PİRHA-Belediyelere, üniversitelere ve özel işletmelere kadar uzanan kayyum uygulamasının sonlandırılması, açığa çıkan kamusal zararın tespiti ve sorumlulardan hesap sorulması amacıyla konuyu TBMM gündemine taşıyan Yeşil Sol Parti Milletvekili Mahmut Dindar, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından cevaplandırılması üzere soru önergesi verdi.
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Van Milletvekili Mahmut Dindar, devam eden kayyum uygulamalarını meclis gündemine taşıdı. Milletvekili Dindar, denetimsizlik nedeniyle kayyumların önemli bir bölümünün veya yakınlarının mal varlığında ciddi artışlar yaşandığı ve bazı kayyumların yolsuzluk iddiası ile görevden alındığı, uzaklaştırıldığı, ihraç edildiğine dikkat çekti.
“KAYYIMLAR DEFALARCA DEĞİŞTİRİLDİ”
Mahmut Dindar, kayyum uygulamasının halk iradesinin gaspı olduğunun altını çizerek, “Yeni atanan kayyumlar halkın oylarıyla seçilmiş belediye meclisini de fiilen feshetmiştir. Halkın denetimine kapalı olan ve seçilmiş iradeye hesap vermeyen mevcut hukuk dışı yapı belediyenin borçlarını tahsil etmemekte, belediyenin kiraladığı yerlerin kirasını toplamamakta ve yerel seçimlere giderken belediyeyi bir enkaz haline dönüştürmektedir” dedi.
“İNCELEME VEYA SORUŞTURMA PLANLANMIŞ MIDIR?”
Yeşil Sol Parti Milletvekili Mahmut Dindar, verdiği soru önergesinde şu sorulara cevap istedi:
“1)2016 yılında 1. Kayyım İbrahim Taşyapan atandığında Belediye’nin toplam borç miktarı ne kadardı? 1. Kayyım İbrahim Taşyapan, 2. Kayyım Murat Zorluoğlu, 3. Kayyım M. Emin Bilmez ve 4. Kayyım Ozan Balcı kendi dönemlerinde belediyeyi ne kadar borçlandırmıştır?
2)2016-2023 kayyımları döneminde net borçlanma ne kadar olmuştur? 2023 yılı ağustos ayı itibariyle Van Büyükşehir Belediyesinin toplam borcu ne kadardır?
3)2016-2023 kayyum dönemlerinde belediyenin hangi taşınmazları borç gerekçesi ile satış veya devir işlemine tabi tutulmuştur?
4)2016-2023 döneminde Van Büyükşehir Belediyesi’nde harcanan toplam bütçe ne kadar olmuştur?
5)2016-2023 kayyımları döneminde “doğrudan temin yöntemiyle” harcanan bütçe ne kadardır?
6)2016-2023 yılları arasında Van Büyükşehir Belediyesine ait olup diğer kamu kurumlarına devredilen, satılan, kiralanan gayrı menkul listesi nedir? Bu işlemlerin hukuki gerekçeleri nelerdir?
7)Kayyımlar döneminde borçlanma, bütçe kullanımı, gayrı menkul satım ve kiralama işlerindeki usulsüzlükler için bir denetim, inceleme veya soruşturma planlanmış mıdır?
8)Belediyeye ait taşınmazların seçilmiş belediye meclisine danışılmadan satış ve devri hukuka uygun mudur? Devir ve satış işlemlerinin kamuoyu ve hukuki denetimi nasıl sağlanacaktır?
9)Van büyükşehir belediyesinin VOTAŞ’tan alması gereken alacaklar tahsil edilmiş midir?
10)Park AVM için bugüne kadar belediyeye aktarılan kira geliri ne kadardır? Olması gereken kira geliri ne kadardır? Kira gelirlerinin belediyeye aktarılmama gerekçeleri nelerdir?
11)Halka hesap vermeyen kayyımların halkın kullanımında olması gereken belediye mülklerini satması hangi yasalar çerçevesinden açıklanmaktadır?
12)Van’da yolsuzluk, irtikap, rüşvet ve diğer suçlar nedeniyle görevden alınan meslekten ihraç edilen kayyum sayısı kaçtır?
13)Kayyumlar ve 2. Dereceye kadar yakınlarının mal varlığı artışları denetlenmekte midir? Görevden atılan veya uzaklaştırılan kayyumların bu işlem için gerekçeleri nelerdir?”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.