PİRHA-Maraş Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerin ardından onbinlerce kişi yaşamını yitirirken yüz binlercesi de evsiz kaldı. Deprem bölgelerine müdahalelerin çok geç yapıldığını söyleyen Dersimli yurttaşlar, “Herkes bir yakınını kaybetti ama devlet çok geç kaldı. İnsanlar bile bile ölüme terk edildiBizde deprem yaşarsak devlet bize yardım edebilecek mi diye endişeleniyoruz” dediler.
Maraş Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerin ardından binlerce kişi yaşamını yitirirken yüz binlercesi de evsiz kaldı. Yurttaşların soğuk havada, dışarıda zor şartlarda bekleyişleri sürüyor. Çoğu yurttaş deprem nedeniyle sokakta ateş yakıp bekliyor. Hala yardım gitmeyen birçok yer var.
Depremden sonra yaşananlara ilişkin Dersimli yurttaşlara mikrofon uzattık.
“DEPREMDE MÜDAHALE ÇOK GEÇ YAPILDI”
Müdahale olsaydı bu noktada olmayacaklarını belirten bir yurttaş, “Kentsel dönüşüm yasasıyla ve imar affıyla nasıl bir yıkım yaptığımızı yaşadık. Yaşlı ve ruhsatsız binalarımıza ruhsat vererek insanların ölümüne sebebiyet verdik. Enkaz altında kaldıktan sonra yeni güçlü bir bina yapmanın anlamı da, insan öldükten sonra yeni bir binanın kıymeti de yok. O yüzden hızlı bir şekilde düzenli bir çalışmayla insanların hayatlarını kurtarabiliriz. İhmal insanı öldürüyor, unutmayacağız eğer unutursak tekrar enkaz altında kalacağız” diye belirtti.
Depremde gerekli önlem alınmadığını ifade eden Kazım Karatekin, “Basında izlediğimiz kadarıyla 3. günden sonra enkazlara müdahale edildi. Deprem bölgesine giden gönüllüler olmasaydı bu hükümet depremin altında ezilmişti ve bitmişti. İnsanlar bile bile orada öldü” dedi.
Depremde müdahalenin çok geç yapıldığını ama arama kurtarma çalışmalarının da çok erken bitirildiğini dile getiren Meral Orhan, “Halen enkaz altında canlı çıkarılanlar var ve halen enkaz başında yakınlarını bekleyenler var. Herkes bir yakınını kaybetti ama devlet çok geç kaldı. Bizde deprem yaşarsak devlet bize yardım edebilecek mi diye endişeleniyoruz” diye ifade etti.
“İNSANLAR BİLE BİLE ÖLÜME TERK EDİLDİ”
İlk iki gün deprem bölgelerine müdahale olmadığını söyleyen Rıza Bozdağ, “İlk günden itibaren müdahale edilseydi çok kişi kurtarılırdı. 3. ve 4. gün müdahale edilmesiyle iş işten geçmişti yazık oldu o millete bu da hükümetin beceriksizliği” diye konuştu.
Türkiye’nin deprem bölgesinde olduğunu hatırlatan Ümit Gözlü, “Devletin depreme yönelik önlem alması lazımdı. Suç devleti yönetenlerindir başka kimsenin değildir. İnsanlar bile bile ölüme terk edildi” dedi.
Halen enkaz altında olana insanlar olduğunu vurgulayan Hazal Bakan, “Maalesef elimizden bir şey gelmiyor. Bende kendi bulunduğum yerden yardım etmeye çalıştım. Ama maalesef deprem bölgesinde koordinasyonsuzluk sorunuyla karşılaştıklarını haberi aldım, gönderilen yardımların yerine ulaşmadığı ya da çeşitli bahanelerle el konulduğu haberleri aldım. Bir taraf yardım beklerken bir tarafta da yardımlar koordinasyonsuzluktan çöplere atıldığına şahit olduk. Yaşadıklarımız sinir bozucu ve yıkıcı yapabileceklerimizi yapmaya çalışıyoruz ve hesap soracağımız günleri bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.
PİRHA/DERSİM
Yoruma kapalı.