Alevi Haber Ajansi

DFG’den “Depremde Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri” raporu

PİRHA-“Depremde Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri” başlıklı bir rapor yayımlayan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), deprem bölgelerinde zor şartlar altında çalışan gazetecilerin uğradığı hak ihlallerini paylaştı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) “2023 Depremde Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu” yayımladı. Raporda, merkez üssü Maraş olan depremlerde 26 gazetecinin enkaz altında hayatını kaybettiği belirtilirken, bölgede çalışan gazetecilerin uğradığı hak ihlalleri paylaşıldı.

“YAŞANANLARI GÖRÜNTÜLEYEN GAZETECİLER ENGELLENDİ”

Raporda şu ifadelere yer verildi:

Biliyoruz ki meslektaşlarımızın büyük bir bölümü de arama ve kurtarma çalışmalarının geç başlaması sonucu can verdi. Adıyaman, Malatya ve Hatay başta olmak üzere bu kentlerde yerel gazetecilik yapan meslektaşlarımızın geride kalan çalışma arkadaşları da bürolarının yıkılması nedeniyle ya çadırlarda çalışmaya başladı ya da çalışamaz hale geldi. Yıkımlarla birlikte bürolarını, teknik malzemelerini kaybeden gazetecilerin arşivleri de yok oldu.

Böylesi büyük bir yıkıma gecikmeli ve eksik müdahale eden iktidar Olağanüstü Hal (OHAL) ilan etmekte gecikmedi. OHAL ile birlikte de ilk iş olarak sahada, enkaz başlarında yaşananları görüntüleyen gazeteciler engellendi. Yapılan başvurular üzerine ise gazetecilerin ya iktidar yandaşları dışında kimseye verilemeyen “turkuaz kart” taşımaları istendi ya da valiliklerden izin almaları istedi. Gözaltına alınan gazeteciler “sahtecilikle” ya da haber kaynaklarının kullandığı ve henüz yayınlanmayan ifadeleri nedeniyle “yanlış bilgi yaymak” iddiasıyla suçlandı. DFG olarak diğer meslek örgütleriyle birlikte karşı çıktığımız “Sansür Yasası” da bu süreçte devreye konuldu.

“GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR”

Sahada engellemelerin yanı sıra sansür ve erişim engelleri de getirildi. Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından aralarında internet siteleri ve Youtube kanallarının da olduğu 340 URL’ye erişim engeli getirildi. Türkiye’de baskılı yayın yapan tek Kürtçe gazete olan Xwebûn gazetesi ile Ortadoğu merkezli kadın yayıncılığı yapan NuJİNHA’nın Twitter adresleri de kapatıldı.

Tüm bu engelleme, baskı ve sansüre rağmen gazeteciler sahada olmaya devam etti. Deprem, yıkım, savaş ne olursa olsun hakikat arayışçısı olan sahadan ayrılmayacağız, kalemimizi, fotoğraf makinemizi bırakmayacağız. DFG olarak da zor şartlarda çalışan meslektaşlarımızla dayanışma içinde olmaya devam edeceğiz. Bir kez daha vurguluyoruz: Gazetecilik suç değildir. Gazetecilik engellenemez.”

SALDIRIYA UĞRADILAR, GÖZALTINA ALINDILAR

Rapora göre 14 gazeteci saldırıya uğradı, 4 gazeteci gözaltına alındı. 5 gazeteci kötü muameleye maruz bırakılırken, 6 gazeteci tehdit edildi. 19 gazetecinin de haber takip etmesi engellendi. 6 gazeteci hakkında soruşturma açıldı. 3 gazetecinin işine son verildi. RTÜK tarafından yayın yasağı, para cezası ve ekran karartma cezası verildi. 2 internet sitesi kapatıldı. 2 habere erişim engeli getirildi. 345 sosyal medya içeriğine erişim engeli getirildi.

HAYATINI KAYBEDEN GAZETECİLER

Raporda, hayatını kaybeden gazetecilerin isimleri de yer aldı. Buna göre Adıyaman’da Burak Alkuş (Adıyaman Ses), Hidayet Özdemir (Gazeteci -Yazar), İskender Korkut (Mercan TV), Kemal Öner (Adıyaman Telgraf), Muhammed Akan (Adıyaman Haber), Ruhi Akan (Jet Haber), Yunus Emre Doğan (Mercan TV), Zübeyir Pektaş (Halkın Sesi), İsmail Hakkı Koçak (Mercan TV), Fatih Bayın (Radyo Tek) ile Barış Can Tabakçı yaşamını yitirdi.

Hatay’da Ayşe Figen Arlı (İskenderun Ses), Burak Milli (AA), Gökhan Aklan (İHA), İzzet Nazlı (DHA), Neşet Alkan (Haber Ekspres), Erhan Yılmaz (23 Temmuz Gazetesi), Mehmet Tekin (Emekli Gazeteci), Hasan Seid Okay (Emekli Gazeteci) ve Berkay Akay hayatını kaybetti.

Maraş’ta Mustafa Yüzbaşıoğlu (Bugün), Aziz Çevlik (Manşet), Fatih Nalbantbaşı (Maraş Medya Merkezi), Adana’da Meltem Özgen (CRT/TV sunucusu) Antep’te de Fatma Erdoğan yaşamını yitirdi.

PİRHA / İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak