICI KONUTLARIN YAPILMASI İÇİN GEREKLİ TÜM ÇABANIN GÖSTERİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Deprem felaketinin üzerinden yedi aydan fazla bir süreç geçtiğini belirten Nermin Yıldırım Kara, “Deprem sürecinde yaklaşık 80 bin 700 binamız ağır hasarlı, yıkık ve acil yıkılacak durumdaydı. Bu 267 bin bağımsız bölüme tekabül ediyordu. Ağustos ayının sonu itibariyle Hatay’da yüzde 49 civarında bir yıkım işleminin gerçekleşmiş olduğunu ancak yüzde 50 civarında hala Hatay’da yıkılmayı bekleyen binaların varlığından söz etmek istiyoruz. Bunu insanlarımızın doğal kalıcı konutlara da sahip olamamasından ötürü şu an 166 konteyner kentte yaklaşık 144 bin vatandaşımızın konteynerlerde yaşadığını ifade etmek istiyoruz. Biz göçebe olarak yaşayabilecek bir toplum değiliz. Ne Hatay’da ne de diğer bölgelerde. Bir an Hatay’a tek gözüyle değil de dört gözüyle bakarak, bir an evvel kalıcı konutların yapılması için gerekli tüm çabanın gösterilmesini istiyoruz” dedi.

“ORTA HASARLI BİNALARA NE YAPILACAĞINA DAİR KAMUOYUNA AÇIKLAMA YAPILMALI”

Hükümetin orta hasarlı binalara ne yapacağına dair kamuoyuna bir açıklama yapmak zorunda olduğunu söyleyen Kara, “İlk gün de söyledik, bugün de söylüyoruz. Kiracılara verilen 3 bin lira yardımı ve ev sahiplerine verilen 5 bin liralık yardımı acilen revize edin dedik ama kimse bizi duymadı. Hatay’da ve Türkiye’nin her bir noktasında kiraların yüzde 200, yüzde 400 gibi arttığı bu dönemde 3 bin lirayla ya da 5 bin lirayla eğer Ankara’da bir bakan ya da bir milletvekili gelip Hatay’da ev bulabilecekse gelsin bir tane de bize bulsun, biz de oturalım” diye ifade etti.

“TADİLAT DEVAM EDERKEN OKULLARI AÇMANIZ BÜYÜK BİR AKIL DIŞILIKTI”

Antakya’da kış ayları yaklaşırken fazlaca bir kömür kullanımı olacağını belirten Kara, “İskenderun açısından söylediğimiz zaman sanayinin ve kentin iç içe girdiği bir yerleşim alanıdır. Bu bölge zaten sanayi tesislerinden kaynaklı kümülatif bir kirlilik yüküne sahip olduğu için asbestin enkazlardan dolayı varlığı bizim için bu coğrafyada büyük sağlık sorunlarına sebebiyet verecektir. Enkazlar bir yerden bir yere taşınırken kamyonlarda asla branda kullanılmıyor. Sadece iki veya üç tane askı ile koca koca ağır tonajlı kamyonlar bir yerden bir yere bu ağır metalleri taşıyor. Okullar, eğitim ve yurtlarla ilgili şu anda en büyük sorunlardan bir tanesi de yurtların varlığı. Bizim okullarımızın özellikle Hatay’daki bin 405 okuldan 210 tanesi yıkıldı. 160 okul orta hasarlı ve bunların tadilat süreçleri hem devam ederken hem onarım yapılırken çocuklar okullara başladı. Bazı okullar az hasarlı olduğu için onlar süreçlerine devam etti. Ancak okullardaki tadilat devam ederken okulları açmanız büyük bir akıldışılıktı” dedi.

“HATAY’DA ÜNİVERSİTE VE OKULLAR İÇİN ERTELEME KARARININ DOĞRU OLACAĞINDAN YANAYIZ”

Hatay’da her iki üniversite ve okullar için erteleme kararının doğru olacağını söyleyen Kara, “Her şeyi yanlış yaptıkları gibi; depremin ilk gününden bugüne bu süreci doğru yönetemedikleri gibi okul öncesinde de bu süreci maalesef doğru yönetemediler. Özellikle Hataylı olan depremzedelerin kimisinin evi yıkıldı, kimisi ailesinden bireyleri kaybetti bu çocuklar mesela Antep’te, İstanbul’da, Bursa’da okuyorlar. Onlardan da yurt ücretinin alınmasının yanlış olduğunu ve yurt ücretlerinin alınmaması gerektiğini tekrar ifade etmek istiyoruz. Hiçbir zaman hava kalitesi izleme istasyonlarından sağlıklı ve doğru veri alamıyorduk. Şu süreçte en azından Antakya’da, İskenderun’da daha fazla hava kalitesi izleme istasyonu yapın ve bu verileri de valiliğin sayfasından mutlaka yayınlayın ki biz de bilelim” diye belirtti.

“EYT KANUNU ÇIKTIKTAN SONRA HATAY’DA HALA SONUÇLANMAYAN DOSYALAR VAR”

EYT kanunu çıktıktan sonra Hatay’da hala sonuçlanmayan dosyaların olduğunu dile getiren Kara, “Çünkü bizim kurumlar yıkıldığı için Bursa’ya, Antalya’ya birçok ile sosyal güvenlik kurumunu diğer illere entegre ettikleri için bizim vatandaşlarımız mart ayından bu yana ekim ayına giriyoruz hala EYT maaşları bağlanamadı. Aylık 7 bin 500 lirayı da göz önünde bulundurduğumuzda bu vatandaşlarımızın durumunun ne kadar zor olduğunu tekrardan yinelemek istiyorum. Özellikle mali müşavirler vergi dairelerinde mükelleflerin vergi iadeleri konusunda çok büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Depremde mahsup ve iade işlemleriyle ilgili özellikle vergi dairelerindeki personel eksikliği ve çok fazla yük olduğu için büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Şirket ortakları vefat etmiş olan işletmelerin kendiliğinden idarece bir tasfiye sürecine girmesi gerekiyor. Olağanüstü durumlar dışında şu anda meslektaşlarımızdan vergi incelemesi için defter ve belgeler isteniyor. Bunun da yeniden hükümet önceliklerini depremzedelerimiz için ev yapmaya, konut yapmaya ayırmasını, okulları düzenli hale getirmesini yani mükelleften iki tane defter isteyip inceleme derdi olmadan bakanlığın önce kendilerine zabıt tuttuğumuz mükelleflere ve esnafların ham maddesini, makina teçhizatını ve demirbaşının karşılamasını talep ediyoruz” diye konuştu.

“SAĞLIK ÇALIŞANLARIMIZ İÇİN HASTANELERİN DURUMU ÇOK SIKINTILI”

Sağlık çalışanları için hastanelerin durumunun çok sıkıntılı olduğunu belirten Kara, “Özellikle Antakya’da, Defne’de, Samandağ’da, Altunözü ve Hassa’da yaklaşık bir milyonun üzerinde nüfusun yaşandığı yerde şu an kalp krizi başta olmak üzere birçok acil olaya müdahale edilemediği gibi ikinci basamak sağlık hizmeti hala verilemedi. Yoğun bakım servisleri ve ameliyathaneler çalışmıyor. Kırıkhan Devlet Hastanesi genel cerrahi ve beyin cerrahisi uzmanları sadece basit ameliyatlar yapabiliyor. Sezeryan ameliyatları İskenderun’a ve Dörtyol’a sevk edilmekte ayrıca kemoterapi gören hastalarımız da şehir dışına özellikle Adana’ya sevk edilmekte. Birinci basamak özellikle ASM’lerle ilgili hamile kadınların taranması, aşılar ve aile planlaması gibi birçok sağlık hizmetinin deprem sonrasında sekteye uğradığı, gerekli planlama ve düzenlemenin maalesef yedinci ayın sonunda dahi iyi bir konumda olmadığımızı tekrar ifade etmek istiyoruz. Hatay’da 66 hekim, 600’e yakın sağlık çalışanı hayatını kaybetti, 5 hekime ise hala ulaşılamadı” dedi.

“HATAY HALKI, BİR AN EVVEL SAĞLIKLI YAŞAM KOŞULLARINA ULAŞMAK İSTİYOR”

Cebike, Dikmece’de ki zeytin ağaçlarını korumak istediklerini vurgulayan Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Lütfen acilen o bölgelerdeki başka devlet hazinesi olan arazileri kullanın. Zeytin ağaçlarını bırakın çünkü evini, işini, aşını kaybetmiş olan vatandaşlarımızın geçim kaynağı zeytindir. Ayrıca ülkemizin ekonomisine de Hatay’da, Altunözü’nde, Arsuz’da, İskenderun’da zeytinyağı ve zeytin üretimi bir ürün olarak çok ciddi şekilde katma değer yaratmaktadır. Hatay’ın depremin kümülatif etkisinin yüzde 50 oranında en fazla deneyimlediğimiz il olduğu gerçeğini unutmayın. Hatay’a tek gözünüzle değil, dört gözünüzle bakın. Sadece bakanların Hatay’a gelip gitmesini, notlar almasını ve ‘bunu kabinede konuşacağız, değerlendireceğiz, ileteceğiz’ gibi sözleri artık duymak istemiyor Hatay halkı. Bir an evvel sağlıklı yaşam koşullarına ulaşmak istiyor.”

(HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak